">

Fogszabályozás gyerekkorban

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
A hollywoodi filmekben mindenkinek a mosolya olyan szép. Egyszerűen tökéletes. Persze, persze, tudjuk, hogy mennyi munka és sok esetben akár gyötrelem is lehet egy-egy perfekt fogsor mögött, de az illúziót már kora gyerekkortól kezdve látjuk. A szép mosolyra viszont nem csupán hollywoodi sztárként van szükségünk, hanem az élet minden területén előrébb juthatunk vele. Könnyebben teremthetünk kapcsolatot, könnyebb lesz megfelelő munkát találni, még sok csipcsup napi dologban is előnyt szerez az, aki mosolyog. 

És ki mer bátran mosolyogni? Akinek szép a foga. Írtunk már sokszor arról, hogy a rendszeres fogmosás mennyire fontos, nem beszélve a fogorvosnál tett ellenőrző látogatásokról. De arról még nem, hogy mit tegyen az, akit a természet meg a gének nem éppen tökéletes fogsorral áldottak meg. Fogszabályozás. Olyan téma, amelynek hallatán sokan felszisszennek, mert látják már magukat, vagy a szabályozásra szoruló családtagot óriás vasakkal a szájukban. Pedig ma már nem ilyen vészes a helyzet, sőt. Ráadásul tényleg kifejezetten divatos lett a fogszabályzás, így nem ritka, ha bőven 30-40 éven túl is rászánja magát valaki a fogszabályozásra. Persze ennek elsősorban egészségügyi okai vannak, fogmegtartó szándékkal történik, de azért az esztétikus külső sosem hanyagolható tényező. 

A keszekusza fogacskájú kisgyermekek bájosak. De már az első jeleknél érdemes odafigyelni arra, hogy időben kezdjük el a fogszabályzást. Ahogy dr. Balla László, fogszabályozó specialista, a DoctorDent rendelő tulajdonosa mondja: “Bár a  fogszabályozó szakorvos idősebb korban is, bármikor javasolhatja a fogszabályozó kezelés elkezdését, mégis létezik egy ideálisnak számító életkor, amikor már érdemes kikérni a szakember véleményét. Az Amerikai Fogszabályozó Szakorvosok Társasága 7 éves korra teszi azt az időszakot, amikor már érdemes fogászati vizsgálatokat végezni, illetve szükség esetén bele lehet kezdeni egy fogszabályozó kezelésbe is.
Ebben az időszakban lehet elérni a legjobb végeredményt a legkevesebb idő alatt és a legkevesebb pénz ráfordításával. A fogszabályozás trainer készülékkel történik.”

Ugyebár ebben a korban már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így a fogszabályozó szakorvos már fel tudja mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. Minél előbb felismerjük a problémát, annál nagyobb az esély arra, hogy hosszútávon egészséges fogai és gyönyörű mosolya legyen a kis páciensnek.

A gyermek fogszabályozás nem csak a fogak egyenességéről, a mosoly esztétikájáról szól, hanem arról is, hogy a harapás jó legyen. A jó harapáshoz jó fog- és állcsont helyzet szükséges. Az állcsontok és a fogak helyzete határozza meg később a mosolyt, az arcesztétikát, a rágást, és a fogak tisztíthatóságát. Fontos, hogy gyermekkorban még lehet irányítani az állcsontok növekedését így későbbi komplikációktól menthetjük meg páciensünket, valamint a fennálló problémát már nagymértékben javíthatjuk. Ezzel együtt a gyerek önképét, önbizalmát is fejlesztjük.”

És melyek a közvetlen eredmények?

  • Helyteremtés a torlódott fogazatban.
  • Harmonikus arcprofil, jó harapási forma kialakítása az állcsontok növekedésének irányításával.
  • A kiálló elülső fogak rendezésével csökken a frontfog trauma valószínűsége.
  • Helyfenntartás még elő nem bújt fogak számára.
  • Csökken a későbbi esetleges foghúzás valószínűsége.
  • Csökken a későbbi esetleges fix fogszabályozó készülékkel történő kezelés időtartama

Persze aki még nem vinné a gyerekét 7 éves korban fogorvoshoz, nem utolsósorban azért, mert még esetleg nem elég fegyelmezett a gyerkőc mindehhez, az sem marad le semmiről. 8-12 éves korig a gyermek fogazata vegyes,  és igazából csak az első négy metszőfog kibújása után érdemes elkezdeni a fogszabályozást. Ebben az esetben elsősorban a funkcionalitásra kell fókuszálni, nem az esztétikára. A kezelés bimaxillaris kivehető fogszabályozókkal, vagy a damon rendszer d-gainer változatával történik, ilyenkor a már kibújt, maradó fogakra ragasztjuk fel a rögzített fogszabit, azaz a középső négy metszőfogra és a leghátsó őrlőfogra. 12 éves kor után pedig, ha a gyermek minden foga kibújt, a fogszabályozás rögzített fogszabályozóval történik. Erre legideálisabb készülékek a lágy erőkkel működő fogszabályozók.

Sokan tartanak attól, hogy a fogszabályzóval nem lehet rendesen enni, a gyerek majd lefogy, vagy éhenhal. Nos, ha egy-két napig inkább a joghurt is csúszik, és nem a dióropogtatás, meg az almába harapás lesz a fő uzsonna, a gyerekek a maguk rugalmasságával nagyon hamar hozzáidomulnak a helyzethez. Megint mások félnek attól, hogy csúfolni fogják a gyereket: de a mai fogszabályzók már olyan helyes kis darabok, hogy inkább irigykedni fognak az osztálytársak, pláne akkor, ha elkészül a magáért beszélő eredmény is. 

Aki tehát fontolgatja, hogy a gyermekének fogszabályozásra lenne szüksége, keresse bizalommal a DoctorDent rendelőt, és Balla doktort, nem fog csalódni!

http://www.doctordent.hu/