">

Meditáljunk!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_feketefeherElindult egy új év, és tulajdonképpen ilyenkor még csak nagyjából tudjuk, sejtjük, hogy milyen kihívásokra számíthatunk a következő időszakban. Általában azért ilyenkorra egy kicsit lelazultunk, kisimultunk, a karácsony, az intenzívebb együttlét szeretteinkkel megteszi a hatását, a szilveszter pedig temperamentumtól függően vagy segít kiengedni a fáradt gőzt, vagy pedig csendesebb módon az óév elengedésére, az új esztendőre való felkészülésre alkalmas. Aztán beindulnak a dolgos hétköznapok és bárhogy gondoljuk most, hogy idén másként lesz, egészen biztosan most is eljönnek majd azok a pillanatok, amikor egy kicsit feszültebbnek érezzük majd magunkat, amikor úgy érezzük, hogy na, ez egy kicsit sok így, lazítani kéne.

A meditáció tulajdonképpen egy olyan lelkiállapot, meditacioamikor a testünket tudatosan ellazítjuk, elménket elcsendesítjük, szellemünket átengedjük a nyugalomnak. Sokan azt gondolják, hogy meditálni az valami távol-keleti dolog, nekünk úgyse sikerülhet, meg egyébként is, hol tudunk éppen törökülésbe ülni, meg szemünket behunyva elbújni a környezet elől. A meditáció azonban nem ez, hanem a tudatunknak más irányba történő koncentrálása, és erre igenis vannak bizonyos technikák, hogy miként gyakorolhatjuk akkor is, amikor úgy látványosan épp nem tesszük. Nem kell ahhoz okvetlenül jógaszőnyegen feküdni, meditációs párnán, vagy valamilyen speciális pózban ülni, igazából bárhol, bármikor lehet végezni. A meditáció végül is egy jelenlét. Megszűnik minden, csak az Itt és Most van. Aki meditál, az nem hogy kevesebb dolgot érzékel, hanem amikor már jól csinálja, akkor mindent érzékel egyszerre. A teljességet. Azt szokták mondani, hogy aki igazán jól képes meditálni, annak egy zajos piactéren is könnyedén sikerül ez. Na, aki viszont még nem tart itt, az jól figyeljen! Most ellazulós, gyors meditációs trükköket próbálunk mutatni nektek.

Reméljük, hogy kevés olyan helyzet lesz az életetekben idén, amikor nagyon kell a lecsendesülés, a megnyugtató technika. De ha mégis bármi akad, erre az esetre nem árt, ha ti is elsajátítjátok ezeket a fortélyokat. Harmonikus, nyugalmas szép napokat nektek az új évben!

Puszi: Réka és Gabi