">

Januári túlélőtippek – TOP 10
Szerintünk a tél az addig igazán jó, amíg égnek a karácsonyi fények. Elsősorban addig, amíg várjuk az ünnepet, készülődünk rá, díszítjük az otthonunkat, ünneplőbe öltöztetjük szívünket is. Aztán még nem rossz addig, amíg áll a karácsonyfa, de hát bizony már gyakran két ünnep között is lehet kidobott fákat látni (ezt mondjuk nem értjük.) A hagyomány szerint Vízkeresztkor kell búcsúzni a fától, persze ma a műfenyők korában sokan kihúzzák ezt még  pár hétig. Ezzel sem tudunk azonosulni, szerintünk mindennek itt van a maga ideje, úgyhogy sajna most már lassan tényleg vége a karácsonyi varázsnak. Leoltják a fényeket majd a városokban is, és marad még közel két hónap a télből. Amelyet valahogy át kell vészelni, nézzük, mi is segíthet benne! 

1. Mozduljunk ki! Nézzük a dolgok pozitív oldalát, már legalább 20-30 perccel később lesz sötét, és a helyzet napról napra javul. Szakítsunk időt minden nap egy kis sétára, sapka, sál, kesztyű és irány a legközelebbi zöldövezet, park, játszótér, bármi. Hóról ugyan egyelőre nem nagyon álmodhatunk, de már egy kis séta is jól fog jönni. Ha pedig akad a környéken egy korcsolyapálya (idén elég sok helyen épített az Önkormányzat a helyi lakosok számára ilyet), béreljünk korcsolyát és próbáljuk ki a gyerekekkel együtt! Merjünk csúszkálni egy kicsit! Aztán hátha még a várva várt hó is megérkezik!

2. Aludjuk ki magunkat végre! A december mindenkinek rohanós. Még pörgünk, éjszakánként terveket szövünk, vagy bejglit gyúrunk be, vagy ajándékokat csomagolunk, vagy megnézzük századszor is a karácsonyi filmeket. De mindenképpen van még bennünk egy nagy adag feszültség. Ünnepek alatt ez lassan leoldódik legtöbbünkről, de higgyétek el, ilyenkor, januárban simán megéri néha korábban lefeküdni és behozni az alváslemaradást. Téli álmot ugyan nem alhatunk, de kiadós alvásokkal kényeztethetjük magunkat. 

3. Süssünk! Na persze, ezt csináltuk egész karácsonykor, nem igaz? Nem baj, egyrészt biztos, hogy van például maradék mézeskalács otthon. Daráljuk le, keverjük össze olvasztott vajjal és nyomkodjuk egy tortaforma aljába. Süssük elő pár percig, a tetejére pedig kanyarítsunk egy télies sajttorta-krémet (mondjuk narancsosat vagy mandarinosat) – találtok receptet alap-sajttortához nálunk is, például itt: https://anyakanyar.hu/zoldcitromos-sajttorta/. A legszürkébb januári vasárnapot is fel tudja dobni egy ilyen édesség. De ha merészek vagyunk, akkor most kísérletezzük ki, hogy tudunk-e kiflit vagy fonott kalácsot sütni, hiszen a legtöbb fridzsiderben biztos lapul még egy-egy csomag megmaradt élesztő (mi legalábbis mindig többet veszünk, mint kéne). Óriási sikerélmény lesz a házi pékségünk!

4. Selejtezzünk és rakjunk rendet! Tisztelet a kivételnek, de erre mindenhol szükség van időről időre. Kinél kisebb, kinél nagyobb. Aki folyamatosan képes 100 %-os rendet tartani, az előtt egyrészt megemeljük a kalapunkat, és ők ugorjanak is most egy bekezdést. Aki úgy érzi, hogy van mit tanulnia, az például ismerkedjen meg a japán KonMari módszerével (akinek két könyve is kapható erről a témáról, de a neten is sok helyen olvashatunk róla. A lényeg: szisztematikusan menjünk végig a tárgyainkon, és nézzük meg, hogy okoznak-e örömet nekünk. Ha a válasz nem, nincs keresnivalójuk már nálunk. A japán szerző a ruhákkal kezdi a folyamatot, aztán jönnek a könyvek, utána a papírok, rakosgatott iratok, majd minden más, kozmetikumoktól DVD-kig, és legvégén azok a tárgyak, amelyek az emlékeink. Ha eszerint haladunk, több zsák holmitól fogunk megszabadulni, amit feleslegesen őrizgetünk és amelyek rendetlenséget okoznak. Bár a tavasz a nagytakarítás ideje, de nem lenne jó akkor inkább már a zöldben sétálgatni? Úgyhogy álljunk neki mielőbb!

5. Társasozzunk! A legtöbb gyerekes családban került a karácsonyfa alá társasjáték. Most már csak az a fontos, hogy játsszunk is velük. És nem, ne mondjátok, hogy nincs rá idő, mert erre kell, hogy legyen. Ha nem a tévé a főszereplő a késő délutánokban, estékben, akkor néha még akkor hétköznap is el lehet csípni egy-egy órácskát egy gyors játékra. A mi jelenlegi kedvencünk, ami kisebbeknél és nagyobbaknál is tuti tipp: a BrainBox, itt írtunk róla már nektek: https://anyakanyar.hu/hogy-tanulnak-legkonnyebben-a-gyerekek/. Ezt változatos témákban találjátok meg.

6. Méregtelenítsünk! Ha úgy érezzük, hogy elnehezített bennünket a karácsonyi és a szilveszteri trakta, ne is a fogyókúra legyen az, amin a fejünket törjük, hanem egy kis megtisztulás. Erre remek tipp a Steinberger ötnapos méregtelenítő kúrája, amelyben búzafűlé, zöldséglé, ananászlé, céklalé és répalé segíti a megtisztulást, felfrissülést. Erről is olvashattok nálunk egy korábbi cikkben: anyakanyar.hu/lekura-az-egeszseges-telert/

7. Olvassunk! Ha könyv is került a karácsonyfa alá, akkor pláne itt az alkalom, de biztos, hogy mindenkinek van restanciája, és lapul egy-két félretett könyv, amelyet nyugisabb időkre táraztunk be. Ne várjunk vele! Kucorodjunk be egy teával vagy forró csokival legalább egy-egy félórára, órácskára a takaró alá, tegyük messze magunktól a telefonunkat és merüljünk el az olvasásban. Sokan, sokszor hajlamosak vagyunk ezt hanyagolni, mert pont erre nem marad idő, ne tegyük! Kevesebb tévé, kevesebb közösségi oldal, de több könyv! Fogadjuk meg erre az évre!

8. Próbáljunk ki új recepteket! A főzés nem unalmas, sőt! Az egyik legkreatívabb dolog a világon. Mi már speciel szilveszter napján így kezdtük, hogy nem (csak) a hagyományos lencsét főztük meg, hanem indiai fűszerezéssel, sütőben is készült egy feketelencsés változat, és ezt továbbra is szeretnénk tartani. Nagyon sok videóval is illusztrált, egyszerű és ötletes recept kering mostanság a Facebookon is, nézzünk meg sokat, és próbáljuk ki, ami tetszik. A mi kedvenc oldalaink a Chef Club, a Tasty és hasonlók, tele vannak  ilyenekkel, böngésszétek kedvetekre! 

9. Szőjünk terveket! Előttünk áll az egész év, egy új fejezet. Bár nyilván majd sok minden alakul menet közben, de nagyjából érdemes végiggondolni, mit szeretnénk ebben az évben csinálni. Ha valaki költözni szeretne, vagy vállalkozni, új dolgokba belevágni, most remek alkalom adódhat erre. Ha utazást tervezünk, most a hosszú estéken ezt is könnyebb végigbeszélni, mindent elolvasni a kiszemelt úticélról. És figyelem! Nem kell mindig csak a realitások talaján maradni! Nyugodtan álmodozzatok olyan dolgokról is, amelyek még nem elérhetőek. Ha megfogalmazzátok magatokban, ki meritek mondani, le meritek írni egy papírra esetleg, lerajzoljátok, adtok egy esélyt annak, hogy valóra váljon. Velünk ez már sokszor megtörtént, és igen, most is van pár dolog, amelyről úgy álmodunk, hogy még nem tudjuk hogyan és mikor, de biztosak vagyunk benne, hogy megtörténik majd. 

10. És a legfontosabb: figyeljünk jobban egy kicsit magunkra, no és egymásra! A bekuckózás, a tél abszolút alkalmas egy kis befelé fordulásra. Vegyük észre jobban, hogy mire vágyik a gyerekünk, mert lehet, hogy napi 5 perc önfeledt közös táncolás csodákat tesz majd a kapcsolatunkban. Értsük meg, mit akar sugallni nekünk a párunk, az anyukánk, a testvérünk. És persze a saját igényeinket, szükségleteinket is tartsuk szem előtt, hiszen boldog család akkor lesz, ha anya is boldog és kiegyensúlyozott. A szürkeség, bezártság hetei, hónapjai erre abszolút megfelelőek. Halljunk meg minden belső hangot, és vegyük is figyelembe, amit ott hallottunk!

Persze ez csak a mi szubjektív TOP 10-ünk, téli túléléshez. És a jó hír, a tavasz így is, úgy is elérkezik. Mindenesetre rajtunk múlik, hogy addig is jól teljen az idő! Hajrá mindenkinek!