">

Földgömb-varázslat

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Sokan vannak, akik valami rejtélyes módon egészen különleges vonzalmat éreznek a térképek iránt. Másokat a földgömb, mint tárgy ejt rabul, hosszan képesek nézegetni, forgatni, elképzelni, hogy miként fordul a Föld. Nemrég egy külföldi magazinban szintén egy hasonló megszállott ötleteit csodáltuk meg: a legkülönbözőbb technikákkal dekoráltak ki egy egyszerű földgömböt. Láttunk olyan változatot, amelyben az egyes földrészek mellé az ott honos állatokat applikálták, matricák segítségével. Indiában elefánt baktatott, Afrikánál majmok és tigrisek kergetőztek, az Északi-sarkon pedig jegesmedvék hűsöltek. Nagyon tetszett az óaranyra lefestett változat is, amelyen a kontinenseket fényes rajzszögek jelölték, és ötletes az is, amikor a földgömböt félbevágva egy foglalatra eszkábálva készült lámpa. Szóval a variációk száma csak a fantázia műve.

Ami viszont végül is nálunk kipróbálásra került, az azért történt, mert nemrég sikerült beszerezni egy táblafestéket, és adódott a lehetőség, hogy most kipróbáljuk. A klasszikus (egyébként rendkívül olcsón megvásárolt) földgömbünk ily módon rövid idő alatt mókás üzenőgömbbé változott. A táblafesték, más nevén mágnesfesték többféle színben megvásárolható, és alkalmas arra, hogy krétával írjunk rá, és ezt, ahogy az iskolában, letörölhessük, és újra kezdhessük. Már alakulnak a további gondolatok, hogy mire fogjuk még felhasználni, felbuzdulva a mostani alkotás sikerén.

Kell hozzá: 

  • földgömb
  • fekete táblafesték
  • ecset
  • kréta


Így készül:

A földgömböt egy papírral leterített asztalra tesszük, majd kezünk kímélése miatt gumikesztyűt húzunk. Széles fejű ecsettel elkezdjük festeni a gömböt a felső csücskétől lefelé, segítség, hogy ne összevissza próbálkozzunk, hogy a földgömb 12 cikkre van felosztva. Fentről lefelé bekenjük, hagyjuk száradni, majd utána még egy réteget kenünk rá.

Körülbelül 1 napi száradás után szabadon írhatunk rá krétával, apró üzeneteket, napi teendőket, vagy akár rajzokkal is lehet dekorálni. Könnyen letörölhető, és újraírható. És miközben forgatjuk, vagy egyszerűen csak rápillantunk, bármikor érezhetjük, hogy mégis forog a Föld! :-)

Puszi: Réka és Gabi