">

Jól nézünk mi ki! – a fotókon is

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
sargafeketeEljött a nyár, a tervezgetés, és vele együtt lassan a nyári vakáció ideje is. Legtöbben még csak gondolatban csomagoltuk be legcsinosabb nyári ruháinkat, a fürdőruhát, vagy éppen a túracipőt, de persze van, akinek úgy esik az eltölthető idő, hogy már nyár elején nyaral. És ami manapság már elmaradhatatlan a nyaralások, utazások során, az a fényképezés. Régebben, amikor még csak álmodtunk arról, hogy a digitális fényképezőgépünket kedvünkre csattogtathatjuk, sőt mi több, az okostelefonjaink is képesek a pillanat megörökítésére, azért óvatosabban kellett bánni a filmmel, hiszen nem volt olcsó dolog a fényképek előhívása, a papírképek sokszorosítása. Na de ma már nem ez a világ van! Eljött a hozzánk hasonlóan kevésbé ügyes fotográfusok ideje is, hiszen bátran lehet képeket ellőni számolatlanul, ha rossz, legfeljebb kitöröljük. Akár a gép memóriájából, akár később a számítógépről is, ha átmentettük őket. Fotónyomtatóval pedig ugyanúgy juthatunk papírképekhez.

Gyereket, kutyát, repkedő kismadarat, hullámzó vizet fényképezni sosem egyszerű feladat. Ami ezekben a kis kompakt gépekben jó, hogy tényleg nincs kockázat, lehet folyamatosan is ellőni a képkockákat, persze azért nem baj, ha nagyjából becélozzuk, hogy mit szeretnénk fotózni. Nem árt, ha állítunk azon az állapoton, hogy portrét szeretnénk fotózni, vagy tájképet, esetleg ha van ilyen választási lehetőség (és ma már az olcsóbb masinákon is van), hogy közeli képet, ételfotót, beltéri összejövetelt, naplementét, vagy éppen éjszakai képet készítünk. Ha nem szeretnénk utólag nagyon sokat bosszankodni, érdemes a nyaralás előtt néhány próbakört fotózni, feltölteni, és akkor lehet, hogy rájövünk egy-két trükkre, és nem vésznek el utólag – szó szerint – a homályba az emlékek. Ha nálunk van a gép, akkor az arra mindenképp jó, hogy azt örökítjük meg, amit mi szeretnénk, viszont ha inkább olyan alkatok vagytok, akik szeretik magukat is viszontlátni a nyaralási fotókon, neadjisten megosztani közösségi oldalakon, háttérképnek beállítani a számítógépen, akkor adjátok át a gépet valamelyik családtagnak, ti pedig szívleljétek meg a következő beszélgetésben elhangzó jótanácsokat. Juhász Klaudia protokollszakértő segített nekünk.
Bizony, néhány ilyen apróságra is elegendő figyelni ahhoz, hogy utána ne rémüldözzetek a nyaralási fotókat látva. Végül is, miért ne hasznosíthatnánk azt a protokolláris tudást mi is, amit politikusasszonyok, ismert személyiségek már tudnak? Lányok, asszonyok, anyukák, tíz óra öt perc és lufi a fejetek tetején, ha álltok, és keresztezés kezeknek, lábaknak… ezeket az aranyszabályokat tartsátok szem előtt, akár úgy, hogy közben magatokban rajtunk mosolyogtok, hogy mit bénáztunk össze ezen a felvételen! Szépek legyetek azokon a képeken!
Puszi: Réka és Gabi