">

Detektíves szülinap

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
gabi_feketeHétéves lett a kisfiam, és még nem írtam nektek a születésnapjáról. Hetek óta gondolkodtam, hogyan lehetne úgy ünnepelni, hogy az átlagos vendégséghez képest valami élménydúsabb bulira invitáljuk meg barátait. Attila egy élénk fantáziájú, eleven kisfiú. Most éppen tankmániája van, kinőttük a vulkán témát és az Angry Birds-öt, most jöhetnek a harci dolgok. Fegyverek, bombák, ágyúk, gránátok és tankok. Ez azt hiszem, hogy elkerülhetetlen és a folyamat része… A szerencsém csak annyi, ha már éppen ennyire a katonás szellemiség lengi körbe elsőszülöttemet, hogy ő tényleg egy darab papírral és ceruzával is képes eljátszani, ha úgy van. Ha mást nem rajzol most, csak tankokat, ő már attól is boldog. Az utóbbi időben egyébként nagyon sokat kell só-liszt gyurmát gyártanom. Nem győzöm venni az ételfestéket, azzal színezzük be, és hát gondolhatjátok mi készül… Igen. Tankok. attilaszulinapÚgy vagyok vele, hogy legalább a kézműveskedéssel a fantáziája is folyamatosan fejlődik, talán jobb ez így, mintha készen kapott harci eszközöket vásárolnánk neki a játékboltban.

Azt tudtam, hogy valami olyan helyszínt keresnénk a szülinaphoz, ami megmozgatja a gyerekeket, kicsit azért motiválja őket fejben is, de közel állhat egy fiúsabb világhoz. Én egyelőre a lövöldözős játékig nem merészkedem, még csak hétéves fiúcskákról van szó. Amikor ráakadtam egy detektíves játékra, azonnal tudtam, hogy ez a legjobb átmenet. A Detectivity csapata nyomozós játékra hívja fel a 3-8 éves gyerekeket. Honlapjukon imádtam, amikor ezt olvastam: Kis nyomozók a nagy ügyön. Melyik hétéves nem jön ennek hallatán azonnal lázba? Úgyhogy Attila egy különleges kalandot kapott szülinapjára.

A kicsik úgyis mindig kiderítenek valamit. A nyomozós játékok pedig, mint megtudtam, fejlesztik a gyerek problémamegoldó képességét, koncentrációját, kreativitását, segítőkészségét, és jó hatással vannak szociális képességeikre is. Adott egy Nagy Történet, egy polgári lakás, és egy felnőtt segítő, aki egy varázslatos szobába vezeti a gyerekeket. Két eltűnt kisgyerek szobájában vagyunk. Közösen fejtjük meg egy család ősi titkát, leszámolunk a lidércekkel, és a kalandok végén remélhetőleg elnyerjük méltó jutalmunkat. Gyerekeken csak gyerekek tudnak segíteni. Nagy a felelősségünk. Ezt mondták nekünk a Detectivity kitalálói és házigazdái, a játék pedig kezdeté vette. A Nagy Történet összerakásához találós kérdések, rejtvények, mesélős feladatok, kreatív játékok sora segíti hozzá a kicsiket. A szülők közül én voltam az egyetlen, aki bent lehettem. Szerettem volna, ha tényleg fesztelenül nyomoznak a gyerekek. Annával igyekeztünk tényleg csak a csendes megfigyelő szerepét betölteni, miközben azt vettem észre magamon, hogy nagyon is bevonódom és engem is teljesen elbűvöl a mese, amit közösen írunk a gyerekekkel.

detektivesA játék a nyomozónév kiválasztásával kezdődik. Aki esetleg nem tudná, annak elmondom, ha nincs nyomozónév, rejtélyes üzeneteket sem tudunk küldeni egymásnak. Attila Vándorsólyom lett, én pedig Fecske. Hát így… Ezután pedig előkerült az első levél, a végén egy jókívánsággal: „A fény kísérje utatokat!”. Ki gondolta volna, hogy ez már az első feladvány is? A gyerekeknek meg kellett nézniük, hogy az ablakon beáradó fény hova vezet, mire mutat, ahol ismét egy újabb feladvánnyal találkoztak. Nyomok és kalitkák, puzzle darabok és műegerek, a fali óra rohanó mutatói és még számtalan vers, feladvány, gondolkodtató feladat. Izgatottan folyt a nyomozás,  nekem pedig amellett, hogy láttam, tényleg mennyire élvezik a játék minden percét, az egyik legkedvesebb élményem a két kislány vendéggel kapcsolatos. Boldogan nyugtáztam, a női ösztön már kiskorban sem csal. Amikor a fiúk elakadtak, és racionális úton már nem tudtak továbbhaladni, a lányok biztos, hogy színre léptek, és továbblendítették a játékot.

A játék egyik csúcspontján előkerül egy kincseszacskó. Koboldűző és szelleműző kövekkel, melyeket a gyerekek aztán magukkal is vihetnek. Minden este lehet kívánni a kőtől, mely előbb-utóbb teljesíteni fogja kívánságunkat. Engem ez a hálakőre emlékeztetett, amiről olvastam már korábban, milyen hasznos tud lenni és mekkora segítség nekünk ahhoz, hogy minden nap emlékeztessük magunkat arra, mennyi minden van, amiért hálásak lehetünk életünkben. Szeretem azt is, ha szem előtt tartjuk céljainkat, azt, hogy mire vágyunk még, mit szeretnénk, mit kívánunk magunknak. Ezért is jó szerintem ez a kívánságot teljesítő koboldűző kő. A gyerekek gondolkodását játékos módon tudjuk pozitív irányba terelni.

detectivityA játék végén érkezett a megérdemelt torta, a gyerekek pedig büszkén újságolták utána szüleiknek, milyen kalandokban volt részük. Nagyon örülök, hogy minden ilyen remekül sikerült. A Detectivity több korcsoport számára is kiagyalt játékokat. Így ha valaki idősebb kamaszokkal, vagy akár barátokkal, családjával szeretné kipróbálni, megteheti. A www.detectivity.hu oldalon mindent megtaláltok róluk. Keressétek őket nyugodtan! Én jó szívvel ajánlom a csapatot. Nekünk isteni szülinapi bulit sikerült velük közösen összehoznunk!

Puszi: Gabi