">

Manuálterápia gyerekeknek
A manuálterápia már jóideje bizonyított és hatékony segítséget nyújthat a szervrendszer megbomlásában. Ez a kezelés holisztikus, így ilyenkor az embert, mint egyetlen egészt gyógyítják, majd pedig a modern orvoslás ismereteire alapozva javítanak a helyzeten. A manuálterápia egy olyan kezelési eljárás, ahol a gyógytornász kézi fogásokkal támogatja a gerincet és az ízületeket.

De vajon mi a helyzet a gyerekekkel? Mikor lehet szükség nálunk ilyen terápiára? Cikkünkből minden részletesen kiderül!

Milyen pozitív hatásai vannak a manuálterápiának?

Az első és legfontosabb, hogy ennek a módszernek rengeteg pozitív hatása van, amivel nem árt tisztában lenni. Jótékony hatással van ugyanis az ízületek mozgásterjedelmének növelésére, emellett képes helyreállítani az izmok egyensúlyát, illetve javítja az ízületek statikáját. A kezeléssel visszanyerhetőek az ízületek egészséges funkciói, emiatt pedig a közérzet is javulhat. Jelentős szerepe van továbbá a fájdalomcsillapításban is, miközben helyreállhat a szervrendszer működése. Fontos azonban, hogy a különféle mozgásokat mindig helyesen végezzük el, így lehet teljesen fájdalommentes a módszer.

A manuálterápia a megfelelő testtartás kialakulásában is sokat segíthet. A különféle speciális gyakorlatok ugyanis hatással vannak a gerincre és a hátra, az izmokra és az egyensúlyra egyaránt. Ezzel pedig a későbbi betegségeket és tüneteket is meg tudjuk előzni.

A manuálterápiás kezelés gyermekek számára

Amennyiben a gyermeknek gyógytornára lenne szüksége, először egy vizsgálaton vesz részt, hiszen a szakember csak ez alapján tudja megmondani, hogy mire lesz szükség. A Gyógytornászom.hu szakképzett csapata sok éves tapasztalattal végzi a diagnosztizálást, így bennük teljes mértékben megbízhatunk, ha a gyermekünkről van szó.

A rendelőben egy teljesen részletes, tulajdonképpen minden apró részletre kiterjedő állapotfelmérő vizsgálatot végeznek, amihez hozzátartozik a kórelőzmény is. Ez a kicsik esetében nem feltétlenül mondható meg, így nálunk erre nem biztos, hogy szükség lesz. A terapeuta fel fog állítani egy diagnózist, ami a tünetek okait jeleníti meg. Ezt követi egy személyre szabott gyakorlatsor, amelynek az a célja, hogy a lehető leggyorsabb gyógyulást érhessük el.

A gyógytornász a tartást, a deformitásokat is ellenőrzi, hiszen ez főként gyermekkorban nagy problémát jelenthet. Ilyenkor azonban a különféle aszimmetriákat még sokkal könnyebben lehet kezelni, mint felnőtt korban. Így akár gerincferdülésről, akár a csigolyák mozgásáról, esetleg az izmok problémájáról van szó, a manuálterápia remek megoldás a gyermekek számára. Ez egy teljesen természetes módszer, hosszú távú hatással van a testre.

Hogyan zajlik a kezelés?

A gyógyítás során a terapeuta saját kezének erejét használja fel a fogásokra, izom-energiát alkalmazó technikát végez, oldja a test egyes részeiben az izmokat, helyreállítja a tartó és a mozgatórendszer egyensúlyát. Mivel a szakember minden kezelésen részt vesz és próbál segíteni a gyógyításban, így nagy energiát fektet bele abba, hogy a páciens, jelen esetben a gyermekek fájdalommentes életet élhessenek. Rendkívül hatékony módszer lehet, azonban érdemes legalább 10-15 alkalommal részt venni, hiszen csak ezt követően érezhető jelentős javulás.

A manuálterápia további része lehet a trigger pont terápia is, amely során a csomókat kezelik. Ezek általában kívülről nem látszódnak, azonban nyomásra rendkívül érzékenyek. Ennek az a lényege, hogy az izmokban kialakult kellemetlen érzést a szakember feloldja, megszüntesse a kínzó fájdalmat. Ez ugyanis gyerekeknél is jelentkezhet az iskolában való folyamatos ülés vagy éppen egy-egy sporttevékenység hatására egyaránt. A kisebbek még nem feltétlenül érzik, ha valami hosszú távon megterhelő számukra, így sajnos sokszor nekik is szükségük lehet erre a természetes módszerre.

Mikor nem javasolt a manuálterápia a gyerekek számára?

Vannak azonban olyan esetek, amikor a terápia nem vehető igénybe. Ilyen például egy gyulladás, szalagszakadás, lázas állapot, vérzékenység, illetve az egyes agyi és érbetegségekben szenvedők számára sem ez lesz a megfelelő megoldás. Erre azonban az első vizsgálat előtt valószínűleg úgyis fény derül, így, ha a gyermekek esetén nem tudunk valamilyen betegségről, akkor azt a szakorvos még időben jelezni fogja.