">

Gyermekek gyásza
Nehéz téma. Mert a gyermekeinket általában is nagyon szeretnénk megkímélni mindenféle rossz érzéstől, de a veszteségek megélését egyszerűen nem tudjuk eltüntetni egyetlen gyermek életéből sem. Persze van, amikor csak egy elvesztett rongyiról vagy plüssállatról van szó, és igen, ez is nagyon fájdalmasan és érzékenyen érintheti a kisgyermeket. A következő nagyobb bánat általában a bölcsőde vagy az óvoda vége után éri a kicsiket, hiszen nehéz a búcsúzás, az a tény, hogy többet nem látja a jól ismert helyet, személyeket. És még ha nem is végérvényes az elszakadás az ovistársaktól, már nem ugyanaz lesz a rendszer, mint korábban. Ugyanilyen veszteségélmény lehet egy költözés is, még akkor is, ha szebb, jobb, nagyobb helyre költözik a család. És akkor nem beszéltünk még arról, ha ténylegesen eltávozik valaki az életből, legyen az akár a család szeretett kisállata, vagy éppen egy rokon, családtag. 

Az Abracadabra World oldalán már néhány hete hiánypótló kiadványt találhatnak mindazok, akik szeretnének a gyermeki gyászról többet megtudni, és szívesen segítenének saját, vagy nevelésük alatt álló gyermekeknek, hogy könnyebb legyen elviselni a veszteséget. A szerző, Békési Tímea, gyászkísérő, meseterapeuta, aki egy különleges finn módszer alapján segít a veszteséget elszenvedett, gyászoló gyermekeknek, családjaiknak, környezetüknek segíteni. A digitális kiadvány egyszerre szól szülőknek és mindazoknak, akik valamilyen formában gyerekekkel foglalkoznak, így óvónők, tanárok, gyászkísérők egyaránt sokat profitálhatnak az olvasottakból. 

Gyermekek gyásza először is végigveszi azokat a kérdéseket, hogy mit is jelent a veszteség, hányféle veszteséget élhet meg a gyermek és miként reagál erre a különböző életkorokban. Hiszen a halálhoz való viszonyulás is teljesen más 2-3 éves korban, mint óvodásként, kisiskolásként, vagy kiskamaszként. Megtudhatjuk, hogy mi az, amit sose mondjunk halállal kapcsolatban, például ne használjuk az “elaludt” szót, mert esetleg azt érhetjük el, hogy a gyerek félni fog az elalvástól. Sok olyan kérdés is felmerül, amelyeket a gyermekek különböző élethelyzetekben tehetnek fel, erre is kapunk válaszokat, hogy mit és hogyan érdemes felelnünk. Ugyanígy bizonyos bennünket érintő kérdéseket is végigvesz a könyv, hogy mit tegyünk, mit mondjunk bizonyos esetekben, elvigyük-e a gyereket a nagybeteghez látogatóba, vagy a temetésre. 

A könyv nagyobbik részét gyakorlati tudnivalók teszik ki. Nagyon sok olyan mondóka és rím van, amely segíthet a feszültséget levezetni, és akár mozgással, akár az ismétlődő rigmusokkal könnyíthet a gyermek a lelkén. Szintén nagy hangsúly van a lélekgyógyító meséken, melyek témája részben az elmúlás és a halál, de nagyon sok olyan történetet olvashatunk, amely az életet, az életösztönt, a nehézségeken való győzedelmeskedést erősíti az olvasóban. A világ több tájáról összeválogatott különleges meséket kicsinek-nagynak élmény elolvasni. Ugyancsak közös élményt adnak a segítő gyakorlatok, amelyeknél összegyűlhet a család, vagy legalábbis a felnőtt társaságot nyújthat a gyermeknek abban, hogy alkotással, kreatív időtöltéssel kösse le magát, vezesse le a fájdalmat, könnyítsen a veszteségén. Ezek a konkrét javaslatok bárki által könnyedén megvalósíthatóak otthon. A gyászhoz a közös étkezés tradicionálisan hozzátartozik, sőt, vannak alapanyagok, amelyeket lélekgyógyító hatásúnak is tartanak. Ezek felhasználásával néhány vigasztaló recept is került a könyvbe. 

És ha még így is, még mindig nehéz az érzelmeket felszínre hozni, segítségünkre lehet a terapeuták által is kedvelt érzelemkártya, amely itt, az Abracadabra World szimbolikus állatkájának, a nyuszinak segítségével készült. A Nyuszis érzelemkártya pdf-formában a könyv mellékleteként is letölthető és otthon kinyomtatható, de fizikai formában is megrendelhető. A 42 kártyalap különböző érzelmeket fejez ki, így a gyermeknek nincs más dolga, mint kiválasztania azt, hogy éppen hogy érzi magát, ha szavakkal éppen nehéz lenne elmondania azt. 

Gyermekek gyásza nagyon fontos könyv. Sokaknak segíthet, ebben a különösen nehéz időszakban, amit most élünk, ahol nagyon sok családot sok, nagy, pótolhatatlan veszteség ér. Ajánljuk figyelmetekbe, és ajánljátok ti is bátran tovább mindazoknak, akiknek szükségük lehet rá.