">

Az a 9 hónap
Kezeket fel, ki nem tett fel a babavárás idején sok-sok-sok és még annál is több kérdést? Jé, ugye senki nem jelentkezik? Hát persze. Nincs is ennél szebb és különlegesebb időszak az életünkben, úgyhogy nem csoda, ha végigagyaljuk, izguljuk, gondolkodjuk azt a bizonyos 9 hónapot. Ma már természetesen nagyon sok fórum is van az interneten, ahol rengeteg hasznos tanácsot is kaphatunk. Mert persze jólesik “sorstársakkal” is eszmét cserélni, és sokat is segíthetnek ők is, bár szerintünk azért a legfontosabb kérdéseket érdemesebb szakértőktől megkérdezni, illetve szakértők által írt könyvekből megtudnunk. Úgy véljük, e témában igazi etalon könyv az “Az a 9 hónap” című kötet, amely igazi útmutató leendő anyáknak és apáknak, hiszen a gyermekvárás időszakát hónapról hónapra követve, minden lehetséges kérdésre válaszol. Például ezekre is:

  • Le kell mondanom a kávéról a terhesség alatt?
  • Árthat a mobilozás a magzatnak?
  • Megszenvedi-e a gyermekem, ha nem iszom tejet?
  • Honnan lehet tudni, hogy a baba jól fekszik-e szüléskor?
  • Ma nem éreztem, hogy rugdosott volna a babám. Csak nincs valami baj?
  • Lehetséges, hogy nem indul meg magától a szülés?
  • Császármetszéssel szültem az első gyermekem. Van esélye annak, hogy a következő természetes úton szülessen meg?

az-a-9-honap

A szülészet legújabb eredményeire építő kötetből a gyermekvárásra, a szülésre és a leendő szülők életmódjára vonatkozó minden fontos információ megtudható. A neves szerzők tanácsokat adnak a fogamzási tervvel és az orvosválasztással kapcsolatban, bemutatják a szülés lehetséges módozatait, hónapról hónapra ismertetik a várandóssággal együtt járó testi és lelki változásokat, kitérnek a terhesség alatti szexuális életre, felkészítenek a második gyermek érkezésére és az ikerterhességre – de mindez csupán töredéke annak a rengeteg kérdésnek és problémának, melyekre a könyv megnyugtató válaszokat ad.

murkoff-eisenberg-hathaway_aza9honap_72dpi

A korábbi kiadásokhoz képes újdonság, hogy külön rész foglalkozik a dolgozó anyákkal, bővült a leendő apáknak szánt fejezet, és naprakész lett a terhesség alatti táplálkozásról szóló rész (itt receptek is olvashatók). Az egyes fejezetekhez kapcsolódó illusztrációkon hónapról hónapra nyomon követhető a magzat fejlődése, a vajúdás, a szülés, a gyermekágyi időszak és a szoptatás idejére pedig tengernyi hasznos tanácsot kapnak az ifjú szülők.

Ha nálatok most aktuális ez a téma, ajánljuk szeretettel, ha ti már lemaradtatok róla, tökéletes ajándék kismama családtagoknak, barátnőknek!