">

Családi ügy: életmentő kártya

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_lurexNem vagyunk egyformán aggódósak. Nem csak magunkra gondolunk, hanem úgy általában szülőkre, embertársainkra. Vannak nagyon előrelátó típusok, és vannak olyanok, akik csak hagyják történni a dolgokat. Mi, ahogy mindenben, ebben is mindig keressük az egyensúlyt. Ezért, ha olyan dolgokról olvasunk, hallunk, amelyek szerintünk fontosak, akkor igyekszünk megosztani veletek, hátha valakihez még nem jutott el ez az információ, de ha szólunk, segíthet könnyebbé tenni dolgokat. Mindenkivel előfordult már legalább egyszer, hogy amikor nagy volt a baj, nem tudta hirtelen hova kapjon. Gyakran még a mentők száma sem jut eszünkbe, pedig az is legalább olyan egyszerű, mint annak a kártyának a használata, amely földrajzi helytől, kortól és tevékenységtől függetlenül mindig nálunk kell legyen. A kártya nemes egyszerűséggel az SOSInfocard névre hallgat.

Ellentétben a mentők számával, Sosinfocard pics-04az SOSInfocardról nyugodtan elfeledkezhetünk, hiszen az azt jelenti, hogy éppen minden rendben van az egészségünkkel. Ilyenkor csak annyi a teendő, hogy berakjuk a táborba induló gyerek táskájába, a motoros dzsekink zsebébe vagy a nagyi tárcájába. A hozzá tartozó matrica, illetve szilikonkarkötő jelzi, hogy az illető birtokában van egy ilyen kártyának, amely bármilyen váratlan vészhelyzet esetén mindent tud tulajdonosáról. De honnan ilyen jól értesült ez a bankkártya méretű plasztiklap? Az SOSInfocard pontosan annyit tud, amennyi információval a birtokosa ellátta. Az adatok tárolása a mindenkori adatvédelmi törvényeknek megfelelően, környezetbarát bio-szervereken történik, feltöltésüket pedig a kártyabirtokos végzi pár egyszerű lépésben, internetes titkos kódja segítségével.

medicalÉs hogy mit érdemes feltölteni? Mindent. A születési anyakönyvi kivonatunktól kezdve a legutóbbi orvosi- vagy laborvizsgálatunkig minden hasznos információval szolgálhat annak, akinek megengedjük, hogy tárhelyünk tartalmával megismerkedhessen. Ellentétben bármilyen kórházi vagy központi egészségügyi adatbázissal hazánkban, az SOSInfocard a magánrendelések eredményeit is tartalmazza. Ráadásul úgy, hogy nem is kell visszamenni és sorba állni a leletünkért, azt a magánkórház vagy labor alkalmazottja egyszerűen feltöltheti az adataink közé.

Vészhelyzet vagy öntudatlanság esetén az értesítendő személy, vigyazzunkhétköznapi orvosi látogatás alkalmával mi magunk biztosítunk hozzáférést védett adatainkhoz. Míg az intézkedő rendőr vagy segítőkész embertársunk csak a legfontosabb paramétereket látja a kártyán (név, cím, értesítendő személy, vércsoport, gyógyszerérzékenység, allergia), addig az orvos az internetes felületen egyszerű ikonok segítségével navigálhat a leleteink között, ismerheti meg kórtörténetünket. Legyen szó balesetről, fogászati kezelésről vagy szemüvegrendelésről minden egészségügyi adatunk egy QR-kód vagy jelszó segítségével elérhető.

Nemcsak a kártya angol-magyar nyelvű, de az online felület is, ahol az eligazodást ikonok segítik, az orvosi kifejezések pedig latinul szerepelnek. Tehát bármerre járunk a világban „szót értünk” majd az orvosokkal. És ami a legjobb benne, mindez csak 2499 forintba kerül kártyával, tokkal, több színben választható karkötővel, matricával, tárhellyel és 3 éves SOSInfocard tagsággal. Vagyis egy mozizás áráért olyan biztonságot nyújtó adatbázissal lesz gazdagabb az ember, ami többet ér, mint bármelyik bankkártya, használata pedig egyszerűbb, mint megjegyezni a 112-es segélyhívó számot.

csaladi vedelemA születés pillanata csupa gyönyör a családnak, és megannyi megoldandó feladat a szülőknek. Ebben az időszakban tanuljuk meg, hogyan kell pelenkát venni, cumisüveget mosni, mondókázni. Amire ilyenkor még nem gondolunk, azok az iskolás évek és fiatalkor. Pedig gyermekünk egészségügyi adatbázisának megalapozása csak pár percet vesz igénybe, és elindíthatjuk vele a gyermeket a biztonság útján. Interneten vagy szórólapon kitölteni az SOSInfocard regisztrációs lapját később órákat spórolhat meg a családnak. A vércsoport, a név, az értesítendő elérhetősége, a krónikus betegség, a gyógyszerérzékenység beírása nem vesz többet igénybe 5 percnél. Viszont ettől a pillanattól kezdve rendelkezünk a kulccsal a gyerek teljes értékű egészségügyi térképéhez, amely tartalmazhat minden oltást, zárójelentést, vérvételi eredményt. Mire iskolás lesz a lurkó, sportolni kezd, külföldre vagy táborba megy, minden ott lesz a táskájában, nem pedig otthon, valamelyik fiókban. A gyerek teljes orvosi dokumentációjának tárolására a születésétől az érettségiig nem kell többet kiadnunk, mint 15 000 Ft. Ez kevesebb, mint évi ezer forint a gyermekünk 18 éves koráig. Szerintünk megéri! Tudjatok meg róla többet ti is itt:  http://www.sosinfocard.com/

Puszi: Réka és Gabi