">

Katedra, horgolás, Afrika

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
gabireka_feherfeketeTudjátok, elhatároztuk, hogy igyekszünk bemutatni itt az oldalon olyan anyukákat, akik nem féltek megvalósítani álmaikat. Mert ha hiányzik egy kihívás, akkor merni kell elébe állni, és valóra váltani a legmerészebb terveket is. Ez egyébként sosem könnyű, de ha már gyerekeink vannak, akkor még inkább van tétje annak, hogy mivel töltjük a napokat. De nem győzzük hangsúlyozni, és az oldalon bemutatott valamennyi példánk azt igazolja, hogy az elégedett, munkájában örömet találó anyukák otthon is boldogabb, teljesebb életet tudnak élni. A mostani találkozásunk Pappné Mike Tündével annak apropóján történt, hogy ebben a hónapban csatlakoztunk egy remek akcióhoz, amelyet a Freshka Design kezdeményezett.

Katedrától a horgolt cukiságokig

Mindig is olyan lány voltam, Tunde_horgolakit sok minden érdekelt, és legszívesebben több egyetemre is jártam volna, mégis nagyon meg voltam elégedve a választásommal: történelem-finn szakon végeztem az egyetemen, és rögtön el is helyezkedtem középiskolai tanárként. Élveztem a tanítást, legfőképpen pedig a kapcsolódást a kamasz korosztályhoz. Aztán megszülettek a gyerekeim, és nekem otthon is mindig csinálnom kellett valamit. Szerettem otthon lenni, de hiányzott az elvégzett munka öröme. Ekkor fordultam intenzívebben a kézimunka felé. Egy barátnőmmel közösen blogot indítottunk, és ott osztottuk meg munkáinkat, tapasztalatainkat a többiekkel. Amikor visszamentem dolgozni, valahogy nem találtam a helyem, és néha felsóhajtottam: bárcsak horgolással foglalkozhatnék egész nap! – de persze ebben semmi realitást nem láttam.

Ahogyan az a mesében lenni szokott, egy szép napon megkeresett egy 15 éve nem látott volt iskolatársam. Andi (Donner Andrea, mesefestő, grafikus) azzal keresett meg, hogy az általa festett figurákat szeretné kézzel fogható módon megvalósítani. Az ötlet nagyon tetszett, elsősorban azért, mert tetszettek Andi rajzai, másodsorban pedig kihívást jelentett a figura megalkotása. Az események felgyorsultak, és néhány hét múlva elkészült Zebulon a színes csíkos zebra, a Freshka horgolt-kollekció első példánya. Még ekkor sem gondoltam (sőt, igazán Andi sem!), hogy ebből valami nagy dolog fog kibontakozni, egyszerűen élveztük a közös alkotást. 2012 szeptemberében Zebulon debütált a Freshka Facebook oldalán, és hihetetlen sikert aratott. Én akkor kezdtem el hinni, hogy lehet egész nap horgolással foglalkozni!

Tünde ölelEgyszeriben olyan munkám lett, ami egyben a hobbim is. Kiélhetem az alkotási vágyamat, és csapatban dolgozhatok. A munkám ráadásul a gyerekeim számára is kézzel fogható örömet ad. Értik, és szeretik, amit csinálunk, ötleteket adnak, néha kritikát fogalmaznak meg. A Freshka világa pedig közben nagyra nőtt, Andival sok-sok freshka-figura megalkotása van a hátunk mögött, és mára bebizonyosodott, hogy az álmok akár valóra is válhatnak! 

Tünde

És hát ez a világ, Tünde és Andi mesés Freshka-világa most odáig is eljutott, hogy segíteni tud egy másik, tőlünk távoli világnak, illetve ott élő gyermekeknek.  A Freshka afrikai kollekciója keltette fel a Taita Alapítvány érdeklődését, és az alapítvány önkéntese Szegedi Andrea felkereste a Freshka-lányokat. Az alapítvány fekete babák tervezését és kivitelezését kérte a design csapattól, Andi és Tünde azonban megismerve a Taita Alapítvány munkáját, ennél többre gondolt.

A Taita Alapítvány ugyanis a kenyai Burában egy árvaházat működtet, ahol jelenleg 40 gyerek nevelkedik. Az alapítvány segíti a gyermekek élelmezését, egészségi ellátását, lakhatását és elsősorban az oktatásukat. Az afrikai élet és a helyi problémák megismertetése a magyar érdeklődőkkel egy további feladat, ennek érdekében gyakran szerveznek programokat, kiállításokat is. Számos önkéntes fordult már meg ebben az árvaházban, sokan pedig rendszeres adományokkal támogatják a gyermekeket.

Freshka4

A Freshka Design azt tűzte ki céljául, hogy a horgolt állatokból álló teljes afrikai kollekció, az új fekete babákkal kiegészülve támogassa most a Taita Alapítványt. Május hónapban az afrikai kollekció bármelyik állatkájának vagy a fekete babák megvásárlásával segíthetünk! Minden eladott figura után 1000 Ft-ot a Taita Alapítvány segítségével Kenyába juttatnak el. Mire elég 1000 Ft Kenyában? Egy gyerek 3 havi vitaminadagja, vagy 2 havi ivóvize, vagy 1 heti élelme, vagy hozzájárulás a havi tandíjához! Nekünk pedig dupla öröm, hiszen gazdagabbak leszünk egy egyedi, bűbájos állatfigurával, azt magunkhoz szorítva pedig egy árva afrikai gyermek mosolyára is gondolhatunk. Minden kis segítség számít, segítsünk hát mi is!

Május 31-ig itt tudtok bűbájos figurát, babát rendelni, és egyben a kenyai árvaház kis lakóinak is segíteni: www.freshka.hu.

Puszi: Gabi és Réka