">

Automatizálási útmutató otthonunkhoz
Sokan vannak, akik a már okosított eszközökön keresztül kezdenek el megismerkedni az automatizált otthon fogalmával: először az okos zár, az okosizzó vagy az okostelevízió előnyeit tapasztalják meg, majd eszközeiket egy közös rendszerre csatlakoztatják, hogy okosotthont alakítsanak ki. Másokban már az építkezéskor ott a határozott gondolat, hogy otthonukban okosrendszer kap majd helyet, így az automatizáláshoz szükséges munkálatok már ekkor megkezdődnek.

„Az otthon automatizálása mögött több rejlik, mint az okosizzók használata, habár az okosvilágítás fontos része a nagy egésznek” – mondja Nagy Magdolna, intelligens épületszakértő, a Hello Future alapítója. – „Az okosotthon távvezérelt, időzített, személyre szabott irányítást tesz lehetővé, amelyben az eszközök egymáshoz is igazítottak, legyen szó akár stúdiólakásról, akár egy nagy családi házról.”

Kényelmesen, biztonságosan, fenntarthatóan töltött mindennapok – az okosotthon technológiák ezt teszik lehetővé az otthonunkban. Az automatizált rendszerben a fűtés, a világítás, az árnyékolók és még sok további eszköz működik összehangoltan, automatikusan, szobáról szobára külön-külön szabályozhatóan, egy irányítóközpontból. A hangvezérlés minden okoseszközön működik, az optimalizálást a rendszer magától hajtja végre. A világítás és az árnyékolók igazodnak a napszakhoz, a kinti fényviszonyokhoz, valamint ahhoz, hogy az adott helyiségben mennyit tartózkodunk a nap bizonyos részeiben. A fűtés figyelembe veszi a kinti hőmérsékletet, a helyiség használtságát, valamint egyéni beállításainkat, például, ha a fürdőszobában magasabb, a konyhában alacsonyabb hőmérsékletet preferálunk.

Vannak tehát eszközök, amelyek az otthon minden helyiségében megtalálhatók – mint a fűtés és a világítás – és vannak, amelyek egy-egy szobában kapnak csak helyet. Íme, néhány példa!

Nappali

A nappali mindenkinél egy megnyugtató közösségi tér, ahol a kikapcsolódásé a főszerep. A rendszerre itt olyan eszközök csatlakoznak, mint a televízió, vagy a hangszórók, amelyekből az adott társaságra szabott lejátszási listánk szól. Természetesen arról sem feledkezünk meg, hogy közösségi térként a nappali hamar koszolódik. A robotporszívó itt nagy segítség, amelyet előre beprogramozva tarthatjuk folyamatosan tisztán és frissen a nappalit.

Konyha

Lehet, hogy nem a nappali, hanem a konyha az otthon szíve. A nappalitól leválasztható külön zónára, és ugyanúgy lehet benne működtetni a rendszer eszközeit. „Az okosotthon egyik leglényegesebb része, hogy a saját igényeinkhez, életvitelünkhöz igazodik” – hangsúlyozza Nagy Magdolna. „Ha a konyhában szoktunk a legtöbbet lenni, legyen ez az okosotthon rendszer központja.”

A hangvezérlés természetesen itt is működik: ha éppen vacsorát készítünk és tele a kezünk, érintés nélkül is tudjuk fogadni a beépített hangszórókon a bejövő hívást; vagy képzeljük el, ahogy reggel, az ágyban fekve pár kattintással vagy hangirányítással megkérjük a rendszert, hogy főzzön neked egy csésze kávét.

Hálószoba

Itt is minden a napi ciklusunkhoz magától igazodik: az árnyékoló az alvási szokásainkhoz igazodva magától húzódik fel és le, a beépített hangszórókból addig szólnak csak hallkan a természet hangjai, amíg álomba merülünk. Ha reggel nagyon nem szeretünk a meleg takaró alól hűvösre kimászni, az okostermosztáton külön beállíthatjuk, hogy arra az időpontra, amikor általában felébredünk, a hálószobát már fűtse fel.

Fürdőszoba

A fürdőszobában is többféle eszköz közül válogathatunk: az okostükör nemcsak futurisztikus megjelenést ad, de válaszol is, ha a naptárba bejegyzett teendőkről vagy az időjárásról kérdezzük, miközben reggel készülődünk. A fűtés-hűtés, a szellőztetés többek között a páratartalom mérésével is automatikusan zajlik itt.

Az okosotthon kialakításának első és legfontosabb lépése a tervezés, mert ezzel tudunk költséget megtakarítani: biztos úton haladó kivitelezést és optimalizált energiafelhasználást lehetővé tenni már a kezdetektől. A házat, lakást kerek egészként kell szemlélni, amikor az egyes technológiákat, eszközöket kiválasztjuk. A legbiztosabb, hogyha a rendszer kialakításához és a megfelelő eszközök kiválasztásához szakember segítségét kérjük. A HelloFuture az intelligens épületek szakértőjeként a tanácsadás, a tervezés és a kivitelezés során is segítő kezet nyújt, elvárásaidat és a lakás adottságait figyelembe véve alakítja ki okosotthonunkat.