">

Immunerősítés a téli nyavalyák után

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Beköszöntött a március és új reményekkel tölt el bennünket. Azokat mindenképpen, akik az elmúlt hetek, hónapok alatt több körben küzdöttek meg különféle légúti megbetegedések nyűgjeivel. Az előző 2 telet a pandémia jórészt maszkban töltöttük, így a vírusok sem tudták szokásos vitustáncukat járni és térdre kényszeríteni az egész családot. Nem véletlenül nem szóltak tavaly és tavalyelőtt a hírek az évi rendes influenzajárványról, de idén, a rendes kerékvágásba visszatérve elég sok családban bukkantak fel a vírusok, pláne némelyek közös mutációi is.

De most itt a tavasz, ébredezik a természet, és vele együtt mi is szeretnénk a téli hangulattól és az esetleges levertségtől, fáradtságtól, betegségek maradványaitól megszabadulni.

Mi a teendő?

Gyors immunturbóra fel!

Első és legfontosabb tipp, törekedjünk minél több időt a szabad levegőn tölteni! Egyre tovább van világos, a hőmérő higanyszála is hétről hétre feljebb kúszik, lassan búcsúzhatunk a nagykabáttól és a csizmától, úgyhogy váltsunk edzőcipőre és induljunk útnak! Nyilván már az is segítség, ha egy-két megállóval hamarabb leszállunk a buszról vagy a villamosról, távolabb parkoljuk le az autót, de ha tehetjük, akkor inkább keressük fel a természet valamely nyugodtabb, háborítatlanabb részét. Egy közeli kiserdő, tisztás, liget, park megfelelő lehet arra, hogy minden nap 30-40 percet friss levegőn töltsünk.

Mozduljunk meg!

A mozgás persze nem csupán a szabadban ér aranyat, itt az idő, hogy némi sportra is rászánjuk magunkat. Időhiányban szenvedők mentsvára az online edzés, ebből ma már nagyszerű lehetőségek vannak, akár csak alkalmanként szeretnénk tornázni, akár elköteleződünk, és belevágunk egy többhetes jóga, pilates- vagy egyéb edzésprogramba. Utóbbi lényegesen jobb döntés, mert általában itt egy-egy közösség is támogat bennünket abban, hogy legyünk kitartóak. Ha épp egy nemrég legyűrt fertőzés után vagyunk, akkor persze óvatosan álljunk vissza mozogni, de mindenképpen kezdjük el, szervezetünk hálás lesz érte!

Töltsük fel a vitaminraktárakat!

Amúgy is hamarosan lekerülnek a télikabátok és a nagy pulóverek, tehát itt az idő kicsit jobban odafigyelni az étkezésünkre. Remek alkalom, hogy bevezessük, hogy a szokásosnál is több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Együnk bátran színeket! Játsszunk vele, hogy tudatosan legyen minden napunkban valami zöld, valami narancsszínű, valami piros, sőt lila is a tányéron. Ha még nem kívánunk hidegen fogyasztható salátát, mert a változékony tavaszi időben még jobban esik a meleg étel, főzzünk krémlevest, pároljunk zöldséget.

És igyunk smoothie-t!

A legjobb módja, hogy egyszerre többféle vitamint és rostot is bejuttassunk a szervezetbe, az az, ha elkortyolgatunk egy finom smoothie-t. Ez az a varázsital, amelyet még a zöldséget, gyümölcsöt kevéssé kedvelők, vagy éppen a kicsit válogatós gyermekek is örömmel fogyasztanak. Persze sokan tartják macerásnak az elkészítését, vagy éppen nem tudják pontosan, mit mivel lenne érdemes összepárosítani a megfelelő hatás miatt, de erre is van szuper megoldás. A HeySmoothie tasakokban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó zöldségekből és gyümölcsökből porított, adagonként csomagolt összeállítások vannak, így egy komoly bevásárlás nélkül kortyolgathatunk el például egy immunerősítő Red Berriest, amelyben banán, eper, szeder, áfonya, málna és datolya gondoskodik rólunk, vagy éppen egy Royal Pumpkint, melyben a sütőtök, datolya, narancs, málna, goji bogyó, alma, maca gyökérpor, és egy csipet cayenne bors segít immunrendszerünket felturbózni. A praktikus kis tasakok tartalmát bárhol belezúdíthatjuk a palackunkba és ízlés szerint vízzel vagy növényi tejjel gazdagítva egy villámgyors immunerősítő kúrát kaphatunk. Ráadásul akár egy-egy kisétkezést is kiválthatunk vele, ami még az alakformálásunkra is pozitív hatással lesz.

A tavasz már itt van, és nagyon számít ránk, lendüljünk mielőbb jó formába mi is!