Nemrég ajánlottunk nektek egy gyönyörű könyvet, amely a Magok a konyhában sorozat első kötete, a hüvelyesekről szól, azok élettani hatásairól, méltatlan mellőzésükről és számtalan, sokoldalú felhasználási módjukról. A szerzőt, Bezselics Ildikót most arra kértük, hogy ajánljon nekünk 3 számára különösen kedves receptet. Így egy előétel, egy főétel és egy desszert következik most, lencséből, csicseriből és babból, ebből a három nagyszerű alapanyagból.
A lencse egy csodás alapanyag, amelyből sok minden készíthető. Most éppen egy előételt ajánlunk. 10 perces előkészület után 10 perc alatt összedobható, és még a kezdőkön sem fog kifogni. Gluténmentes, tojásmentes, cukorbarátbeteg étel.
Hozzávalók (400 g püréhez):
- 200 g barna lencse (megfőzve, lecsöpögtetve)
- 250 g makrélafilé (konzerv)
- 50 g extra szűz olívaolaj
- 2 ek tejföl
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 ek mustár
- kevés őrölt babér
- kevés friss kakukkfű
- só és bors, ízlés szerint
Az összes hozzávalót a robotgépbe tesszük, és sima krém állagúra kidolgozzuk. Egy tiszta, jól zárható edénybe tesszük, és a hűtőben tároljuk. Kiváló szendvicskrém.
Csicseriből készül és tíz perc előkészítést igényel a további 20 perc alatt készre főzhető étel. 4 adag lesz ebből, és kezdők is bátran nekiállhatnak, hiszen 1-es nehézségi foka van. Amúgy pedig szinte mindenmentes, (tej, glutén, tojás), és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Csicseriborsócurry spenóttal és batátával
Hozzávalók:
- 600 g főtt csicseriborsó
- 1 nagy batáta (édesburgonya)
- 250 g darabolt konzervparadicsom
- 100 g köles
- 4 ek napraforgóolaj
- 1 nagy fej kockára vágott vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 ek indiai vöröscurry-paszta
- 200 g friss, zsenge spenótlevél
- só, ízlés szerint
- Tálaláshoz: friss zöld koriander, apróra vágva
Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Keverjük hozzá a sót, a paradicsomot és az indiai vöröscurry-pasztát. Elegyítjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük. Beleszórjuk a kölest, felöntjük 3 dl vízzel, és kevergetve puhára főzzük (kb. 10 perc). Belekeverjük a csicseriborsót, aláöntünk egy kevés (kb. 1 dl) főzőlevet is, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket. Néhány percig főzzük, majd beleszórjuk az apróra tépkedett spenótleveleket is és enyhén megfonnyasztjuk. Egy másik serpenyőben kevés zsiradékon átsütjük a kockára vágott batátát, melyet tálalás előtt keverünk a curryhez.
Babból desszertet? Miért is ne! Itt egy remek ötlet! Bár az elkészítése eltart egy óráig, plusz 20 perc előkészítés, és a 3-as nehézségi fokba sorolják, szerintünk egyáltalán nem bonyolult, és érdemes nekiállni. 6 adag lesz belőle amúgy, ez is egy remek gluténmentes és cukorbetegbarát desszert.
Fehércsokoládéfelfújt fehér babbal
Hozzávalók:
- 300 g főtt fehér bab
- 50 g vaj
- 2 ek mandulaliszt
- 2 dl tej
- 200 g diabetikus fehér csokoládé
- 4 tojás, szétválasztva
- 100 g darált mandula
- 100 g szeletelt mandula
- 50 g stevia por, + 1 tk az öntethez
- 250 g friss eper
- 30 ml eperpálinka
- 1 dl víz
A tejben lassú tűzön melegítve, kevergetve felolvasztjuk a fehér csokoládét, majd félretesszük és langyosra hűtjük. A főtt fehér babot összezúzzuk, és szitán átpasszírozzuk. A tojások sárgáját simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a mandulalisztet és a steviát, végül a darált mandulát és a tejben feloldott fehér csokoládét.
A tojásos masszát összedolgozzuk a passzírozott babbal. A tojások fehérjéjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, és hozzákeverjük az előkészített masszához. Kivajazott sütőformákba kanalazzuk, és 180 ºC-os sütőben, vízfürdőben kb. 40 percig sütjük. Az epret apró darabokra vágjuk, és a vízzel, eperpálinkával (főzés során az eperpálinka alkoholtartalma elpárolog, cukorbetegbaráttá válik), és a steviával együtt könnyű öntetet főzünk belőle. A kész felfújthoz kínáljuk.