A piros szinte kötelező ilyenkor. A Valentin-nap miatt mindenképp, de nézzünk mélyen magunkba, nem esik jól a szemünknek már ilyenkor tél végefelé egy üdítő piros szín? Dehogynem! Ki vagyunk már éhezve a színekre, ízekre, illatokra, epedve várjuk a tavaszt, a nyárról nem is beszélve. Na most. Ezzel a pillanatok alatt összedobható sütivel egészen biztosan egy lépéssel közelebb kerülhetünk hozzá, nem kérdés. És nem, nem kell hozzá sütni tudni, mert elronthatatlan. Sőt. Az is túlélhető, hogy ilyenkor a legcsábosabb piros, azaz az eper nem a topformájában kapható. Mert most beérjük a fagyasztott formájával is. Nos? Jöhet a recept?
Epres morzsasüti tejszínes joghurtfagylalttal
Kezdjük a fagyival, hogy míg a sütit összedobjuk, ez összeálljon. 1 nagy pohár sűrű görög joghurtot keverjünk el ízlés szerint némi porcukorral vagy édesítővel. 200 ml habtejszínt verjünk fel kemény habbá, ezt keverjük lazán hozzá, majd takarjuk le, és tegyük a fagyasztóba. Ez már kész, foglalkozhatunk a sütivel.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 150 g porcukor
- 150 g hideg vaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 egész tojás
- 450 g mélyhűtött eper
- 2-3 evőkanál keményítő
- 100 g darált mandula
- vaníliáscukor, fahéj, reszelt citromhéj
- kevés vaj
A száraz anyagokat, azaz a lisztet, cukrot, sót, szódabikarbónát összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Amikor már nagyjából jó, hozzáadjuk a tojást. Kivajazunk egy mély sütőtálat, ebbe tesszük a massza felét. Egy mély tálba öntjük a fagyos eperszemeket. A vaníliáscukrot, fahéjat, esetleg reszelt citromhéjat összekeverjük a keményítővel, és a darált mandulával. Ezt a keveréket rászórjuk az eperre és alaposan beleforgatjuk, majd a morzsarétegre tesszük. A maradék tésztamorzsával befedjük.
Forró sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ezután 30 percet hagyjuk még állni. Ennyi idő alatt a fagyink tökéletesen gombócolható, a süti szépen szeletelhető lesz, úgyhogy semmi sem állhat már útjába egy csodás esti desszertnek. Boldog Valentin-napot!