">

Anyatej: élet, erő, egészség!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Anna lányom júniusban lesz egy éves. Én még mindig szoptatom a kislányomat. Ha minden úgy alakul, mint Attilánál, akkor már tényleg csak egy-két hónapot fog ez az időszak tartani. Nem jöttek még ki a fogacskái, szerintem azért sem kíván még szilárdat enni.

A hozzátáplálást mindkét gyermekemnél 6 hónapos koruktól kezdtem, azt mondják, ez így ideális. Így amikor Attila esetében egyszer csak úgy lett, hogy egyik napról a másikra már nem akarta a tejet, akkor már ismerősek voltak neki az ízek, meg az étel állaga. Majd meglátom, Annánál hogy alakul ez.

Persze amíg szoptatunk, addig is figyelni kell arra, hogy mi mit eszünk, mit csinálunk, mert minden bekerül az anya szervezetéből a tejbe. Ezért nem szabad a még szoptató anyáknak méregteleníteni, szaunázni sem, vagy tejsavósodást eredményező fizikai munkát végezni. Ezért sem szoktam ilyenkor én sem nagyon megerőltető edzéseket végezni. Tudom, hogy mindenki számára dühítő, amikor a terhesség és a szülés után hónapokkal még mindig van egy kis súlyfeleslegünk. Tornáznánk ezerrel, hogy adjuk le mielőbb, erre jönnek nekünk ezzel, hogy nem jó a gyereknek a szoptatás miatt. A fokozatosság a lényeg, mint mindenben, ebben is. Van egyébként olyan baba, aki nem érzékeny a tejsavóra. De legtöbben azért azt tanácsolják, hogy a torna és a szoptatás között teljen el egy kis idő, mert ilyenkor megváltozik a tej íze, és nem fogja a gyerek elfogadni. De ez teljesen gyerekfüggő. Nektek kell majd kikísérletezni. Nálam most Anna nem érzékeny, fokhagymát is ehetek, azt is engedi, de ezt tényleg gyereke válogatja. Ez már biztos nálatok is kialakult.

Szerintem azt is tudjátok ti is, kedves kismamák, hogy a tej kapocs köztetek és a gyermeketek között. És talán azt is betartjátok, hogy karalábé, karfiol, kelbimbó például kerülendő, tehát minden K betűs zöldség és ugyanígy a brokkoli. Ezek puffadást és hasfájást okozhatnak a babádnak. Ez pedig minden anyuka rémálma.

Gondolom, sokan próbáltatok már patikából, bioboltból, innen-onnan szoptatós teakeveréket vásárolni. Erre is elhoztam nektek a bevált receptemet, van ugyanis egy saját teakeverékem. 1 evőkanállal teszek belőle 1 liter forró vízhez, és azt elosztom a napra, mindig iszom egy csészével. Ne hagyjuk a vízben egész nap a füveket, amikor egy kicsit ázott a vízben, szűrjük le! A hozzávalókat 30 és 50 grammos kiszerelésben fogjátok megtalálni. A lényeg, hogy mindegyikből ugyanannyi kell. Tehát számolgassatok, ha kell, öntsetek össze több zacskót!

Tejfakasztó tea GG-től

Hozzávalók:

  • római kömény (figyeljetek arra, hogy ne édeskömény legyen, mert attól hasfájós lesz a pici)
  • majoránna
  • bazsalikom
  • csalán
  • ánizs

A hozzávalók közül a római kömény, a majoránna, a bazsalikom, mint fűszerek vásárolhatóak meg, a csalán meg az ánizs pedig mint gyógytea. Próbáljátok ki, ha éppen nektek is aktuális a szoptatás!

S hogy tudjátok is, mi került a teatartóba, mai ajándékunk egy szép címke az üvegetek vagy dobozotok elő- és hátoldalára.
Töltsétek le itt:  Tejfakasztó tea Gabitól

Puszi: Gabi