">

Epres-túrós piskótatekercs

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




Itt a hétvége, itt az anyák napja. És itt az eperszezon. A legjobb alkalom, hogy valami könnyű és könnyen elkészíthető, no de igazán látványos édességgel kedveskedjünk a családnak. És ha nem diétázunk éppen, akkor persze magunknak is…  A piskótatekercs egy régi klasszikus. Főleg baracklekváros változatára emlékezünk vissza a menza-időszakból, vagy büfék kínálatából, de ennél sokkal változatosabban is elkészíthetjük. Gyümölccsel gazdagítva különösen finom lesz. Természetesen ebben is az eper a favorit, amelyet egy kis könnyű túrókrémmel igazán parádésan finomra varázsolhatunk.

Hozzávalók:eperszezon

  • 6 tojás
  • 120 cukor
  • 6 evőkanál víz
  • 120 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 250 g túró
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • vaníliáscukor
  • 250 g eper
  • 4-5 kanál eperdzsem

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a vizet is. Egy másik edényben keményre verjük a tojásfehérjét, és ezt is a keverékhez adjuk. Egy sütőpapírral bélelt téglalap formájú tepsibe simítjuk a masszát, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Kiemeljük, majd még forrón egy konyharuha segítségével feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben az epret megtisztítjuk, a túrót pedig tejföllel és kevés vaníliás porcukorral habosra keverjük. A kihűlt piskótatekercset kisimítjuk, majd megkenjük eperdzsemmel. Ha sok időnk van és sok eprünk, akkor ezt a dzsemet frissen magunk is elkészíthetjük, a gyümölcsöt kevés cukorral folyamatos kevergetés mellett 20-30 perc alatt szét tudjuk főzni, és már készen is van a házi dzsem. Ha nincs erre időnk, akkor használhatunk akár boltit is. Az eperdzsemes rétegre simítjuk a túrókrémet, de vigyázzunk arra, hogy ne kenjük egészen a széléig, máskülönben a feltekerésnél ki fog buggyanni a tekercsből. Óvatosan, de elég szorosan feltekerjük a roládot, majd a tetejét porcukorral meghintjük és egész vagy félbevágott eperszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen szeletelni.

epres turos piskotatekercs

Ne is habozzatok tovább, irány a konyha, ezt ki kell próbálni! Jó étvágyat!