">

Hogyan lesz egy intelligens épület energiahatékony?
Az okostechnológia újraformálja, ahogy egy épülettel interakcióba lépünk – legyen szó akár egy irodáról, akár egy családi házról. Otthonunkban az intelligens eszközök automatikusan irányítják például a fűtést, ipari környezetben, például egy raktárcsarnokban pedig az IoT fokozza az épület hatékonyságát többek között a világítás automatikus irányításával.

Az intelligens épület rendszerek fokozott kontrollt, kényelmet és hatékonyságot tesznek lehetővé. Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő, a Hello Future alapítója segít kifejteni, hogyan tehetjük az energiafelhasználást optimálisabbá.

Az intelligens épület eszközeinek optimalizálása

„Míg néhány eszközt vezetékesen kell csatlakoztatnunk egy áramforráshoz – például a bejárati csengő kameráját vagy az okos garázsajtó nyitót – sok berendezés kizárólag elemmel működik” – kezdi Nagy Magdolna. –  „Az olyan eszközök, mint az intelligens ablakérzékelők, az intelligens hőmérséklet-érzékelők és a jelenlét-érzékelők rendkívül hatékony mikrovezérlőket és szenzorokat használnak az alacsony energiafogyasztás fenntartása érdekében. Az optimalizált energiaellátási üzemmódokkal, alvó állapotokkal és minimális üresjárati energiafogyasztással párosítva a speciális, alacsony fogyasztású berendezések meghosszabbíthatják az intelligens épülettervezésben használt vezeték nélküli érzékelők akkumulátorának élettartamát, csökkentve a karbantartási költségeket és hosszabb ideig biztosítva a működést.”

Energiahatékony kommunikáció és kapcsolódás

Az intelligens épületek IoT-eszközei zökkenőmentes kapcsolódásra és hatékony kommunikációra támaszkodnak, hogy lehetővé tegyék az olyan kritikus funkciókat, mint az adatmegosztás és a központosított vezérlés. Az energiahatékony kommunikáció elengedhetetlen a vezetékes és vezeték nélküli kommunikáció által felhasznált energia minimalizálásához. Az intelligens épületalkalmazásokban általában olyan alacsony fogyasztású vezeték nélküli protokollokat használnak, mint a Zigbee, a Z-Wave, a Thread vagy a Bluetooth Low Energy (BLE) az optimális energiatakarékosság biztosítása érdekében.

Energiatermelés az intelligens épületekben

„Az energiatermelő és tároló rendszerek, például a napelemek, a mozgási energiát hasznosító eszközök és az akkumulátorok intelligens épülettechnológiák segítségével vezérelhetők” – folytatja a Hello Future intelligens épület-szakértője. –  „A vezeték nélküli villanykapcsolók például a felhasználói interakciókból és a környezeti fényből származó energiát gyűjthetik be, így nincs szükség elemekre vagy karbantartásra. Emellett az intelligens villanykapcsolók képesek érzékelni az egyének jelenlétét egy helyiségben, és lekapcsolják a világítást, ha a helyiség üres. Az intelligens villanykapcsoló esetében egy módszeresen megtervezett energiagyűjtő rendszer és energiagazdálkodási rendszer optimalizálhatja az eszköz fogyasztását és az általa vezérelt rendszer energiafelhasználását.”

Intelligens épületek valós idejű felügyelete és vezérlése

Az intelligens épületekben kiemelkedő szerepet játszik az energiafogyasztás valós idejű nyomon követése. Az energiafigyelést lehetővé tevő beágyazott rendszerek gyakran olyan áramérzékelőkből állnak, amelyek a múltbeli és a valós idejű igényeket figyelik. Ezek a rendszerek, beleértve az intelligens konnektorokat és hálózati sávokat is, számos eszköz energiafogyasztását képesek nyomon követni, és szükség esetén korlátozni a hozzájuk szolgáltatott energiát.

Az ipari létesítményekben az ipari berendezések gyakran rendelkeznek integrált energiagazdálkodási rendszerekkel, amelyek képesek az energiafogyasztás nyomon követésére, az áramellátás indítására és leállítására, sőt az energiaköltségek korlátozása érdekében a gép automatikus indítására munkaidőn kívül. Ezek az integrált energiagazdálkodási rendszerek a hatékonyság maximalizálása érdekében csatlakoznak az épület energiagazdálkodási rendszereihez.

Beépített rendszerek és az intelligens épületek kialakítása

„Az energiahatékony épülettechnológiákban a beépített megoldások kritikus szerepet játszanak ezen intelligens rendszerek működőképességének és fenntarthatóságának biztosításában” – állítja Nagy Magdolna. – „A minimalizált energiafogyasztás eszközszinten az alacsony fogyasztású alkatrészek kiválasztásával érhető el, amelyek növelik az akkumulátor élettartamát és javítják a felhasználói élményt. Az eszközök, a világítási és elektromos rendszerek, valamint a HVAC-infrastruktúra valós idejű felügyelete és vezérlése elengedhetetlen az épület általános hatékonyságának optimalizálásához. Végső soron az energiahatékonyság nem csupán egy tervezési szempont az intelligens épületeknél – ez az intelligens épület eszközök sikerének és működőképességének előfeltétele.”