">

Jaj de szép (lesz) a karácsonyfa!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Van, aki csakis az élő fát tudja elképzelni. Mások a műfenyőre esküsznek. Van, aki a természetes anyagok híve a karácsonyfa esetén is, mások ilyenkor a giccs elkötelezett hívei lesznek. Van, akinek csak úgy szép a fa, ha minden gyermekkori kedvenc dísze felkerül, mások minden évben új dekorációt szereznek be. Van, aki minél színesebben szereti és van, aki egy, legfeljebb két színt érez stílusosnak egy karácsonyfán. A lényeg, hogy általában mindenki áhított csodával gondol a karácsonyfára, hiszen általában csak néhány napig áll módunkban csodálni. Persze hallottunk már olyan esetről is, hogy valaki csak február végén bontotta le a fenyőfáját, de azért többnyire Vízkereszt napján, január 6-án megválunk tőle. Most még előttünk áll a gyönyörködés időszaka, élvezzük hát ki minden pillanatát!

De vajon tudjuk-e, hogy mikor kerültek díszek első ízben a fára? Írásos emlékek a francia Elzász tartományba vezetnek vissza, ahol 1521-ben a templom szentélyében állítottak karácsonyfát, amelyet illatos almákkal díszítettek fel, utalva a paradicsomi tudásra és az első emberpárra. A XVIII.-XIX. században pedig már német otthonokban bukkant fel a karácsonyfa, aranydióval, mézeskaláccsal, habcsókkal dekorálva. Az osztrák befolyásnak köszönhetően hozzánk is megérkezett, Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben a család aszódi kastélyában az első magyar karácsonyfát. Általánosan elterjedtté már a XX. században vált, s ekkorra már nagyüzemi körülmények között gyártották az üvegdíszeket. A gömbök egyébként mind a mai napig a paradicsomi almát hivatottak jelképezni, ahogy a csúcsdísz a betlehemi csillagot, avagy a templom tornyát, bár a divat szerint lassan inkább a masnik váltják fel a klasszikus csúcsdíszeket. A karácsonyfa régebben elképzelhetetlen volt gyertyák nélkül, de ebben is változás történt, hiszen a fehér vagy színes égősorok ma már akár zenélnek is a szórakoztatásunkra.

Van egy csuda hely néhány bevásárlóközpontban, ahol a karácsonyfadíszek szerelmesei igazi tobzódásba kezdhetnek. Ez a Butlers névre hallgató üzlet, ahol természetesen minden egyéb is megtalálható, ami otthonunk berendezésének szépségéhez hozzájárulhat, legyen szó akár konyháról, fürdőszobáról, nappaliról vagy bármi egyébről. A gyönyörű tárgyak között teljesen elvarázsolódtunk mi is, még szerencse, hogy a nézelődést otthon is lehet folytatni a www.butlers.hu oldalon, és ha valamit ottfelejtettünk volna, akár a webshopból is megrendelhetjük. Ez azoknak is hasznos lehet, akiknek a közelében nincs ilyen csodabolt. A nézelődést a szezonális érdeklődésnek megfelelően az elképesztően gazdag és szellemes karácsonyfadísz-kínálatnál kezdtük.

Természetesen nekünk is lettek kedvenc díszeink, úgyhogy lehet, hogy még visszaugrunk egy-két meglepetésért, de előbb nem árt egy leltárt készíteni, hogy mi van otthon a dobozban, és azt is végig is kell gondolni, hogy idén milyen legyen a fa. Egy biztos, szép lesz, a miénk lesz, és idén is gyermeki örömmel fogjuk bámulni magunk is a néhány napig tartó csillogó csodát. Ti már kitaláltátok, hogy mi kerül idén a karácsonyfátokra?

Puszi: Réka és Gabi