">

Aszalt gyümölcsös piskótakocka

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




gabi reka csikosKevés piskóta, sok-sok aszalt gyümölcs. Így készül a színpompás édesség, amely telistele van az aszalt finomságokkal, amelyeknek mindennapos energiaforrásként bármely évszakban az asztalunkon lehet a helye. Az aszalás a legősibb módszer, amellyel gyümölcsöket tehetünk el magunknak télire, ráadásul nemcsak az ízük különösen finom, hanem az elpárolgott víz miatt a tápanyagok is koncentráltan jutnak a szervezetünkbe. Almát, körtét, sárgabarackot, szilvát, meggyet, fügét egyaránt ehetünk aszalva, ha beruházunk egy házi aszalógépre, pláne ha van saját termésű friss gyümölcsünk nyáron, akkor nagyszerű csemegéket gyárthatunk. A sárgabarack például kiváló kalciumforrás, szárított formájában még inkább hasznára válik szervezetünknek, a szívműködésünkért, idegrendszerünkért tesz sokat, és persze gazdag A-vitaminban és vasban is. Ez persze a szilvának és a fügének is erőssége, amelyek az emésztésünket is segítik, gyorsítják az anyagcserét, B-vitaminnal is megajándékoznak bennünket. Csodás kalcium-, magnézium- és foszforforrás a mazsola, és igazi gyomorbarát gyümölcs a bromelain-tartalmával a szárított ananász is. A szárított vörösáfonya, mint minden piros gyümölcs, remek antioxidáns, ezeknek mind-mind helye van a piskótánkban, persze ízlés szerint variálhatjuk ezeket.

Hozzávalók:aszalt gyumolcs

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg nádcukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojás
  • vegyesen egy jó nagy adag aszalt gyümölcs (kb. 40 dkg, apróra vágva)

A tojásokat szétválasztjuk, külön edénybe tesszük. A sárgáját a nádcukorral, a vaníliáscukorral és a puha (vagy enyhén felolvasztott) vajjal habosra keverjük. Belereszeljük a megmosott citrom reszelt héját is. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd ezt is hozzáadjuk. A végén pedig hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és belecsurgatjuk a tésztát, egyenletesen eloszlatva benne. Ez egyébként egy gáztepsibe való adag, ha nincs olyanunk, akkor két részben süssük inkább. A tetejét terítsük be az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, vegyesen, hogy mindenhová mindenféle jusson. Ne aggódjunk, ha a tetején marad, nem felkedni a tésztánk, akkor pont a helyére kerül. 200 fokon sütjük, sütőtől függően kb. 45-60 percig. Kockákra, kis téglalapokra szeleteljük.

aszaltgyümölcsös piskótakocka

Elég pompázatosan fest, nem igaz? Próbáljátok ki ti is! Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi