">

Dalmata utca 101. – jön az új sorozat

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Pongó, Perdita és a 101 kiskutya sokunk gyerekkorának nagy kedvence, de szerencsére ez a film ma is ugyanúgy hódít. És a nagy klasszikusok sorsát ez a mese sem kerülhette el, így elkészült a folytatás, sorozat formájában. Március 25-én 18:30-kor debütál a Dalmata utca 101 című sorozat a Disney Channel képernyőjén! De vajon milyen folyamatok előzték meg a premiert? Mennyi idő szükséges az ötletek életre keltéséhez? Gondoltátok, hogy egy rész megalkotása akár 18 hónapig is eltarthat?

Íme, néhány érdekesség és kulisszatitok a sorozatról?

 1. LÉPÉS: AMIKOR AZ A BIZONYOS FÉNYES SZIKRA KIPATTAN

A Dalmata utca 101 a Disney saját gyártású, új animációs sorozata, mely Dylan, Dolly, és további 97 testvérük kalandos mindennapjaiba enged betekintést.
„Az első lépés a show elkészítéséhez egy jó ötlet. Sorozatunkat a Disney örök klasszikusa, a 101 kiskutya ihlette, azonban a sorozat a modern korban játszódik. Ki kellett találnunk, hogy kik is legyenek a kutyusok, hogyan személyesítsük meg őket és, hogy milyen szerepet lássanak el a családon belül.” – mondta a rendező, Weigert Miklós.

 1. LÉPÉS: A TERVEZÉS FOLYAMATA

„A második lépés rengeteg tervezői munkából áll. Amikor már megvan, hogy kik lesznek a kulcsszereplőink, megtervezzük, hogy hogyan is nézzenek ki, és hogy milyen legyen a körülöttük lévő világ. Hol fognak lakni? Hogy néz ki a házuk? Ha nem laknak velük emberek, mire van szükség, hogy kényelmes legyen az adott lakhely 101 kiskutya számára? Ezek mind nagyon érdekes kihívások voltak.” – mesélte Miklós.

 1. LÉPÉS: EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT

„Az alapok megtervezése után elkezdtünk az epizódok történetein dolgozni. Számunkra minden epizód legfontosabb része a történet. Hiába lennének szép karakterek, ha maga a sztori gyenge. Sok-sok igazán jó, vicces és szívmelengető forgatókönyvet alkottak az íróink. Alig várom, hogy lássátok őket!” – magyarázta Miklós.

 1. LÉPÉS: A KÉPES FORGATÓKÖNYV

„Amint megvan a forgatókönyv, minden epizódhoz készítünk egy képes forgatókönyvet is.” – folytatta Miklós. „Ez tulajdonképpen a történet képregényként megalkotott verziója. Bár nem animált, de már láthatjuk belőle, hogy mi jelenik majd meg a képernyőn, így könnyebb eldöntenünk, hogy kell-e változtatnunk még valamin, mielőtt animálásra kerül.”

 1. LÉPÉS: MENNYI AZ ANNYI?

„A következő lépésünk az, hogy kitaláljuk hány emberünk dolgozzon az epizódon. Néha új dolgokat is meg kell tervezni, például ha a történetben megjelenik egy új kutya, akkor ki kell találnunk, hogy hogyan nézzen ki. Ha a történetben ez az új kutya gördeszkázik, akkor a gördeszkát is meg kell tervezni. Akkor viszont szükségünk van egy bukósisakra is a kutya számára, így azt szintén meg kell terveznünk.”

 1. LÉPÉS: FONTOS AZ ALAPOS MEGFIGYELÉS

„Hónapokig rajzoltam a dalmatákat. Ehhez videókat néztem róluk, megfigyeltem a farkcsóválásukat, és ahogy a tappancsaikkal topognak, amikor jutalomfalatra várnak. Ezek segítettek, hogy megalkossam a saját sorozatbeli kutyáinkat.” – avatott be minket az animációs rendező, Michael Brady. „A testvérem kutyájáról is sokat rajzoltam. Az egyik jelenetben lesz kötélhúzás, szóval én is játszottam a kutyussal kötélhúzást, hogy megfigyelhessem a mozdulatait, amiket aztán megpróbáltam átvinni a képernyőre.”

 1. LÉPÉS: NINI, EGY BESZÉLŐ KUTYA!

„A hangfelvétel a gyártás különböző időszakaiban történik. Amint megvan a forgatókönyv, a hangmérnök és a színészek felveszik a saját részeiket. Akár két óráig is eltarthat felvenni egy részt azokkal a színészekkel, akik Dylan és Dolly hangját adják a sorozatban. Ezeket a hanganyagokat használjuk, amikor az animáción dolgozunk, ami a következő lépés a Dalmata utca 101 megalkotásában. ” – tette hozzá Miklós

 1. LÉPÉS: ANIMATIK

„Ez tulajdonképpen a képes forgatókönyv hozzáadott hanggal, zenével és párbeszéddel. Ez már az epizód teljes időtartamára van vágva, így tudjuk, hogy belefér-e a kitalált történet a megadott időkeretbe. Ebben a fázisban minden rajz csak vázlatszerűen van meg. Az animatikot küldjük el az animációs csapatnak, hogy tudják, pontosan mire gondolunk, és mit szeretnénk abban az epizódban.” – magyarázta Michael.

 1. LÉPÉS: DE VAJON MIRE GONDOLT A RENDEZŐ?

„A lehető legtöbb információt igyekszünk eljuttatni az animációval foglalkozó kollégáinknak, hogy a végeredmény a lehető legtökéletesebb legyen. Miklós néha felveszi magát, ahogy különböző arcokat vág, vagy eljátszik egy-egy jelenetet, hogy a lehető legjobban értelmezhető legyen, hogy mire is gondolt, mit szeretne viszontlátni a képernyőn.” – mondta Michael.

 1. LÉPÉS: MUSICAL VARÁZS

„Egy kezdetleges animációt küldünk el a show zeneszerzőinek, akik csodálatos zenét írnak a Dalmata utca 101-HEZ. Minden egyes epizódban kell lennie zenének, hogy a történetet életre keltse.” – árulta el Miklós.

 1. LÉPÉS: TÖBB SZEM TÖBBET LÁT

„Kollégáink átlagosan 16 másodpercet animálnak hetente. Általában egy másodperc animáció körülbelül 24 képből áll, tehát nagyjából 15 000 különböző kép kell ahhoz, hogy kész legyen a végleges mese. Ez rengeteg munka! Amikor megkapjuk az animáció első verzióját, megnézzük a rendezővel a londoni irodánkban. Ekkor jegyzetelünk, és minden gondolatunkat elküldjük utána az animációs csapatnak. Ők megváltoztatják, amiket kértünk, és újra elküldik nekünk ellenőrzésre.” – mesélte Michael.

 1. LÉPÉS: A TÖKÉLETES KÉP

„Miközben a csapat az animáción dolgozik, sok megbeszélést tartunk az epizódokról. Mindig megbeszéljük, hogy mit látunk, és olyanokat is átbeszélünk, ha egy karakternek inkább kétszer kellene pislognia, nem csak egyszer, vagy, hogy egy karakterünk inkább jobbra menjen, ne balra. Néhányszor módosítunk annak érdekében, hogy a show a lehető legjobb legyen.”

 1. LÉPÉS: TEKERD FEL A HANGERŐT

„Néhány hangeffektet akkor adunk hozzá a részekhez, amikor már kész az animáció. Ha az egyik karakter nekiütközik valaminek, akkor ahhoz az ütközéshez kell egy hang is. Leülünk, és végignézzük az egész epizódot egy céggel, akik tökéletes hangeffekteket adnak a sorozatunknak, valamint ők találják meg a zene egyensúlyát is.” – mesélte Miklós.

 1. LÉPÉS: A VÉGSŐ VISSZASZÁMLÁLÁS

„Mindezek után készen állunk a végső technikai ellenőrzésre. A Dalmata utca 101-et számítógéppel készítjük, és néha még a gépek is hibáznak. Talán Dylan füle véletlen kifordult egy jelenetnél, vagy fordítva viseli a nyakörvét. Mindent átnézünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden tökéletes. A végső átnézés után az epizódot késznek nyilváníthatjuk.” – nyilatkozta a rendező. Hurráááá!

DALMATA UTCA 101 PREMIER: MÁRCIUS 25. 18:30 !