">

Jól alszunk? Az okosóránk elárulhatja!
Az elmúlt években talán nincs másik olyan használati tárgy, amelynek a népszerűsége olyan tempóban nőtt volna, mint az okosóráké. A gyártók a legkülönfélébb igényekre specializálódva kínálnak termékeket, amelyeket ki-ki saját céljai szerint választ és alkalmaz. Az egyik leggyakoribb ok, amiért felnőttek okosórát vásárolnak, az életmódjukkal, egészségükkel van összefüggésben. Van, aki kifejezetten sportoláshoz választja, és van, aki egyéb élettani változásait, rezdüléseit szeretné figyelemmel követni.

„Azt szoktuk mondani az alvásdiagnosztikai vizsgálatokon, hogy az első lépéseket végül is bárki otthon is megteheti, egy egyszerű okosóra segítségével” – kezdi dr. Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ szakmai vezetője. – „Az ember csuklóján lévő okosóra alvás közben figyeli az aktivitást, és ki tudja szűrni, hogy van-e mozgásunk, ebből pedig következtetni tud az alvás minőségére.”

Ébrenlét esetén természetes, hogy mozgunk, ez az alapvetés az óra érzékelésénél is. Ha elalszunk, nem mozgunk, álomfázisban a mozgásunk megszűnik, 0 lesz. Baj is lehetne belőle, ha nem kapcsolná ki az agyunk a mozgásunkat 100 %-osan, hiszen így akár meg tudnánk cselekedni az álmainkat, ami ugye nem lenne mindig szerencsés. Amíg tehát az ébrenlétben nagy aktivitás van, a mélyalvásban csak alacsony vagy éppen semennyi. A kettő között van a felületes alvás. Ezt már tudja az okosóra programja érzékelni, erre tud következtetni.

„Sokan hozzák magukkal az okosórájukat az alvásvizsgálatra, a rendelésre is, bár annak ellenére, hogy az okosóra sok infót adhat, kevesen értik, miért és mit látnak rajta” – folytatja Terray doktor. –„Az órák nagy része ma már nem csak az aktivitást, hanem a pulzust is figyeli, amely ébredéskor mindig megemelkedik, hirtelen mozgásnál megint más lesz. A sportórák a légzést és a testhőmérsékletet is nézik. Egymás mellé téve ezek az információk egyébként meg tudnák mutatni, hogy mikor van a mélyalvás fázisa, de persze laikusként ezt nem egyszerű megfejteni.”

Csecsemőkorban az alvásunk tiszta mélyalvásból és REM-alvásból áll. Kamaszkorunkban már kialakulnak a ciklusok, felnőttkorban is, időskorban ez töredezetté válik, 4-5, akár 6 ciklusból is állhat az alvásunk. Amikor alszunk, ébrenlétből mélyülünk, felületes alvásból a mély és legmélyebb alvásba érünk, onnan kerülünk az álom fázisba. Sokan nézik okosórával a fázisokat, ahol ezek a ciklusok jelölve vannak.

„Az alvásvizsgálat során minden mélyalvás, vagy REM-alvás értéket a teljes alvás idejéhez kell viszonyítani” – folytatja dr. Terray-Horváth Attila. – „20-30 % az ideális érték. Ha ezek a számok stimmelnek, ráadásul pihenten ébredünk, és nem is alszunk túl keveset, akkor minden rendben van. Ha valakinek viszont elegendő mindössze 5-6 óra alvás naponta, a mélyalvás aránya lehet valamivel magasabb, akár 30-40 % is.”

Vannak bizonyos okosórák, amelyek jegyzik a reguláris – irreguláris alvást is, azaz az optimális esetet, a rendszerességet kellene valahogy beállítani. Itt leginkább arra van lehetőség, hogy azt határozzuk meg, hogy mikor kelünk fel, az elalvást már az agyunk és az aktuális állapotunk határozza meg hozzá. A felkelésnél éppen ezért ne legyen félóránál nagyobb eltérés az egyes napokon, legfeljebb hétvégén, amikor értelemszerűen nem kell olyan korán kelnünk. Egyes okosórák pedig abban is irányt mutatnak, hogy az alvásunkkal a saját korcsoportunkban hol helyezkedünk el, vajon kevesebbet, többet, vagy éppen ugyanannyit alszunk-e, mint mások. Ha túl keveset, vagy már régóta túl rosszul, akkor pedig az óra jelzése is segíthet: irány az alvásvizsgálat, hogy fény derüljön a kiváltó okokra.