">

Fürdőszoba-trendek

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_feherfekete1A lakberendezés nem könnyű ügy. Persze sokan vannak ezzel is úgy, hogy ugyan már, értünk hozzá, tehát kicsit ez is olyan, mint a foci, amiben mindenki szakértő. Meg még sorolhatnánk pár hasonló témát… Mi mindenesetre úgy gondoljuk, hogy időről időre nem árt majd néhány jó tippet kapnunk, és most egy remek apropó is nyílt erre. Az Ariston Thermo cég június elején fürdőszoba-szépségversenyt hirdetett, amelyről ugyan már mindannyian lemaradtunk, viszont ennek kapcsán alkalmunk nyílt arra, hogy néhány szuper tanácsot kapjunk egy igazi profitól, aki a zsűrizésben is részt vesz majd. Most a fürdőszoba a téma, de terveink szerint gyakrabban kifaggatjuk majd Tribikné Deák Anna lakberendezőt, ha kérdéseink támadnak valamely téren.Milyen egy ideális fürdőszoba, hogyan tudjuk pici változtatásokkal naggyá tenni a lakás egyik legmostohábban kezelt helyiségét? Anna összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen fürdőszoba trendek fedezhetők fel most?

A letisztult, modern formák, íves, tribikne deak annatérben álló fürdőkádak, hófehér szaniterek továbbra is divatosak maradtak. A zuhanytálcák laposak, nincsenek felesleges akadályok. Ez a forma megkönnyíti a tisztítást, időtlen és elegáns. A hosszú folyókák biztosítják a gyors vízelvezetést, a fej- és kézi zuhany a kényelmet. Higiénikus, kopás és karcálló sima felületek jellemzőek a nagyvonalú, dupla mosdókra és a kisebb kézmosókra is.  A bútorokon könnyen kezelhető fa és lakk felületek, öntött márvány és akril munkalapok. Fontos kihangsúlyozni, hogy a különleges esztétikai erények sohasem a minőség, az ergonómia vagy a funkcionalitás rovására jelennek meg, éppen ellenkezőleg, aprólékosan és körültekintően megtervezett dolgokról beszélünk.

Mi a legdivatosabb fürdőszoba-szín hagyományosan, és az új trendek szerint?

Az utóbbi években leggyakrabban a föld színeket – barnák, bézsek, homokszín pala, rozsdás fémhatás – láttuk viszont a fürdőszobákban. Most inkább a szürkéket, a betont, természetes köveket és a fahatású burkolólapokat alkalmazzák többször.  A szürke nagyon jól használható, időtlen és semleges, kis erőfeszítéssel bármikor felfrissíthető, gondolok itt a falszínekre, textilekre és kiegészítőkre. A fahatású burkolólapok új generációja megtévesztésig hasonlít a valódi fára. Digitális nyomtatással készülnek, egy dobozon belül nincs két egyforma lap. Nagy divat még a cementlap, a retro kedvelői igazán szép darabok közül választhatnak. Egyre több különleges formájú burkolólap is megjelent, például háromszög, trapéz vagy hatszög, ezek is inkább a szürkés, pasztelles árnyalatokban fordulnak elő.

furdoszoba_burkolatok

Milyen rendhagyó anyagokat divat most használni egy fürdőszobában?

Talán a laminált padlót említeném meg. Több gyártó választékában is megtalálható a kifejezetten vizes helyiségekben alkalmazható laminált lap. Mérete hasonló a szalagparkettáéhoz és megjelenésében is tökéletes alternatíva.  Előnye a csempeburkolattal szemben az, hogy nem hideg, mezítláb is kellemes érzetet ad. Akár a falra is felfuttathatjuk. Nem annyira rendhagyó, de ismét sok helyen látni természetes faburkolatokat.  A mosdó mögé és a zuhanyzóba természetesen nem ajánlom, de – amennyiben párnafákra szerelve biztosítjuk a szabad légáramlást, és a felületkezelése is alkalmassá teszi – minden további nélkül használható a fürdőszoba egyéb falain. Ha valami extrára és különlegesre vágyunk a fürdőszobánkban, és hely is rendelkezésre áll, egy különleges színű, formájú komód, karosszék, vagy egy meghökkentő csillár jó választás lehet.

Van-e valami, ami már nagyon nem dívik, és mégis sok felhasználó ragaszkodik hozzá?

Nem nagyon tudok ilyen dolgot mondani. Az igényfelmérésen gyakorta elhangzik, hogy sarokkádat szeretnének, de én nem tartom praktikusnak, és általában sikerül is meggyőznöm az ügyfeleket arról, hogy egyéb formát válasszanak.

trendi furdok

Ha úgy döntünk, hogy nem csempézzük körbe a fürdőt, akkor milyen tanácsokat tudsz adni, mire ügyeljünk?

Azokat a falakat, ahová kifröccsenhet a víz, mindenképpen javaslom csempézni, vagy egyéb vízálló burkolattal – pl. üveg – takarni.  A többi falra akár tapéta, akár festés is megfelel. Amennyiben tapétázunk, mindenképpen említsük meg az üzletben, hogy vizes helyiségbe lesz, hogy az eladó tudjon segíteni a választásban és a ragasztó ajánlásban is. Amennyiben festeni szeretnénk, több gyártó termékei közül is választhatunk fürdőszobai festéket. Ezek mosható, dörzsölhető bevonatot képeznek, egy kifröccsenő testápoló, vagy hajfesték gyorsan letörölhető róla. Színek tekintetében nincs tuti recept.  Amennyiben elegánsabb megoldásra törekszünk, válasszunk a csempéhez tone-in-tone árnyalatú tapétát, festéket és függönyt. Ha dinamikusabb, fiatalosabb enteriőrt szeretnénk, kellő körültekintéssel kontrasztos színeket is választhatunk.

Hogyan tudjuk a gépeket úgy elhelyezni, hogy az ne rontsa a helyiség összhangját?

Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre és megoldható, egy pengefallal leválasztott részbe kerüljön a mosó- és szárítógép, valamint a vízmelegítő vagy kondenzációs kazán. Jó ötlet még az is, ha egy zárható szekrényt készíttetünk, ahová elrejthetjük ezeket a fontos gépeket.  A mosógépet elhelyezhetjük még a mosdó mellé, pult alá építve is. Kisebb lakások fürdőszobáiba egyre szebb és egyre kisebb méretű vízmelegítőket vásárolhatunk, ami falra szerelve esztétikus látványt nyújt.

elrejtve

Milyen eszközökkel tudjuk a fürdőszobában azt a hatást kelteni, mintha csak egy SPA-ban lennénk? Használjunk természetes anyagokat: fát, bambuszt, kőhatású mozaikot, természetes köveket, márványt, gránitot, travertint.  Nagyon fontos a világítás: az éles fények tiszta, a lágy fények pedig pihentető wellness érzést adnak. Ha szerencsénk van, és nagyobb ablak is van a helyiségen, vigyünk be nagyméretű zöld növényeket.  Legyen egy pad, vagy karosszék, hófehér törölközők, illatos gyertyák. A kád mellé lerakó asztalkát tennék, ahová egy könyvet, egy limonádét vagy egy pohár bort is le tudunk tenni. Kapható egy vagy kétszemélyes infraszauna is, ha megoldható, ne hagyjuk ki. Egy szabadon álló kád igazi luxushangulatot hoz létre, vagy egy gőzkabin például a Duravit-tól  (mindössze 1000×1000 mm a helyigénye),  és már csak szabadidőre van szükségünk a SPA élményhez.

spa érzés

Tudnál tippet adni, mit tehet az, akinek valóban nagyon kicsi a fürdőszobája?

Az igazán pici fürdőszoba is lehet hangulatos és tökéletesen kiszolgálhatja tulajdonosát. Egy kád, egy mosdó, egy WC 3 négyzetméteren is elfér. Egyedivé úgy tehetjük, ha jó minőségű szanitereket vásárolunk, körültekintően választunk színeket és kiegészítőket. A legolcsóbb kád vagy mosdó csaptelep megy tönkre a leghamarabb, igyekezzünk tehát úgy vásárolni, hogy ne kelljen pár év múlva újrakezdeni a fürdőszoba berendezést. Színek tekintetében én nem ragaszkodnék a világos színekhez, bár tudom, hogy a sötét színek optikailag szűkítik a teret, de egy jó nagy tükörrel, ami végigfut például a mosdó és a kád fölötti falon, csodás hatást lehet elérni. Nagyon fontos a jó megvilágítás, a mennyezeten és a tükör két oldalán, vagy fölötte is legyenek lámpák. A ritkábban használt tisztítószereket, kozmetikumokat zárt szekrényben helyezzük el (például a mosdó alatt, vagy fali szekrényekben), a tükör alatti polcon inkább csak szép dolgok legyenek: parfümös üvegek, krémek, arcszeszek.Fontosnak tartom a megfelelő méretű fedeles szennyes tartó edények beszerzését, hogy elnyeljék a mosásra váró ruhákat.

Milyen volt a legkülönlegesebb fürdőszoba, amelyhez valaha tanácsot adtál?

Minden megbízás különleges. A kezdeti “tapogatózásból” lassan kialakul az elképzelés, amit aztán végleges formába öntve megvalósítunk. Az egész folyamat izgalmas, kezdve a funkcionális elrendezéstől a csempék, szaniterek kiválasztásáig, megtalálni a csaptelepet, kiválasztani a lámpákat, a kiegészítőket.  Nem mellékes a radiátor sem, a tükör pedig igazi kihívás… A legjobb az, amikor az utolsó dekorációs elemig mindent a helyére tehetek.

Akinek Annához még kérdése lenne, keresse nyugodtan a következő oldalon: www.annaotthona.blogspot.hu. Az Ariston Fürdőszobaszépségversenyén pedig még ti is szavazhattok ITT

Reméljük, sikerült hasznos tippeket adnunk, ha van kérdésetek, írjatok!

Puszi: Réka és Gabi