">

Elena: Avalor hercegnője

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Bevalljuk, vagy sem, néha mi magunk is örömmel kuporodunk le a tévé elé valami jó kis sorozatot nézni. És a rohanó hétköznapokban az se baj, ha az a sorozat éppen mese. Így mondjuk arra is van ürügy, hogy még egy kicsit bekuckózzunk a gyerekekkel együtt, esetleg kortyolgassunk egy forró teát vagy kakaót, és válasszunk új kedvencet magunknak. A hercegnős mesék meg amúgy is minden lányos anyuka számára kötelezőek. Ha már fejből soroljuk az összes Disney-hercegnőt, akkor most itt az idő, hogy egy új kedvencet is találjunk magunknak. A Disney Csatorna műsorán október 29-től, szombattól látható az Elena: Avalor hercegnője című animációs sorozat, mely Elena, a bátor és kalandvágyó tinédzser történetét meséli el. A lány megmentette a királyságot egy gonosz boszorkánytól, és meg kell tanulnia, hogyan uralkodhat hercegnőként, míg elég idős nem lesz ahhoz, hogy királynő lehessen. Elena útja során megtanulja, hogy az új szerepe meggondoltságot, rugalmasságot és együttérzést kíván meg, mely tulajdonságokat csak a legnagyobb vezetők tudhatják magukénak. A sorozat színhelye Avalor, egy olyan elvarázsolt királyság, melyet a változatos latin kultúra és folklór ihletett.

29335159094_45a877736c_z

Elena 2-11 éves gyerekek és szüleik számára íródott történetei minden célcsoport számára átérezhetőek, és értékes tanulságokkal szolgálnak a fiatal nézőknek. Kalandjai, döntéshozó képessége és vakmerő kiállása önmaga és a hite mellett viselkedési mintául szolgál a leendő vezetők számára. A sorozat középpontjában a barátok és a család fontosságát kihangsúlyozó univerzális tematika áll. Elenának néha meg kell küzdenie azzal, hogy egyensúlyt teremtsen a királysághoz kapcsolódó hivatalos teendői és a szerettei szükségletei közt.

Mivel Elena még csak 16 éves, így mögötte áll egy Nagytanács, melynek tagjai a nagyszülei, Esteban kancellár, az idősebb unokatestvére, és egy új barát, Naomi. Ők látják el tanácsokkal. Elena a húgához, Isabelhez, és a barátaihoz, Mateóhoz és Gabe-hez is gyakran fordul segítségért. Elena megtanulja, hogyan kell irányítani a királyságot néhány varázslatos baráttal, például a jagár nevű (félig madár, félig jaguár) repülő teremtményekkel az oldalán.

29848505752_0471f78c5f_z

Az Elena: Avalor hercegnője 22 perces epizódjaiban felbukkannak a latin és spanyol kultúrkörök és hagyományok, illetve a varázslat, a mitológia és a folklór is. Az első részben („Az uralkodás első napja”) láthatjuk a noblinokat, amik manószerű alakváltó teremtmények egy chilei mítoszból, illetve bemutatkozik Zuzo is, Elena szellemállata. Egy dél-mexikói maja törzs felfogása szerint ugyanis mindenkinek van egy szellemállata az állatvilágban. A további epizódokban Elena és családja megünneplik a legfontosabb dél-amerikai és spanyol ünnepeket. A latin és spanyol hatások Avalor építészetében, zenéjében és ételeiben is tetten érhetőek.

Avalor királysága tele van rejtélyekkel és varázslattal, amik négy módon nyilvánulnak meg: elvarázsolt teremtmények, mágia, bepillantás a szellemvilágba és Elena varázsereje, melyet azóta birtokol, mióta csapdába esett egy amulettben. Elenának van egy varázserejű tárgya, ami különféle varázserőket rejt – ezeket Elena apránként fedezi fel a sorozat során. Az egyik ilyen varázslat, hogy „láthatja a láthatatlant”. Ezeken kívül Mateo, Elena legjobb barátja, egy varázslótanonc egy tamborita segítségével gyakorolja a varázsigéket – ez egy olyan pálca, amit a chilei mapucse törzs sámánjának dobja inspirált.

29335182054_98cf62741f_z

A zene is fontos szerepet tölt be a sorozatban, minden részben hallható legalább egy új dal. Rengeteg latin zenei stílus jelenik meg, például a mariachi, a latin pop, a salsa, a banda és a chilei hip-hop.

Elena magyar hangja Györfi Anna, Esteban kancellár pedig Kautzky Armand hangján szólal meg magyarul. A sorozatot az Emmy-díjas Craig Gerber találta ki, aki egyben executive producer is. Az Emmy-díjra jelölt Tony Morales a zeneszerző, az Emmy-díjas John Kavanaugh a zenei vezető.

A sorozat premierje tehát október 29-én, szombaton 10:00-kor lesz a Disney Csatornán. Kíváncsian várjuk, ajánljuk szeretettel nektek is!

29668604300_446cc7ce01_z