">

Csak a mentes! – itt az idei fesztivál
Egy olyan programajánlót szeretnénk átnyújtani most nektek, amely gyakorlatilag kulcs lehet a jobb egészséghez vagy kiegyensúlyozottabb élethez. Mi is ez?! Nem, nem egy újabb csodaszer, hanem egy fesztivál. Ez a Csak a mentes nevű rendezvény, amely már a tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre, ahol eddig több mint 400 cég mutatkozott be és egyre nagyobb, híresebb és “hiánypótlóbb”,mint valaha. Miért is?

Mert az elmúlt időszakban sok mindent megtanultunk. Azt, hogy milyen fontos az egészségünk. Milyen fontos az, mennyire gondolkodunk felelősen. Vagy egyszerűen csak kaptunk egy orvosi probléma miatt egy diagnózist, mely szerint étkezzünk esetleg tojásmentesen, vagy ne fogyasszunk tejet, esetleg felejtsük el a glutént. Nagyon, de nagyon nem könnyű, ha akár egy szülő vagy felnőtt életében bekövetkezik egy ilyen változás. Mert sok minden van a piacon, de nem tudni, melyik milyen, mi van benne, mennyire fogyasztható. Ezenkívül lássuk be, ezek a termékek nem két forintba kerülnek. Vagy az is lehet, hogy a pici baba lesz ekcémás, esetleg a családban alakul ki valakinél valami olyan állapot, ami miatt úgy döntenek, a háztartást is már zöldre váltják át. Szülőként az is fontos, hogy a gyerek tízóraiját olyan dologba csomagoljuk, ami nem környezetszennyező és a kicsi se vigyen be olyat a szervezetébe, ami káros lehet a számára. Keres, kutat az ember, megoldásra vadászik, nyilván az ésszerűség keretein belül. És szeretne fejlődni, tanulni, új termékeket használni. Vagy csak tudni azt, amit ránctalanítóként ken a bőrére, azzal milyen anyagokat visz be a szervezetébe.

Sok-sok készítő, gyártó pedig szeretné a portékáit megmutatni annak a közönségnek, akinek ezt szánja. A felelősen, tudatosan gondolkodóknak.

Ennek a legmegfelőbb helye a Csak a mentes! vásár, ami szinte már legenda, akkora mérföldkő az egészségesebb életet élni vágyók körében. 

Vágó Piros műsorvezető így mesél erről a tudatos fesztiválról: 

Az utóbbi másfél évben különösen felértékelődött a közösségek szerepe, így az online csoportoké is. Sokszor lendített a hangulatomon egy rosszul indult napon Andi egy-egy bejegyzése a Csak a mentes csoportban. És az utóbbi másfél évben felértékelődött a személyes találkozás szerepe is: nyár elején pont a Csak a mentes rendezvénye volt az első, ahová mehettünk, találkozhattunk, beszélgethettük, egymás szemébe nézve, egymásra mosolyogva. Ugyanezt megélhetjük most szeptemberben is, remélhetőleg, nem a nyári időszak záróakkordjaként. 

Az már csak bónusz, hogy a fesztiválon a mentes termékek színe-java felvonul, kóstolhatunk, informálódhatunk, vásárolhatunk, akár kedvezménnyel. Mindegy, hogy glutén-, tej-, tojás- és még sorolhatnánk- mentes alapanyagról, vagy kész finomságról van szó, Herczeg Andi felkutatja, elhozza nekünk.”

Az idei évtől a fesztivál fő támogatója a Kifli.hu, akikkel egy szorosabb együttműködés is elindult, hiszen sokak örömére az ő weboldalukon kiemelt szerepet kap a mentes étkezés és környezetbarát életmód is. 

A RaM Színházban nemcsak minden kipróbálható, megkóstolható a több mint 60 kiállító jóvoltából, de sok-sok előadás is lesz. 

Előadók: Posta Reni, Stőhr Gréta, Nyers Séf, Ambrus Éva, Horváth Judit, Kiss Mona, Huszár Zsuzsanna, Tóth Andi, Kutassi Kelly, néhány név a listából. És milyen témákban? Étkezés, mozgás, hulladékmentes háztartás, nyers ételek, superfood finomságok. ( A negyedszer megrendezésre kerülő Csak a Mentes Év séfje verseny indulói pedig itt találkozhatnak a zsűri tagjaival is.) Ám a workshopok-előadások között akár azt is megtekintheti a látogató, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben gluténmentes kenyeret sütni otthon és megannyi trükköt, tippet és hasznos terméket vihetünk magunkkal haza a kellemes társasági élmények mellett. 

Minden, ami mentes, mindenmentes és egészséges egy helyen! – szeptember 18-án és 19-én a RaM Színházban.