">

Egy kis “tökölés”

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
sargafekete1Egy hét múlva itt a Halloween. Szidják sokan, hiszen ez nem a mi hagyományainkat ünneplő nap, hanem kelta hagyományokat elevenít fel, és az angolszász országokból indult világhódító útjára. Mi, ahogy már tavaly is említettük, nem zárkózunk el semmitől, ami mulatság, jópofa, szellemes, ez esetben a szó szoros értelmében. Merthogy a Halloween igazából boszorkányok és szellemek éjszakája, és ha nem is kezdünk komoly szellemjárásba, bizonyos elemeit azért átvesszük az ünnepnek. Legyünk őszinték: elsősorban a töklámpást szeretjük ebből a felhajtásból. A belülről világító, faragott tök lett ennek a különös napnak a jelképe, és ezt tényleg nem nehéz megkedvelni azoknak sem, akik egyébként nem indulnak esti partikra, nem öltöznek jelmezbe.

A tökhöz valahogy mi is ragaszkodunk. A sütőtök maga óriási kedvenc nálunk, elsősorban a finoman fűszerezett, testet-lelket melengető leves, de más formában is szívesen fogyasztja a család. A hatalmas kerek tök pedig elmaradhatatlan szereplője az ősznek. Ahogy az első szép darabok mosolyogni kezdenek ránk a piacon, vagy a virágosnál, azonnal hazacipelünk egyet és novemberig nézegetjük boldogan. Nemrég láttunk egy olyan trükköt, hogy fúrógéppel miként lehet különlegesre dekorálni egy tököt, mi viszont a kés- és éles tárgy-mentes díszítés hívei vagyunk. Erről készült egy kisfilmünk, amit most, hogy a téma ismét aktuális, örömmel megmutatunk újra nektek.

Persze aki szeretné, maradhat a hagyományos tökfaragásnál, de tulajdonképpen akár az is elég lehet, ha valami sütőtököt imitáló barkácsolásba fogunk. Készíthetünk tököt textilből, vagy papírból is például, sőt nálunk lehet a tök kockás, vagy hófehér, bármi más, amihez éppen kedvetek van. Ne hagyjátok magatokat eltántorítani a fanyalgóktól, egy kis “tökölés” csak segít elfogadni, hogy már a második őszi hónap ér mindjárt véget… A Mikulás csizmáját még nem kell előkészíteni, azért a karácsonyig is elég sokat kell aludni még, szóval addig is élvezzünk minden alkalmat, amelyet csak találunk. Például a Halloweent. Hétvégén akár neki is állhatunk egy kis kreatívkodásnak. Kellemes tökölést mindannyiunknak!
Puszi: Réka és Gabi