">

Kívánatos kivi – másképp is!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Ma már az egyik legelterjedtebb gyümölcs a világon a kivi, amelyet 40-50 évvel ezelőtt még igazából alig ismertek az emberek. Korábban Európában botanikuskertek dísze volt, Új-Zélandon kezdték aztán a hatalmasra megnövő, indás kivi-cserjéket nemesíteni, majd termeszteni, onnan indult el világhódító útjára ez a kellemes ízű, frissítő hatású zöld csoda. Egyetlen kivi képes fedezni napi C-vitamin-szükségletünket, tehát téli időszakban kiemelten fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk.

Magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek, és a diétának is barátja a kivi, hiszen 100 g mindössze 50 kcal-t tartalmaz. A kivi utóérő gyümölcs, tehát akkor sincs gond, ha kemény, amikor megvesszük. Szobahőmérsékleten néhány nap alatt puhára és édesre érik.

kiwi

A keményebb kivi friss, savanykás ízű, így tökéletesen alkalmas egy egészséges reggeli szendvics elkészítésére is, ha éppen nem zöld turmixot, vagy gyümölcssalátát szeretnénk enni reggel.

Hozzávalók:

  • 8 szelet teljes kiőrlésű magos barna bagett vagy kenyér
  • 1 doboz cottage cheese „szemcsés” túró
  • 4 db kivi

A teljes kiőrlésű, magos kenyérből vékony szeleteket vágunk, és mindegyiket megkenjük a szemcsés, krémes cottage cheese-zel, ezt szupermarketekben ma nagyjából mindenhol lehet kapni. Van zöldfűszerekkel gazdagított változat is, ízlés szerint használhatjuk ezt is. A kiviket meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk, ezt a túró tetejére halmozzuk. Üdítően finom reggeli szendvics lesz, higgyétek el!

 kiwis-túrós szendvics

Ha pedig még valami nagyobb turpisságra vágyunk, akkor készítsünk csokoládés kivi-nyalókát! Így könnyen túljárhatunk azon családtagjaink eszén is, akik esetleg nem szívesen eszik meg nyersen a kivit, ami egyébként badarság, lássuk. Ámde így! Mindjárt más lesz a helyzet! A kiviket meghámozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Jó minőségű étcsokoládét vízgőz felett megolvasztunk, és az előzetesen pálcikákra felszúrt kiviket félig belemártjuk a csokiba. Egy tálon hagyjuk kihűlni, és máris kész a csokis kivi-nyalóka, amely ilyen furfangos módon biztosítja a vitaminbevitelt, csokoládés köntösbe öltözve :-) Próbáljátok ki, nagyon finom, ahogy a kivi savanykás íze a csokoládé édes-keserű ízével randevúzik. Kihagyhatatlan!

csokis kivinyaloka

Előre a napi C-vitaminszükségletünkért, egyetek ti is sok kivit!