">

Kagyló-mécses

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabi reka turkizVannak olyan apró tárgyak, amelyek nem hagyják nyugodni az embert. Ilyenek például a kagylók is, amelyekkel sok mindent lehet kezdeni, ha már egyszer voltunk olyan szerencsések, hogy egy tengerparti nyaralás után hozzánk kerültek. Aztán olyan is akad, mint ami jelenleg épp velünk történt meg, hogy egy kedves szomszédtól az ember kap néhány jóképű hatalmas kagylóhéjat, “hátha valami játékhoz jól jön majd” felkiáltással. És ha nem is éppen játékhoz, de egy hangulatos fabrika-tipphez most szépen fel is használtuk őket. Merthogy az lett az idea, amit nekiálltunk megvalósítani, hogy készítsünk igazi nyári hangulatot árasztó kagyló-mécseseket.

Kell hozzá:kagylo_hozzavalok

  • szép, egész, hibátlan kagylóhéj
  • üres, tiszta konzervdoboz
  • gyertya (nem túl szép, kiszuperált, kifakult)
  • rajzszeg
  • pamutzsinór
  • ragasztó
  • olló
  • egy kerek gyertyatál
  • rezsó (nem árt, ha van ilyenünk is)

Így készül:

A pamutzsinórokból néhány centis kanócokat szabunk, és egy-egy rajzszeg, meg egy csepp ragasztó segítségével a kagylóhéjak közepébe varázsoljuk őket. Tipp: ha a leégett kis teamécsesekből kihalásszátok a kanóctartót, azt is lehet használni, talán egy picit egyszerűbb is, nekünk most olyanból éppen csak egy volt kéznél. Közben előkeressük a melegítésre alkalmas ősrégi kisrezsót, régi kempingezések emlékét, hacsak nem áldozzuk fel a konyhában a tűzhelyet egy kis edényben, valamiben meg kell olvasztani a gyertyát. Mi ezt választottuk inkább… Egy üres, tiszta konzervdobozba tesszük a gyertyát – nem baj, ha kicsit színehagyott, majd új életre kél, mi egy vajszínűt és egy zöldet olvasztottunk össze ezúttal. Amint folyékony lett, óvatosan adagonként a kagylókba csurgatjuk őket, de biztos, ami biztos, tegyünk azért egy újságpapírt alá, nehogy rossz helyre menjen. Amíg megszilárdul, addig kicsit kiemeljük a kanócokat, hogy ne süppedjen bele a gyertyába. Néhány perc után készen is van a kagylós mécsesünk, ami nappal is szép, de esti fényben még jobban érvényesül majd. Még mielőtt megszikkad, kedvünk szerint dekorálhatjuk apró virágszirmokkal, levelekkel, ahogy a képen is látható.

kagylo_mecses

A meggyújtás után azért ne hagyjuk a kagylókat látótávolságon kívül, hiszen mégiscsak kicsit billegnek, nehogy tüzet okozzunk. De felügyelet mellett igazi tengert idéző hangulatban gyönyörködhetünk egész este!

Puszi: Réka és Gabi