">

Kis felfedezők titkos világa
Bátran állíthatjuk, hogy nem túlzás az elnevezés: a gyermekek kis felfedezők. Ez a folyamat elindul a csecsemőkor után, és tart hosszú éveken át. Jó esetben persze a kis felfedező átalakul nagyobb, majd éppenséggel felnőtt felfedezővé, azaz sosem unja meg felfedezni és érzékelni maga körül a világot. De térjünk vissza a legapróbbakhoz! Teljesen természetes, hogy a kisgyermekek mindent szeretnének megismerni maguk közül, és ezeket a maguk sajátos eszközeivel veszik sorba. Az érzékelések közül a gyermekek számára a tapintás a legfontosabb, így az ő esetükben nem is nagyon szabad mondogatni a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” fordulatot, kivéve persze, ha veszélyes vizekre eveznének. Nem nagyon tudjuk megúszni persze, hogy olyan dolgokat is kézbevegyenek és megpróbáljanak megismerni, aminek nem annyira örülünk, de a legjobb, ha a kisgyermekünket már pár hónapos kortól körülvesszük olyan játékokkal, amelyek formájukkal, színeikkel, anyagukkal alkalmasak arra, hogy valamit megmutassanak a világból. 

Persze sokan mondják, hogy a legtöbb kisgyerek pompásan eljátszik egy-egy PET-palackkal, vagy műanyag dobozkával, tálkával is, azért úgy gondoljuk, hogy eléggé érdemes a legfogékonyabb korszakot alaposan kihasználni és fejlesztő játékokkal körbevenni a gyermeket. De nézzük, milyen is az érzékeken keresztül működő, hasznos és jó játék. A Vesszőparipa webáruházban néztünk körül, mutatjuk a kedvenceinket. 

A golyóvezetők tökéletesen alkalmasak például arra, hogy a kisgyermekek kézügyességét és koncentrációját fejlesszék. Az alábbi játék kocka formájú, ennek összes oldala különböző mókás, játékos foglalkoztató: például formakereső, amely alkalmas arra, hogy a gyerek felismerje az adott formákat. A forgatható tárcsa kicsit akadályoztatja a formák helyre rakását, ez külön móka lehet. A másik oldalon pedig egy színes metalofon, azaz minihangszer, és egy óra is segíti a játékot. 

A tapintás igazi magasiskolája a matatófal. Matatófalat sokan házilag is készítenek, de mutatunk egy szuper példát, amelyben van fogaskerék, vannak pörgő, forgó elemek, van tologatható csillag, csörgő és tükör is. Lehet vele játszani hason fekve, vagy ülve is, amúgy kiságyra, járókára is felszerelhető a tábla két rövid, gyors mozdulattal. Remek fejlesztő és szórakoztató eszköz.

 

A tapintást és a felismerést és a síkidomok felismerését egyaránt segíti ez a formalap, amely több verzióban is megtalálható. Ennek a színes, izgalmas játéknak segítségével a járműveket ismerhetik meg jobban a kis felfedezők, miközben a háromszög, a kör, a félkör, a kocka, a téglalap, de még az ötszög is ismerős lesz nekik.

Kislányok kedvence lehet ez a fogantyúkkal ellátott öltöztető. A színeket, formákat segít megtanulni és közben eldől, hogy melyik nadrágot és melyik felsőt veszi fel az öltöztetős baba.

A sorbarakást, a logikát, a színek, számok felismerését mind-mind segíti ez a csökkenő méretű kockaoszlop, amelyből óvatosan torony is építhető. Ez a játék a Montessori-pedagógiából való, fejleszti az apró kezek ügyességét. 

A tapogató játékok között is extra ez a falra szerelhető, összetett készségfejlesztő, amelynek több verziója is megtalálható a Vesszőparipa webáruházban, mi most a krokodilosat mutatjuk. Ebben is különböző kihívások várják a kisgyermekeket, akik a csipeszes ujjfogást gyakorolhatják a golyóvezetőben, a labirintusban, a hangszerekkel pedig remekül szórakozhatnak. A fali dekoráció ily módon segíti is a gyermek kézügyességének fejlődését. 

További tippekért katt ide: https://www.vesszoparipa.hu/