">

IT-hős vagy kiberbalek?
Hősnek lenni jó. Baleknek kevésbé. Ahogy azt se nagyon szeretnénk, ha a villamoson egyszer csak kizsebelnének bennünket, ugyanígy kell ügyelnünk arra is, hogy mi történik velünk a digitális térben. Az internethasználat hatalmas mértékű elterjedésével és térhódításával ugyanis nem csupán az online világ használatával együtt járó előnyök nőttek nagyra, hanem bizony a veszélyek is. Valószínűleg sokaknak van olyan ismerőse, aki valamilyen módon pórul járt, akár a kártyaadatait szippantották le, akár téves linkre kattintással vírusokkal árasztották el a gépét. Adathalászat, internetes csalás, spamként érkező hamis levelek – ezek a korábban sosem hallott, ismert fogalmak ma már hozzátartoznak a hétköznapjainkhoz. És tetszik vagy, sem, ahogyan a kertkaput, a lakás ajtaját is gondosan bezárjuk, sőt, lehet, hogy riasztóberendezést is használunk, úgy a digitális „bejáratainkra” Is érdemes egy kicsit jobban ügyelni.

A digitális biztonság ma már alapszükséglet, és ezt már nagyon korán el kell kezdeni a gyermekeinkbe is sulykolni. A fiatalabb Z-generációs, de még inkább a 2010 után született Alfa-generációs korosztály számára már alapértelmezett az online térben való létezés. S mivel nagyon sok játékot, később csevegőprogramot, szolgáltatást már egészen fiatal korban igénybe vesznek, az ő esetükben különösen szükség van a kiberbiztonság hangsúlyozására. Fiúk esetében nagyon gyakran jelenthet komoly veszélyt a játékszenvedély, és a gamerek misztikus világában olykor észre sem veszik, hogy milyen szenzitív adatokat osztottak meg a neten. Lányok esetében az esetleges kapcsolódási vágy viheti őket tévútra, az internet arctalansága, névtelensége veszélyes lehet, nem mindenki az, akinek látszik, ezt nem lehet elég gyakran kiemelni.

Elsősorban a szülők, de mellettük ugyanennyire a pedagógusok feladata is, hogy a digitális nevelés során elmondják, erősítsék, hogy milyen adatokat, információkat, fotókat nem teszünk nyilvánossá, mi az a kétfaktoros hitelesítés, hogyan állítsunk be megfelelő jelszavakat, és miért ne adjuk azt soha kölcsön másnak. A szülők számára nagyon fontos, hogy gyermeküket biztonságban tudhassák, és ezért gyakran kell beszélgetni a gyerekekkel erről a témáról, persze anélkül, hogy felesleges félelmet vagy szorongást ébresztenénk bennük.

A megoldás pedig egyértelműen az, hogy válasszuk az otthoni felhasználók számára fejlesztett komplex biztonsági megoldásokat, illetve a gyermekbarát szülői felügyelet alkalmazást. Az ESET termékek alacsony erőforrásigénnyel bírnak, magyar nyelvű, ingyenes terméktámogatást biztosítanak minden ügyfélnek, és ami még határozottan nagy előny: kevés a téves riasztás. A vírusvédelmi megoldások több mint 30 éve biztosítják a felhasználók nyugodt online tevékenységét. A termékek túlmutatnak az egyszerű vírusirtáson, számos funkció biztosítja a felhasználók eszközeinek és adatainak védelmét.

Jó hír, szülőknek és mindenki másnak, hogy október 16. és november 5. között az ESET Internet Security és ESET Smart Security Premium szoftverekre 2 in 1 akció érvényes, azaz az 1 éves, 1 eszközre szóló új licenc áráért rögtön 2 eszközre érvényes licencet vehetünk, így nem csupán a magunk, hanem gyermekünk eszközeit is biztonságban tudhatjuk.

További jó hír, hogy az Anyakanyar Facebook-oldalán nemsokára indul egy játék, ahol 3 szerencsés nyertes gazdagodhat az ESET jóvoltából egy remek nyereménycsomaggal:  egy érintőképernyő használatához alkalmas kesztyű, egy multi töltőkábel,  egy RFID bankkártya tok, egy szövettáska és egy kulacs lesz majd az ajándék része.