">

Édesen, mégis mentesen karácsonykor is




Ha közelegnek az ünnepek, az ételérzékenységgel élők általában nagyot sóhajtanak. Hiszen hiába készülnek a hagyományos finomságok, általában a család nagyobb részére gondol mindenki és nem kezd el kísérletezni gluténmentes vagy tejmentes édességeket kreálva. Pedig egyáltalán nem kell lemondani az édes ízek kényeztető élményéről akkor sem, ha gluténmentesen étkezünk, vagy éppen diétázunk, és ezért nem szeretnénk cukrot, lisztet fogyasztani. Szerencsére ma már szuper termékek állnak rendelkezésre, hogy kiváltsuk a hagyományos alapanyagokat, így például a Toman gluténmentes lisztkeverékek is jelentősen megkönnyítik a dolgunkat, ha egészséges finomságot szeretnénk készíteni.

Ezeknek a lisztkeverékeknek nagy előnye, hogy könnyű velük dolgozni és változatosan készíthetünk belőle igazi karácsonyi sütiket is. Mint például az alábbi két receptet, melyet a Toman Diet recepttárban sok más ínyencség mellett találhatunk meg. A gluténmentes kuglóf bármilyen uzsonnaasztalon is megállja a helyét, ugyanolyan finom, mint a klasszikus változat, lágy és puha a belseje. Készíthető őzgerinc vagy püspökkenyér formában is, a diétánk aktuális szakaszának megfelelően pedig gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, vagy cukormentes csokoládédarabkákkal is.

Gluténmentes ünnepi kuglóf

Hozzávalók:

  • 4 db M-es méretű tojás
  • 150 g por eritrit
  • 220 g Toman gluténmentes muffin/piskóta lisztkeverék
  • 100 g forró víz
  • 100 g olívaolaj
  • 12 g sütőpor
  • 1 db narancs vagy citrom reszelt héja
  • ízlés szerint fahéj, őrölt gyömbér vagy egy tasak mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá.
  2. A tojások sárgáját keverjük habosra a poreritrittel, majd folyamatos keverés közben öntsük hozzá a forró vizet és az olívaolajat.
  3. Keverjük bele a lisztkeveréket, a sütőport, és a narancs reszelt héját, illetve ízlés szerint a további fűszereket (fahéj, gyömbérpor, mézeskalács-fűszer), majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a tojáshabot.
  4. Egy közepes méretű kuglófsütőt kenjünk ki olívaolajjal, szórjuk meg lisztkeverékkel és simítsuk bele a masszát.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre.
  6. A formában hűtsük legalább langyosra, csak utána borítsuk ki. Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk némi poreritrittel.

A karácsony másik elmaradhatatlan édessége a mézeskalács, vagy egyéb aprósütemények. Természetesen ebből is egyszerűen készíthető glutén-, sőt tej- és cukormentes változat is, tetszés szerint fűszerezve, fahéjjal, gyömbérrel vagy éppen mézeskalács-fűszerkeverékkel.

Glutén, tej, cukormentes gyömbéres, fahéjas keksz

Hozzávalók:

  • 280 g Toman gluténmentes palacsinta/gofri lisztkeverék
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 20 g olívaolaj
  • 90 g poreritrit
  • 20 g cukrozatlan mandulaital
  • 3 g gyömbérport
  • 5 g fahéj

A nyújtáshoz szükség szerint további lisztkeverék.

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálban lazán felverjük a tojást a poreritrittel, hozzákeverjük a mandulaitalt, az olívaolajat, a gyömbért és a fahéjat.
  2. Mérjük hozzá a lisztkeveréket és formáljunk belőle rugalmas tésztát.
  3. Lisztkeverékkel megszórt felületen nyújtsuk a tésztát kb. 2 mm vastagra és tetszés szerint szaggassuk ki.
  4. A kekszalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt kekszek kellemesen ropogós állagúak lesznek.

Természetesen további sütemények gluténmentes változata is lehetséges a Toman Lisztkeverékek segítségével, ennek innentől kezdve már csak a fantázia szab határt.