">

De nehéz az iskolatáska…

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Úgy szól a dal, hogy „Nehéz az iskolatáska”. Nem is csak a tankönyvek és füzetek súlya nyomja a kisiskolások vállát, hanem a sok-sok kötelezettség, házi feladat, és egyéb iskolai elfoglaltság. Pedig egyébként nem is gondolnánk, hogy a jól kiválasztott iskolatáskának köszönhetően, ha utóbbiak alól nem is lehet tehermentesíteni gyermekünket, előbbitől azért meg lehet némileg szabadítani.

Iskolatáskát választani összetett feladat. Ha olyan táskát választunk, aminek váza van, az jó lehet abból a szempontból, hogy jobban tartja a gyerek hátát, és egyenlő elosztást biztosít. Ez azonban azzal is jár, hogy nagyobb a táska súlya, amit azért nem könnyű cipelni, ha csemeténk nap mint nap jön, megy, sétál és tömegközlekedik az iskolába, majd onnan haza. Azok a szerencsések, akiket mondjuk visznek kocsival, és bent hagyhatják az iskolával kapcsolatos holmikat hétköznap a suliban, azokat ez a probléma kevésbé érinti, de aki minden nap ingázik, annak nem mindegy, hogy a táska már önmagában is, minden tankönyv és egyebek nélkül is súlyos.

Amikor mi voltunk iskolásak, nagyon menő volt az átvetős hátizsák. És elég menő volt az is, amikor már nem klasszikus iskolatáskával jártunk, hanem mondjuk egy sportos hátizsákkal, amit még véletlenségből sem hordtunk úgy, hogy mindkét vállunkra vetve, hanem inkább csak úgy hanyagul, valamelyik oldalunkon. Lehet, hogy ez még most is menő, bár az érem másik oldala tényleg az, hogy ez egyáltalában nem az ideális és helyes testtartás gyermekünk számára.

fiu_taska

Az, hogy a táska már önmagában meghatározza a gyerekünket, nem kérdés. Látva ezt a sok-sok táskát pedig pláne nem az. Az iskolatáska is tud egyfajta önkifejezési eszköz lenni. Forma, szín, stílus, praktikus zsebek száma, mindenki megtalálja a gyermekéhez illőt. Szerintünk az elég fontos, hogy vízhatlan legyen, és talán az sem árt, ha van rajta valami fényvisszaverő csík, vagy varrás, vagy bármi. Ez jól jöhet sötétben. Ha állítható a vállpántja, akkor könnyebben tudjuk gyerekünk arányaihoz igazítani. Aztán még azt is figyelembe kell venni, hogy milyen a belső elosztása, hány zsebe van, elég nagy-e például ahhoz, hogy ne kelljen külön cipelni az uzsonnásdobozt, és mondjuk legyen egy külön rekesz az italnak. Sokan ügyelnek egyébként arra is, hogy ragasztott, vagy varrt táskáról van-e szó. Utóbbinak nagyobb a teherbírása. Esetleg szempont lehet még, hogy ne legyen világos a színe, mert akkor állandóan moshatjuk. Ugye milyen sok dolog, amire figyelni kell?

Ahogy látjátok is, stylistunk, Bognár Hajni összegyűjtött egy csokorra való hátizsákot. Szemet gyönyörködtető darabok, kevésbé a praktikum, mint inkább az esztétikum ihlette őket. Különleges táskák az egyéniségeknek. Nektek melyik tetszik a legjobban?

Puszi: Réka és Gabi