">

Kincskereső Logikoffer

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Az elmúlt hetek valószínűleg sokunkat tettek nagyon kreatívvá. Ha egyszercsak sikerült túlélni az iskolai feladatokat, akkor azért elég hamar adódott a kérdés, hogy mit kezdjünk a többi ránkszakadt szabadidővel otthon. A napi egészségügyi séta mellett azért elég gyakran kellett valamit villantani, nálunk legalábbis, hogy ne essen szét a nap. Közös rajzolás, festés, főzőcskézés, sütikészítés megvolt, társasozás és meseolvasás alap, na de mi legyen még? Ekkor villant be, hogy szülinapi zsúrötletek után kutatva egyszer már szemünkbe ötlött egy szuper dolog. Akkor nem jött össze a szervezés, de már első hallásra-olvasásra tudtuk, hogy ez egy klassz dolog lehet. Logikoffer! 

Komoly meggyőződésünk, hogy egy szülinapi zsúr leginkább akkor lesz sikeres és emlékezetes, ha eléggé aktív. Azaz nem csak a tortázás, ajándékozás, céltalan kergetőzés vagy ugrabugrálás van, hanem szervezett feladat, kihívás. Ennek lehetnek különféle fokozatai, nyilván életkortól és az ünnepelt habitusától, kedvtelésétől is függ, de érdemes valamiféle keretek közé tenni az ünneplést. Mi felnőttek gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy azt hisszük, elég ha összetereljük a gyerekeket, aztán majd jól ellesznek, de voltaképpen tudjuk, nincs ez így. A Logikoffert megálmodó fiatal szervezői csapat arra vállalkozott, hogy olyan kalandos feladatokat állít össze, amelyek mind-mind egy-egy kihívás köré csoportosulnak. A koffer szó nem véletlen: a szülinapi zsúrok esetén egy-egy bőröndöt lehet bérelni, amelyben megtalálják a feladatokat, ezeket kell végrehajtani. A választott témához pedig szülinapi meghívó formátum, megfelelő dekoráció, ajánlott zenei válogatás és még néhány bemelegítő és levezető játék is jár. Kalózos, dzsungeles, varázslós, állatos – ez csak néhány a témák közül. A csapat weboldalán minden infó megtalálható, így lehet böngészni, tervezni és kitalálni, hogy melyik lenne az ideális.

Nálunk a szülinap éppen nem volt aktuális, viszont a hosszúra nyúlt unatkozós bezárt napok igen. Így a legjobban annak örültünk meg, amikor felfedeztük, hogy néhány játék nyomtatható nyomkeresés formájában is létezik. Azonnal tudtuk, ezt ki kell próbálni! Négy téma, háromféle változatban, korosztályonkénti bontásban, szóval biztosak lehetünk benne, hogy jól választunk. Némi előkészületet igényel a dolog, hiszen miután beszereztük a csomagot, színes nyomtatóval kell kinyomtatni a feladványkártyákat, ráadásul lehetőleg olyan titokban, hogy a gyermek(ek) előtt ne bukjunk le. Sőt, gondosan el is kell helyezni a kártyákat a lakás különböző pontjain, úgyhogy az egyik legizgalmasabb dolog, hogy miként sasszézzon az ember bejárati ajtótól a televízióig, mit csináljon, ha éppen megy a mosógép és oda kellene rejtenie valamit, vagy ha nincs megfelelő széle a tükörnek, ahová be kellene csúsztatni egy kártyát. De szülőként már ez is egy remek adrenalinbomba, hogy ezt a feladatot megoldjuk.

A közös játék élménye pedig mindig jó. Nyilván gyermeke válogatja, hogy ki melyiket oldja meg könnyebben és hol kell szülői beavatkozás, nálunk is voltak feladatok, amelyekre a gyerek ránézett és már tudta is a megoldást, máskor jólesett egy kis anyai segítség. Az izgalmat is jó volt érezni, amikor a kislányom úgy repült a megfejtés nyomán keresni a következő kártyát a könyvespolcon, vagy olyan lelkesen fejtette meg a titkosírást, hogy komolyan elgondolkodtam, vajon miért nem ez szerepel az olvasókönyvekben. Két játékot próbáltunk ki, a Nemzetek Aranya a 9 éves játékossal jobban igényelte a szülői segítséget, a Hercegnős tematikájúnál viszont követni alig lehetett a leányzót, olyan tempóban oldotta meg hibátlanul a feladatokat. Két nagyszerű délutánt töltöttünk így el, és el is határoztuk, hogy amint lehet, szülinapos zsúrként is jó lenne kipróbálni a Logikoffert. 

A játék előnye, hogy otthon tartandó zsúroknál működik igazán, a megoldások kézzelfogható otthoni helyeket érintenek. Az elkövetkező szezont tekintve viszont szinte biztos, hogy ezt fogjuk szülőként biztonságosabbnak ítélni, úgyhogy érdemes megjegyezni a nevet: Logikoffer. A weboldalon minden további infót megtaláltok, próbáljátok ki, ajánljuk sok szeretettel!