">

Lélegezzünk fel!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Lélegezzünk fel! Vége a télnek. Hosszú volt, nélkülözte mindazokat a részeket, amelyek legalább jók ebben a zord évszakban, de mindegy, túl vagyunk rajta, arccal a tavasz felé. Hivatalosan ugye már elindult az első tavaszi hónap, itt a csillagászati tavasz ideje is, és lassan talán a hőmérő is igazodik mindehhez, csökkennek a vacogós reggelek, esték, játszótéri fagyoskodások. Itt a tavasz, ideje fellélegezni! Minden szempontból.

Először is tény, hogy többet tudunk friss levegőn lenni, ez önmagában öröm. Ha kevésbé lesz hideg, kevésbé esik majd nehezünkre friss salátát, könnyű zöldségeket enni, csitulnak a hosszú délutánok édesség utáni ácsingózásai. Na meg ilyenkor azért már el is kezd az ember lánya a nyári ruhák és bikinik szezonjára is gondolni. Kicsit több mozgás, egészségtudatosabb táplálkozás, ez már egy jó kezdet. De ez még mind semmi! A tavasztól mindig, mindenkor új energiát, új fordulatokat is várunk, ehhez pedig nem elég a személyes szokásainkon változtatni. A környezetünk ugyanígy igényli a megújulást, a felfrissülést. Van egy olyan szabály, hogy 27 dolgot kell megváltoztatni magunk körül ahhoz, hogy a változások igazán beinduljanak, hát ez ugye már nagyobb felfordulással jár elvileg, de ha jobban belegondolunk, nem is lesz olyan nehéz eddig a számig eljutni.

Már ha komolyan vesszük, hogy lélegezzen fel a környezetünk is. Mire is gondolunk? Itt az idő, hogy szigorú szemmel ismét átfésüljük az otthonunkat, és megszabaduljunk minden olyan „jó lesz még valamire” felkiáltással elrakott tárgytól, amely csak helyet foglal és fokozza a rendetlenséget.

Nézzük, mi az a tucatnyinál is több dolog, amire biztosan nincs semmi szükségünk (és a legtöbb lakásban mégiscsak megtalálható)

1. Régi újságok, magazinok – a „majd ha időm lesz, elolvasom” és az „ebből biztosan meg fogok főzni valamit” példányok elég sok helyet tudnak elfoglalni. Ki velük!

2. Könyvek, amelyeket elég volt egyszer elolvasni, vagy egyszer se jutottunk a végére. Jó hír, hogy sok helyen van úgynevezett nyitott könyvespolc, művelődési házakban, klubokban, ahol elhelyezhetjük azokat a köteteket, amelyek nem váltak kedvenceinkké.

3. Régi hanghordozók – bakelitlemezek, műsoros kazetták. Ha nem tervezünk DJ-karriert, előbbire már biztos nem lesz szükségünk, utóbbit meg nagyon túlhaladta az idő. Hiába vannak rajta tinikorunk slágerei, nincs min lejátszani, ne őrizgessük!

4. VHS-kazetták dettó. Már lassan a DVD is kimegy a divatból, a korábban begyűjtött filmeket sem kell tovább tartogatnunk, esetleg még aukciós oldalakon találhatunk olyan felhasználót, aki tud ezekkel mit kezdeni.

5. Használaton kívüli műszaki cikkek. Fiókban vagy polcon porosodó régi ébresztőórák, fényképezőgépek, vonalas telefonkészülékek és egyebek, amelyeket ma már simán helyettesítenek az okostelefonjaink. Csak hisszük, hogy még kell, de nem, eljárt felettük az idő. Azt már nem is mondjuk, hogy ha van valami olyan eszközünk, amelyik meghibásodott, és hónapok óta fontolgatjuk, hogy megjavíttatjuk, de közben meg már vettünk újat, attól is nyugodtan váljunk meg, energetikailag egyáltalán nem jó, ha a közelünkben van.

6. Mindenféle vezetékek. Hosszú éveken keresztül mindennek volt töltője, kábele, zsinórja. Ha ezek összegyűltek egy dobozban, neadjisten mindenhol van belőlük, legjobb, ha egy mozdulattal kitessékeljük őket, mert úgyse emlékszünk már rá, mi micsoda, akkor meg minek. Minden új készülékhez kapunk újat, nem fogunk tudni ezekkel mit kezdeni.

7. Üres dobozok. Ha nálatok is itt-ott hevernek játékokhoz, ékszerekhez, cipőkhöz, egyebekhez tartozó papírdobozok (mert hátha még csere lesz, hátha továbbajándékozzuk, meg úgy egyáltalán, visszatesszük a dobozba), akkor most itt az idő, ezeket szigorúan átnézni, és a feleslegeseket kidobni. Ne gyűjtsünk lomokat!

8. Lejárt szavatosságú fűszerek, élelmiszerek. A kamrát, kamraszekrényt, kamrapolcot időről időre érdemes átnézni, és a két éve megvásárolt, elszíneződött „majd fogok indiait főzni” fűszerkeveréket nyugodtan dobjuk ki. Vérző szívvel, de szigorúan. A gabonafélékre különösen érdemes odafigyelni, mert azok elég gyorsan képesek bemolyosodni, és hiába gondoltuk, hogy mi majd amaránttal, meg bulgurral leszünk egészségesek, ha a molyok gyorsabbak voltak, fújhatjuk.

9. Üres lekváros, befőttes, savanyúságos üvegek. Még ha szeretünk is befőzni, ami kevésbé csinos, vagy kimoshatatlanul „szagos”, nem kell, hogy ott álljon a polcon, nyugodtan selejtezzünk, bőven elég lesz, ami van.

10. És a nagy falat: a ruhatár. A gyerekruhákkal talán egyszerűbb kezdeni: ami kicsi, automatikusan kerüljön ki a szekrényből, a nagyon agyonmosott, használt darabokat semmiképpen se adjuk tovább, még adományba sem, de ami még hordható, azokból készítsünk csomagot ismerősök számára, vagy ha nincs hasonló korú gyermek a környezetünkben, gondoljunk azokra, akiknek ez nagy segítség. A kerületi családsegítők mindenhol szívesen fogadnak jó állapotú ruhákat, cipőket.

11. A saját szekrényünknél is vegyünk egy nagy levegőt: igazából az a szabály is eszünkbe juthat, hogy ami két éve nem volt rajtunk, azt már kis eséllyel fogjuk hordani, mások ezt 6 hónapra redukálják. Mi ennyire szigorúak nem vagyunk, de egészen biztos, hogy van néhány darab, amely vagy azért, mert túl sokat hordtuk, vagy azért mert feleslegesen vettük meg, létszámfeletti a szekrényben. Hogy helyet csináljunk például az új dolgoknak is, válogassuk át a ruháinkat, ajándékozzuk el, tegyük fel egy online adok-veszek csoportba, vagy csatlakozzunk egy garázsvásárhoz. A lényeg, hogy ne őrizgessünk évekig túl kicsi, túl nagy, vagy az egyéniségünktől nagyon távol álló ruhadarabokat, mert úgysem fogjuk szeretni őket.

12. Az ágyneműtartót is nézzük át. Egyrészt azért, mert hátha oda is tettünk el néhány ruhadarabot, hogy majd belefogyunk, belehízunk, eljön az ideje, meg azért is, hogy a felesleges takarókat, paplanokat, párnákat is selejtezzük ki. Mondjuk azoknak talán télen van jobb helye, de ilyenkor is szívesen fogadják, ha máshol nem, kutyamenhelyeken.

13. Gyerekjátékok: biztos, hogy itt is van felesleg. Erről majd még külön is írunk, hogy milyen praktikákkal rendszerezzünk, de ami már nagyon megunt, korosztályilag túlhaladt tárgy, azt dobozoljuk be, és vigyük el rászorulóknak, vagy ajándékozzuk tovább a családban.

14. Régi kozmetikumok, krémek, kencék, sminkszerek. Szigorú szemmel leltározzunk a fürdőszobában is, ami kicsit beszáradt, nem kellemes illatú, semmiképp se tartogassuk, még akkor se, ha sokba került.

15. Gyógyszeres fiók. Biztos, hogy itt is van olyan, amit felírtak, de nem szedtük be, megvettük, de hamarabb múlt el a nátha, ajánlották, de végül mégse próbáltuk ki. Ha régi, ha nem kell, akkor selejtezzük, ezt viszont óvatosan, a közeli patikába adjuk le inkább.

Nnna, és ha ennyi mindentől megszabadultunk, szinte érezni fogjuk, ahogy az otthonunk fellélegzett. Takarítsunk ki alaposan, tisztítsuk meg az ablakokat is. Rakjunk rendet az íróasztalon, a konyhában, és úgy egyáltalán, engedjünk be friss levegőt, érezzük, ahogy szabadabban áramlik az energia a lakásunkban. Még az is lehet, hogy megjön a kedvünk egy kis átrendezéshez, egy új függönyhöz, néhány színes díszpárnához, gyertyákhoz. Szerezzünk be egy-két új növényt, rendezzük át kicsit a dísztárgyakat. Hamar eljuthatunk ily módon is a 27 változásig, és akkor már nincs is más dolgunk, mint várni azt a sok jó dolgot, amit a tavasz hozhat nekünk! Nos, ki mikor vág bele mindebbe?