">

Fényvédelem gyerekeknél

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Végre nyár! Sokat kérette magát idén a napsütés, az igazi jó idő, de talán most már nem játszik velünk és itt marad bő három hónapon át. Ami persze sok örömmel és némi fejtöréssel is jár. Mi legyen a program? Mennyit és mikor tartózkodjunk a napon, hogy használjuk ki legjobban az időt? Felnőtteknél is fontos kérdés a fényvédelem, de még fokozottabban kell figyelnünk, ha gyerekekről van szó. Akár kisbabánk, akár nagyobb gyerekünk van, nem mulaszthatjuk el a megfelelő napvédő készítmények kiválasztását. És persze a használatát sem, hiszen a gyerekek még nagyobb korban sem szívesen figyelnek erre. Nem egyszerű feladat egy apróság után szaladgálni a játszótéren, és figyelni rá, hogy mindig be legyen kenve, sőt az is fejtörést okozhat, ha iskolás gyermekünk táborban van és napközben lenne szükség a reggeli bekrémezés pótlására.

Bőrünk védelme persze egész életünk során nagyon fontos, így mindenképpen érdemes beszélgetni csemetéinkkel arról, hogy miért használunk gyermekeknek szánt napozókrémeket, és hogy miért ne berzenkedjenek a használata ellen. Ez persze főleg akkor fordul elő, ha nem megfelelő készítményt választunk, a krém túl vastag, túl olajos, ragad. A Notino gyerek naptej kínálatában azonban biztosan meg fogjuk találni azt, ami megfelel számunkra.

Bőrgyógyászok ajánlása, hogy minél szélesebb spektrumú krémet válasszunk, amely nem csak a bőr leégését okozó UVB sugarak, hanem a bőr idő előtti öregedéséhez vagy esetleg bőrrákhoz vezető UVA-sugárzás ellen is véd. Fontos tehát, hogy a termék csomagolásán szerepeljen az UVB+UVA jelzés, vagy esetleg a „broad spectrum” felirat. A védőfaktor száma pedig legalább 30-as legyen. Az SPF kifejezést gyakran láthatjuk a fényvédő termékeken, de vajon tudjuk-e, mit is jelent pontosan? Ez a Sun Protection Factor rövidítése, ami azt jelenti, hogy a fényvédő krém mennyi ideig védi bőrünket az UV-sugaraktól. Tehát minél magasabb az SPF, annál hosszabb ideig tart a védelem.  Arra is ügyelni kell, hogy elegendő jusson a gyermek bőrére a készítményből, egy átlagos ajánlás szerint arcra kb. teáskanálnyi, a teljes testre nagyjából egy tenyérnyi mennyiség kell.

Mivel a nyár általában a strandolás örömeiről is szól, amit a gyermekek élveznek csak igazán, ezek a jó minőségű napozószerek szerencsére vízállók, tehát védik a kicsik bőrét pancsolás közben is. Ettől függetlenül a csobbanás után, és úgy általában kétóránként ajánlott újra bekenni a gyereket, méghozzá alaposan, a füleket, kéz- és lábfejeket is. Egészen pici babák esetén fontos a fényvédő öltözet, babakalap, de sapka minden korú gyermek esetében javasolt a legnagyobb nyári hőségben. Ha a gyerek berzenkedne a fejfedő viselésétől, válasszunk neki olyan sapkát, amelyen kedvenc mesehőse van, akkor biztosan szívesebben hordja majd. Délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig alapszabály, hogy ne tartózkodjunk a napon, húzódjunk inkább félárnyékba, árnyékba, és ez a felnőttekre is éppen úgy vonatkozik.

Extra tipp: ha nagyon aktív, örökmozgó gyerekünk van, akit nehéz elkapni a naptejjel való kenegetésre, tartsunk magunknál egy SPF sprayt is, ilyet is több márka kínálatában találhatunk. Ezzel szinte még futkosás közben is be tudjuk fújni a gyereket, aki utána boldogan rohangálhat tovább. Na és persze magunkról se feledkezzünk meg, használjunk mi is bőrtípusunknak megfelelő fényvédőszereket!