">

Mesebeli gyermekfogászat
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fogászat, ahol a legkisebb gyermekek sem féltek, hanem mosolyogva vidáman mentek be a rendelő ajtaján. Mesének tűnik? Pedig nem az! Szerencsére. Mert ha belegondolunk, sokunknak lehet olyan emléke, rossz élménye gyerekkorából, hogy a fogorvosi rendelő már az ajtaján való belépésnél félelmet árasztott, kellemetlen hangokat, zajokat. A szorongás pedig megmarad, ha egyszer így indult a gyerekkori első randi a fogorvosi kezelésekkel. Nagyon nehéz lesz később legyőzni, pedig mindannyian pontosan tudjuk, hogy a hibátlan, egészséges fogsor, a szép mosoly elengedhetetlen a mai világban. Szülőként pedig még inkább arra törekszünk, hogy a gyermekünk számára az első látogatás a fogászaton ne félelemmel, hanem játékos izgalommal teljen el, és később se kelljen a gyereket kapacitálni arra, hogy időről időre el kell látogatni fogászati vizsgálatokra. 

Van Budapesten egy hely, ahol biztos egyetlen gyerek sem fog hátrahőkölni, sőt, várni fogják már a napot, hogy mehessenek. Eddig is létezett a DentálKópé nevű gyermekfogászat, csak eddig az “anyacég”, a DentalCoop keretein belül működtek a XII. kerületben. Ahová viszont már alig lehetett időpontot kapni, így eljött az idő arra, hogy Óbuda szívében megnyíljon az új, kifejezetten gyermekeknek szánt rendelő. Az ünnepélyes alkalommal így fogalmazott  Dr. Schatz Balázs, a DentalCoop orvosigazgatója, miközben beszámolt a rendelőben elérhető szolgáltatásokról, újításokról és a hiányt pótló gyerekfogászat 10 éves múltjáról, fejlődéséről.  „A zugligeti rendelőben alig lehetett időpontot kapni a gyermek fogorvosokhoz, emiatt nyílt az új rendelő a Montevideo utcában immár DentalKópé néven. Korábban nem létezett ez a szakterület a magánszférában, így egyedülálló módon egy teljesen új műfaj valósult meg. A gyermek fogorvoslás központjában a prevenció áll, a DentalKópé célja, hogy egészséges, stresszmentes viszony alakuljon ki már gyerekkorban a fogászattal kapcsolatban.”

Egyedülálló technológia

A DentálKópénál lehetőség van ózonkezelésre, barázdazárásra, tejfog tömésre, igény esetén mód van a kezeléseket enyhe bódításban végezni. Dr. Kárász Szilvia gyerekfogorvos az éber szedáció gyakorlatát ismertette: „A nehezen kezelhető, vagy autisztikus gyermekek kezelését megkönnyítő enyhe bódítást aneszteziológus végzi, melynek során a gyógyszeres sziruptól a gyermek ellazul, ez segíti őt az együttműködésben. Az ózonkezelés az enyhén szuvas fog egyszerű és fájdalommentes kezelése, melynek során az erősen fertőtlenítő hatású ózon elpusztítja a szuvasodást okozó baktériumokat. Ezt követi az ásványosítás, amikor magas koncentrációban fontos ásványi anyagokat és fluoridokat juttatunk a fogba.”

A lézeres diagnosztika, panoráma röntgen és fogszabályozás szintén a DentálKópészolgáltatásai közé tartozik.

Mit tesz a DentálKópé a gyerekekért?

A türelmes szakembereknek köszönhetően a DentalKópé nagy hangsúlyt fektet a gyermek fogorvoslás lelki hátterére, erről dr. Szilágyi Emese szájsebész beszélt. „Ha szükséges, beszoktatással kezdődik a kezelés, melynek a középpontjában a gyógyításon túl a hosszútávú prevenció áll. Hiszen nagyon sok felnőttkori panasz megelőzhető, ha biztosított gyerekkorban a megfelelő odafigyelés.

Sokszor az itteni látogatáson látszólag nem történik SEMMI. Lehet, hogy csak megszámoljuk a fogacskáit, megdicsérjük és előkerül egy ajándék a varázsfiókból. De azért ne gondolja senki, hogy ami itt nem történik: az SEMMI- pontosan ez a VALAMI!

És ebből következik majd, hogy az IGAZÁN NAGY VALAMIK is SEMMIK lesznek később.”

Az a felismerés, hogy a gyerekeknek szüksége van egy mesebeli környezetre ahhoz, hogy jól érezzék magukat vezetett egy álom megvalósulásához: ezt a csodálatos, egyedi környezetet egy fiatal grafikus, Ferth Tímea illusztrátor alkotta meg, sokszor intuitívan, egyedileg változtatva saját tervein. Két hónapon keresztül festette a rendelő falait saját kézzel, minden segítség nélkül mintegy 130 négyzetméteren.

Kezelés közben a gyerekek mesét nézhetnek a fogorvosi szék fölötti képernyőn. Játszóházi hangulatot teremt a váróban lévő krétafal, a rajzasztal, a játékok és a mese, így a hazamenés sokszor nehezebb az érkezésnél.