">

Édenkert a Balaton közelében

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
gabi reka turkizImádunk utazni. Mert utazni jó. Ha az embernek lehetősége adódik, menjen, lásson, éljen amennyit csak lehetséges. Sokan úgy gondolják, hogy az igazi kalandok csak az országhatárokon kívül várhatnak ránk. De szerencsére sokkal többen vagyunk, akik tudjuk, hogy ez nem igaz. A mi kis országunk annyi, de annyi csodát rejteget, hogy győzzük felfedezni! Most egy olyan területet ajánlunk a figyelmetekbe, ami akár Budapesttől, akár a Balatontól, de az ország más városaiból is néhány órán belül kényelmesen elérhető és megcsodálható. Dégen, a Balatontól délkeletre található a Festetics-család egykori kastélya az Anglia legszebb parkjait idéző csodálatos, hatalmas angolparkjával. Óriási víztükör, sétautak, újjáépült hidak, látványos park. Megéri megnézni!

Ráadásul másfél évnyi munka után deg festetics kastely parkrekonstrukcio1most megújult a dégi Festetics-kastély történeti kertjében a Parktó és környezete. A helyreállított tó, a kastélyból feltáruló végtelen tisztások, faóriások felejthetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak. A kastélyban „A szalontól az angolkertig” címmel újonnan bővült kiállítás tekinthető meg, melynek kapcsán a kastély legszebb földszinti és emeleti termei is bejárhatók. A park kellemes sétára, piknikezésre is ideális. Ez a hosszú munka egyébként nem jelenti a park teljes rekonstrukcióját, uniós forrásoknak köszönhetően ez év őszétől folytatódik a helyreállítás, hogy a régi pompájához hasonló módon fogadhassa a látogatókat Magyarország legnagyobb angolkertje és látogatható klasszicista kastélya.

deg festetics kastely parkrekonstrukcio3Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezőjéről nem szólnak a történeti források, de feltehető, hogy maga a klasszicista kastély alkotója, a kor kiemelkedő jelentőségű építésze, Pollack Mihály tervezte. Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns bejárati homlokzata már 14 kilométerről látható volt. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tágas tisztások és hosszú nyiladékok a park és a település távolabbi nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park más pontjaira. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A Festetics-család tagjai a park legtávolabbi részén, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

A napokban lezárult helyreállítás során eredeti, hollandihazXIX. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része: az ún. Parktó és környezete. Az összesen mintegy 1,8 km hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából több mint 40 ezer köbméter iszap kikotrására került sor. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint négy további híd is. Fák százainak és cserjék ezreinek ültetése, idős faegyedek ápolása és több kilométer sétány újjáépítése egészítette ki a munkákat.  A felújítás célja a park egyedülálló méretű vízrendszerének történetileg hiteles helyreállítása. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya és a zavartalan látvány állt helyre, de végre csökken az árvízveszély is, amely az elmúlt évtizedekben jelentős károkat okozott. Az élővilág, benne számos védett faj: kócsagok, gólyák, békák, siklók, mocsári teknősök máris visszahódították a területet. A tervezett beavatkozások elősegítik a park könnyebb és környezetkímélő fenntartását is. A tó és a kastély közötti terület részleges rendezése kapcsán elbontották a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat. Így helyreállt a tó és a kastély eredeti látványkapcsolata is.

deg festetics kastely parkrekonstrukcio7A dégi kastély és parkja Fejér megyében, a Balaton közelében, április és október között csoportok és egyéni látogatók számára is nyitva áll, s a festői környezet konferenciák, esküvők, koncertek helyszíne is lehet. A park kirándulásra, horgászásra, piknikezésre várja a látogatókat. A kastély nyitva tartása: április 1. és október 30. között hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig. Ünnepnapokon is nyitva. A park sötétedésig látogatható. Ha tehetitek, látogassatok el egyszer és csodáljátok meg, érdemes!

Puszi: Gabi és Réka