Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket kötelező lenne szeretni, és sokkal többet fogyasztani, mert annyira egészségesek. Sokféle formában ismerjük már a céklát, ami egy igazi „nyomelem-bomba”, tele vassal, kálciummal, folsavval és A-vitaminnal, nagyszerű antioxidáns, vérképző hatású, gátolja a rákos sejtek kialakulását, segít az anyagcserében Minden formában érdemes kipróbálnunk és együk olyan gyakran, ahányszor csak tehetjük. A balzsamecetes sült cékla kitűnő köret, remek levest főzhetünk belőle, csokoládéval párosítva pompás sütemény készíthető belőle, de talán arra még kevesen gondoltak, hogy remek pesto is készülhet belőle. Igaz, picit másképp, mint a hagyományos pesto. Nem is tésztával ajánlott fogyasztani, hanem pirítóssal, avagy vendégváráshoz még jobb, ha sós kekszen szervírozzuk.
- 500 g cékla
- 100 g dió
- 2 evőkanál reszelt torma
- só, bors
- 1-2 evőkanál olívaolaj
A céklát alaposan megmossuk, ledörzsöljük, majd héjastól a sütőbe tesszük és fólia alatt puhára sütjük. Utána villára szúrjuk, lehúzzuk a héját és hagyjuk kihűlni. Közben a tisztított diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk. Késes robotgépbe tesszük a kihűlt céklát, a diót, hozzáadjuk az olívaolajat, és két evőkanál reszelt tormát. Kevés sóval és borssal ízesítjük. Majd összepépesítjük, és csavaros üvegbe töltjük. Tálaláskor sós kekszekre kenjük, és ízlés szerint díszítjük. Kerülhet rá egy kevés kecskesajt, vékonyra vágott retekszelet, vagy csírák, pirított fenyőmag. Könnyű és ízletes falatok készülnek így.
Ugye milyen szépek? És finomak is, érdemes pepecselni vele! Jó étvágyat hozzá!
Puszi: Gabi és Réka