Libalámpás készítésünk közben már szóba került, hogy bizony a hagyományok szerint november 11-én, Márton napján libát kell enni, hogy jövőre se szenvedjünk hiányt finom falatokban. A liba egyébként hagyományosan fontos szerepet játszik a magyar gasztronómiában, tulajdonképpen szinte hungarikum. Számtalan formáját kedveljük, szeretjük, gondoljunk csak egy finom libanyakból készült húslevesre, ludaskására, nem is beszélve a libatepertőről vagy a sült libamájról vagy egy finom ropogós libacombról vagy konfitált, azaz saját zsírjában sült libamellről.
A liba és a lila szó már a L’Art Pour l’Art Társulat Lila Libája óta összefonódott, de igazából a tányéron sem ritka a találkozásuk, gondoljunk csak a finom lilakáposztára, amit párolva adunk a libasült mellé. Mi most két másik lila tippel is előrukkolunk. Tehát ha akár Márton-napra, akár valamikor a közelgő ünnepek során egy finom libasültet készítenétek, akkor érdemes kipróbálni az alábbi, könnyen elkészíthető finomságokat is mellé. Színeket egyébként is érdemes ennünk, hiszen minden zöldség színe szerint is rejt számunkra más-más hasznosságot. A lilahagyma például igazi C-vitaminbomba, de B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot és folsavat is tartalmaz, ráadásul csökkenti a vércukorszintünket. Az alábbi recept minden sült mellé remek.
Hozzávalók:
- 15 g vaj
- 4 fej közepes lilahagyma
- 3 evőkanál barnacukor
- 60 ml balzsamecet
- ½ teáskanál frissen aprított rozmaring
- ízlés szerint só
Egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott lilahagymát. Kb. 20 percig folyamatosan kevergetve dinszteljük, amíg alaposan összefonnyad. Ekkor hozzáadjuk a barnacukrot, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg a cukor el nem olvad. Ha karamellizálódott, akkor balzsamecetet adunk hozzá, és kevergetés mellett pároljuk további 5 percig, fedő nélkül. Ízlés szerint adhatunk hozzá sót, borsot, ha pedig elkezd „lekvárosodni”, akkor adhatunk hozzá egy kis friss rozmaringot, elképesztően finom zamata lesz tőle.
Ha valaki esetleg kevésbé szereti a „hagymát hagymával” enni, akkor van más lila ajánlatunk is. A céklát egyébként is érdemes jól megnéznünk magunknak, nekünk nőknek igazi „nyomelem-bomba”, tele vassal, kálciummal, folsavval és A-vitaminnal. Minden formában érdemes kipróbálnunk és télen annyiszor együk, ahányszor csak tehetjük. Sültek mellé próbáljuk ki így:
Hozzávalók:
- 4 nagyobb fej cékla
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál balzsamecet
- só, bors, őrölt kömény, chili
A céklákat megtörölgetjük, de nem hámozzuk meg, csak megszurkáljuk villával több helyen. Alufóliába csavarjuk, sütőbe tesszük és kb. 1-1,5 óráig sütjük. Kicsit kihűtjük, majd villára szúrva (vigyázat, nagyon fog!) meghámozzuk. Egyforma kockákra vágjuk, és egy nagy serpenyőbe tesszük. Meglocsoljuk balzsamecettel, mézzel, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel,ízlés szerint egy leheletnyi chilivel, és folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt készre pároljuk. Ha szeretnénk még pikánsabbá tenni almakockákkal gazdagíthatjuk, mókás lesz nézni, ahogy az alma pillanatok alatt átveszi a cékla lilaságát. Nagyon finom, érdemes gyakran készíteni!
Együnk hát libát a közelgő napokban a hagyományok miatt, és hozzá zamatosan finom zöldségeket! Jó étvágyat! Recept letölthető itt: Lila finomságok. Jó étvágyat!
Puszi: Gabi és Réka