">

Görögdinnyés rukkolasaláta

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Kívül zöld, belül piros, és édes, mint a méz.  A görögdinnyére lehet mondani, hogy multifunkcionális, nemcsak laktat, hanem szomjat olt, hiszen 90-95 %a víz, tehát nagyszerűen elősegíti a méregtelenítési folyamatot a szervezetünkben, így akár gyors diétához, mini léböjthöz is ajánlott. Azért lehet nyugodt szívvel ajánlani, mert a dinnyében található kálium, nátrium, kálcium, foszfor és vas is, emellett nagyon magas a C-vitamin-tartalma is. Ezáltal erősíti immunrendszerünket, sőt javítja a koncentrálóképességet is. A dinnyében sok a B6-vitamin, amely a szervezetbe kerülő fehérjék feldolgozásában és újrahasznosításában van segítségünkre és bőven akad benne folsav is, amely segíti a növekedést, és a hajunk is szép lesz tőle. A szép érett piros dinnyehúsban a karotin is sok, amely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul át, és jótékony hatással lesz az idegeinkre, likopin- és karotintartalma pedig rákmegelőző hatású.

gorogdinnye

Egyetlen dolog szól ellene a dinnye korlátlan fogyasztásának, ez pedig a magas cukortartalom, amely jó esetben tartózkodik a finom nyári csemegében. Ha nem nasinak fogyasztjuk, akkor persze a cukortartalmat erénnyé is lehet kovácsolni, hiszen tarthatunk egy- vagy háromnapos dinnyediétát is. A magas víztartalomnak köszönhetően a dinnye remekül átmossa a szervezetünket, kihajtja belőlünk a méreganyagokat, a vitaminokat és ásványi anyagokat pedig eljuttatja minden fontos szervünkhöz, így a kúra végére szebb lesz a hajunk, bőrünk, és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Ásványvizet, gyógyteát fogyaszthatunk mellette, és ha nagyon nem bírjuk, akkor egy kevés teljes kiőrlésű kenyeret, vagy kekszet. Az intenzív folyadékbevitelnek köszönhetően nem fogunk mardosó éhséget érezni.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a görögdinnye remek salátaalap is. Olyan párosításokat kell elképzelni, amelyek markánsan ellensúlyozzák a dinnye édes ízét. Az alábbi egyszerű ötlet egy gyors köret vagy önálló fogás is lehet. De fetasajttal, olajbogyóval gazdagítva további ízeket lehet varázsolni belőle.

gorogdinnyes rukkolasalata

Hozzávalók:

  • 1 negyed görögdinnye
  • 1 doboz rukkolasaláta
  • kevés olívaolaj
  • balzsamecet

Elkészítés:

A görögdinnyét felkockázzuk, kimagvaljuk. A rukkolát megmossuk, lecsepegtetjük. Egy tálon összekeverjük, ízlés szerint balzsamecettel és olívaolajjal ízesítjük. Tetszés szerint tovább gazdagíthatjuk (pl. fetasajttal, olajbogyóval).

Még tart a dinnyeszezon, próbáljátok ki!