">

Elfogadás és támogatás segíthet a kilók eltüntetésében
Enni öröm, bánatűző, feszültségcsökkentő érzés, ráadásul Magyarországon a hagyományőrzés és a család összetartásának szimbóluma is egy bőséges ebéd.  Ennek viszont ára van: a magyar lakosság majdnem egyharmada küzd jelentős súlyfelesleggel. Világviszonylatban sem állunk jól, globálisan az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után negyedik helyen van Magyarország. Az egészségügyi világszervezet felmérései szerint hazánkban már gyermekkorban is nagyon sok érintett van, minden negyedik-ötödik gyermek túlsúlyos, kamaszkorban pedig már közel 30 %-ot is megközelítheti a súlytöbblettel rendelkezők aránya. Az életkor előrehaladtával pedig ez az arány tovább romlik, idősebb életkorban akár már 10 emberből 8-at is érinthet ez a probléma, amely természetesen rengeteg egészségügyi gondot hozhat magával. Ahogy nő a zsír aránya a testben, úgy romlik a cukor anyagcsere, az erek állapota és sorvadnak az izmok is. A máj elzsírosodása a súlytöbblettel is összefüggésbe hozható, nemcsak az alkohollal, ez a felnőtt lakosság egynegyedét érinti. Március 4-én, az Elhízás Világnapja alkalmából rendeznek konferenciát, amelyen számos szempont mellett az evési attitűd és a testhez való viszony is felmerül, mint téma.

„A hozzánk érkező vendégek esetében nagyon fontos tényező, hogy megismerjük a fogyni vágyók motivációját, azt, hogy mit jelent számukra az evés és hogyan vélekednek a saját testükről” – mondja Tomán Szabina, aki már több mint 17 000 ember életmódváltását segítette munkatársaival. – „Azt szoktam mondani, hogy az egészségtudatos táplálkozás egy folyamatos, kontrollált viselkedés. Az egészséget veszélyeztető evés viselkedést emocionális, tudattalan tényezők befolyásolják. Ezekkel tisztában kell lennünk, hogy minél jobban megismerjük a diétázóink igényét, és így jobban tudjuk önismeretüket és tudatosságukat támogatni, ami a siker egyik kulcsa.”

A március 4-i konferencián esik szó majd arról a nem reprezentatív kutatásról, amelyet a Toman Diet szalonok vendégei között végeztek el nemrég. A kutatásban olyanok vettek részt, akiknél nem állt fenn cukorbetegség vagy egyéb zavar a hormonháztartásban, illetve nem merült fel étkezéssel összefüggő pszichiátriai zavar gyanúja sem, BMI-indexük pedig meghaladta a 25-ös értéket.

„A résztvevők ugyanazt a két tesztet töltötték ki a három hónapos időszak elején és végén” – kezdi Dr. Gyovai Gabriella, a felmérés szakmai vezetője. Az úgynevezett Háromfaktoros Evési Attitűdök teszt az érzelmi, a kontrollált és kontrollálatlan evés jellemzőinek arányát vizsgálja. Akire az érzelmi és impulzív evés igaz inkább, náluk ugyan jelen van a testtömeg csökkentése iránti igény, szívesen kipróbálják a diétát, de gyorsan feladják, ha a módszer kitartást, hosszú távú életmódváltást követel. Vannak a kontrollálatlan evők, akik feszültségcsökkentésként, negatív érzelmi helyzetben fogyasztanak túl, és vannak a korlátozásban jártas résztvevők, akik érvekkel meggyőzhetőek és könnyebben meg tudják tartani hosszabb távon az előnyös változásokat.”

A vizsgálatok igazolták, hogy a Toman Diet módszerét használók esetén a fogyás leginkább a zsigeri zsírból történik. Ahogy a szakértő elmondja, a belső szerveket körülvevő zsír mennyiségének növekedése sokkal inkább összefügg a szív-érrendszeri rizikóval és az anyagcsere betegségekkel és azok agyi szövődményeivel, mint a bőr alatt vagy a combon felhalmozódott zsír.  

„A véreredmények közül a C-reaktív protein (CRP) értéke is csökkent” – folytatja dr. Gyovai Gabriella. –„Az elhízás – főleg a zsigeri típusú – a szervezetben jelenlevő folyamatos gyulladásos állapottal arányos, persze ki kell vizsgálni, nincs-e más oka a laboratóriumi eltérésnek. Ez összefügghet a cukor anyagcsere zavarával, az erek állapotának romlásával, az ízületi fájdalmakkal, de az idegrendszer degeneratív betegségeivel. Azt tapasztaltuk, hogy a fogyás és a helyes táplálkozás csökkentette ezt az értéket is.”

A válaszadók több mint 80%-a diétát megelőzően teljes mértékben, vagy többnyire nem tudta megállni, hogy amikor egy étvágygerjesztő ételt lát, vagy annak illatát érzi, ne egyen, még akkor sem, ha épp akkor fejezte be az evést. Diéta után ugyanezen válaszadók több, mint 70%-ára ez már többnyire, vagy egyáltalán nem volt igaz. Diéta előtt a „tudatosan korlátozom, hogy mennyit eszek az étkezés során, hogy elkerüljem a hízást” állításra a válaszadók több mint 60%-a azt felelte, hogy többnyire nem, vagy egyáltalán nem igaz. Diéta után ugyanakkor már a válaszadók több mint 60%-a teljesen, vagy többnyire igaznak vallotta magáról ezt a megállapítást.

„A felmérés másik része a Testi Attitűdök tesztje volt” – folytatja Dr. Gyovai Gabriella. – „Ez három skálát tartalmaz, ezek a testméret negatív értékelése, a saját test ismerete, és a testtel való általános elégedetlenség. Itt elmondható, hogy diéta előtt a résztvevők több mint 70%-a gyakran, vagy rendszerint elégedetlen volt a saját testével, ha összehasonlította kortársaiéval. Ezek voltak a domináns válaszok, a soha és ritkán kategóriákra pedig senki sem szavazott. Diéta után ellenben a soha és ritkán válaszok is megjelentek, a soha, ritkán és néha kategóriákba szavazott a válaszadók összességének több mint 60%-a.”

Diéta előtt a résztvevők több mint 60%-a soha, ritkán, vagy csak néha érezte jól magát a bőrében, saját bevallásuk szerint szorongást okozott nekik a testük. Diéta után megugrott azok aránya, akik gyakran jól érzik magukat a bőrükben, ők a domináns kategória, a rendszerint és mindig választ adókkal együtt pedig a megkérdezettek több mint 80%-át képviselik, ez pedig markáns változást jelent.

„A felmérések is alátámasztották, amit mi évek óta vallunk” – mondja Tomán Szabina. – „Sokfélék vagyunk, sokféle motivációval, szokással és indulatkezeléssel. A korlátozásban jártas ember nem feltétlenül jobb ember, mint az, aki inkább kontrollálatlan evő vagy érzelmi evő. Éppen ezért fontos, hogy a saját egészsége, fizikai és mentális jólléte érdekében mindenki megkaphassa a személyre szabott segítséget abban, hogy életmódot válthasson, és elérhesse a számára ideális és egészséges súlyt. Mindezt persze ítélkezés nélkül. Mi azt valljuk, hogy rendszeres tanácsadói segítséggel és elfogadó hozzáállással nagyon hamar pozitív változás érhető el mindenkinél, aki életmódváltásba kezd.”