">

Édes élet – tejes desszertek 3 országból

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




Tudtátok-e, hogy immár 55 éve ünnepeljük a Tej Világnapját? És azt, hogy mindezt a Nemzetközi Tejszövetség szervezi? Számunkra ez új információ volt, még akkor is, ha azzal természetesen régesrég tisztában vagyunk, hogy a tejnél kevés egészségesebb dolog van. A tejnek immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. Nem véletlen, hogy a tej valóban a világ egyik kedvenc itala. Azt olvastuk nemrég, hogy átlagosan a Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű. Nagyon érdekes, de állítólag a legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-óceán térségében isszák, 93 litert évenként és személyenként… hú, azért az tényleg nem kevés… Észak-Amerika 69 literrel, Nyugat-Európa 67 literrel következik a sorban, Ázsiában viszont mindössze 5-6 liter/fő a tejfogyasztás évente. Képzeljétek, mi magyarok sem állunk rosszul, évente 67 literes tejfogyasztásunkkal az uniós átlag előtt járunk, pedig naponta csak 1,8 dl tejet iszunk meg, ami kicsit alulmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől.

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, de az angolszász országokban például a tej a reggeli zabkása elengedhetetlen kísérője is. A beáztatott zabpelyhet gyümölcsökkel, juharsziruppal, fahéjjal, vagy egyéb ízesítésekkel fogyasztják. A kakaóról is kiderült szerencsére, hogy fogyasztása egészséges, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, köszönjük a hollandoknak, hogy divatba hozták. A fél világ biztos, hogy kakaóval kezdi a napot, a kiskorúak leginkább, de ismerünk olyan nagykorút is, akinek kakaó nélkül még felnőttként sem indul be a nap. Megint mások a tejeskávé varázslatában hisznek, valószínűleg ez a világ másik fele. Egy igazi Wiener Melange-ért már nekünk sem kell a szomszédba mennünk, hiszen bármikor élvezhetjük, csak legyen otthon vitamindús, finom, friss tej is :-)

És szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül nő fel? Az egyik legfinomabb csemege, csak az a kihívás, hogy időben le kell szokni róla, hiszen függőséget okoz. Tejberizs, tejes pite, puding, ez mind-mind finom, friss tejből készítendő, szívvel-lélekkel, szeretettel, változatos hozzávalókkal. A világ számos országában készülnek hasonló tejes desszertek, és a nemzetköziségnek hála, ma már mi is megismerhettünk néhány külföldi kedvencet is. Így alakult ki az a hármas toplista is, amit most bemutatunk nektek: magyar, olasz és francia desszert-ajánlat, a mi kedvenceink, friss, finom tejből!

Klasszikus madártej 

  • 1,5 l Tolle 2,8% ESL tej
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folytonos kevergetés mellett a forró tejbe öntjük. A fehérjéket ezután kemény habbá verjük, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eresztünk bele. A habgombóc mindkét oldalát főzzük meg, majd a tejjel együtt hűtsük le. Hidegen tálaljuk.

Barackos Panna cotta

  • 4 dl tejszín
  • 2,5 dl Tolle 2,8% ESL tej
  • 10 g zselatin
  • 5-8 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 3-4 sárgabarack
  • 1-2 zöld kardamom

A zselatint 3-4 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrás után adagoljuk tálkákba, és ha lehűlt, tegyük hűtőbe 3-4 órára.

A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a gyümölcsöket halmozzuk a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakat zúzzuk össze mozsárban, majd szórjuk meg a barackot.

Créme Brulée

  • 3,5 dl tejszín
  • 1,2 dl Tolle 2,8% ESL tej
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg + 6 teáskanál cukor
  • vaníliakivonat

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A tejszínt a tejjel összeforraljuk, a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot egy tálban elkeverjük, majd a forró tejszínes tejet lassan hozzáadjuk, és addig keverjük, míg össze nem áll. Finom szűrőn átszűrjük, a habot lemerjük, majd a soufflé-formába öntjük. A tepsibe annyi meleg vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni.

A sütőből kivesszük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.

A receptek letölthetőek itt: Tejes desszertek

További ötletekért pedig nézzetek körül itt: www.tolle.hu.  Jó étvágyat a finomságokhoz!

Puszi: Réka és Gabi