">

Lelki köldökzsinór

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
rekafeherOlvasni mindig jó. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mit olvasunk éppen. Vannak olyan életszakaszok, amikor szükségszerű, hogy bizonyos könyvek, olvasmányok megtaláljanak bennünket. A babavárás időszaka, ha lehet ilyet mondani, minden korszakunknál még inkább ilyen, hiszen annyi új információt vágyunk megtudni, annyi mindenre szeretnénk előre felkészülni. És vannak igazán remek kötetek ebben a témában, én is egy ilyet szeretnék ma a figyelmetekbe ajánlani.

Vollner Judit, Hidas György és Raffai Jenő: Lelki köldökzsinór – Beszélgetek a kisbabámmal című könyvének új kiadása jelent meg a Helikon Kiadónál, a korábbinál sokkalta vonzóbb borítóval, mely eszünkbe idézi azt a boldogságot, amikor anyaként a méhünkben fejlődő gyermekünkre gondolunk. Kapcsolatot keresünk vele, türelmetlenül vágyunk őt megismerni, még mielőtt megpillanthatnánk. Megosztani vele az érzéseinket, és kíváncsiskodni, hogy ő vajon hogyan érzi magát. Olyan sok minden történik ebben a kilenc hónapban, és azután is rengeteg dolgot meghatároz ez az idő… mindkettőnk életében.

Bár éppen nincs napirenden nálunk a téma, lelki koldokzsinorde a könyv kapcsán eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lehet ilyen mélységben megélni a várandósság időszakát. Élvezettel olvasgattam a könyv második felét, amelyben édesanyák mondják el saját élményeiket, saját gondolataikat. Megható, meglepő, elgondolkodtató tapasztalások ezek, amelyek kíváncsivá tettek. Gondoltam megosztom veletek az élményt, hátha aktuális. Vagy még nem az, de ki tudja. Ezt találtam ma ki nektek. Egy kis vasárnapi elmélyülést.

Egy kis ízelítő a könyv tartalmáról: “napjainkra tényszerűen bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születés, hanem a fogantatás pillanatával kezdődik. Létezik olyan módszer, az anya-magzat kapcsolatanalízis, amelynek segítségével az édesanyák és méhükben növekedő babájuk között egyfajta láthatatlan kötelék, lelki köldökzsinór jön létre. Mértékadó nemzetközi tudományos körök az eljárást a pszichológia területén a pszichoanalízis bevezetése óta a legnagyobb jelentőséggel bíró „találmányként” tartják számon. A legújabb kutatások szerint alkalmazásával a születés előtt a babák optimális fejlődési pályára állíthatók, és tökéletesen felkészíthetők a születés fájdalmasan szép élményére…”

Ajánlom ezt a könyvet szeretettel minden jelenlegi kismamának, leendő és már gyakorló édesanyának is. Remek olvasmány, nagyszerű élmény! Szépséges vasárnapot nektek!

Puszi: Réka