">

Mik azok a szuperételek?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




rekagabi_oszNyers kakaó, chrolella, maca por, goji bogyó és chia mag. Néhány azon szuperételek közül, melyek egyre népszerűbbek azok körében, akik tudatos táplálkozással figyelnek oda egészségükre. Bár a „superfood” kifejezést már évek óta használja a külföldi és hazai táplálkozástudomány is, fontos felhívni rá a figyelmet, hogy önmagában egyik étel sem csodaszer, azonban egy kiegyensúlyozott étrend részeként ezek a szuperhozzávalók magasabb szintre tudják emelni a tudatos és egészséges táplálkozást. Ezek megismerésére indít egy remek programot a Napsugár Életház.

Örök téma, hogy a mindennapos táplálkozásban hogyan tudunk olyan természetes összetevőket felkutatni, amik megemelik testünk egészség és energiaszintjét. Szuperételnek általában azokat az élelmiszereket nevezzük, melyek antioxidáns, vagy vitamin és ásványi anyag tartalmukban kiemelkednek a többi közül, és mérhető az élettani hatásuk is. Nyilván minden zöldség és gyümölcs remek vitaminforrás és fogyasztásuk elengedhetetlen, de vannak olyan élelmiszerek, melyek ezek közül is kitűnnek. Ezek koncentráltan tartalmazzák azokat a forrásokat, melyekre egy egészséges emberi testnek szüksége van és amelyek sejtjeink egészség- és energiaszintjének megemelése révén kirobbanó erőt kölcsönöznek a mindennapjainkhoz. Beépítve ezeket táplálkozásunkba tudatunk és testünk frissebbé, elménk szikrázóbbá, lelkünk pedig kiegyensúlyozottabbá válik. Ilyen például a nyers kakaó, lucuma, chrolella és maca port, a goji bogyó és a chia mag is.

szuperero_1

Az istenek eledelének is nevezett KAKAÓ például igen gazdag ásványi anyagokban, mint például a cink, magnézium, és a vas. A cink erős antioxidáns, a vas megszüntetheti a fáradtságot és a kimerültséget, míg a magnézium az egészséges csontrendszer felépítésében játszik szerepet. Az algák világától sem kell idegenkedni, ha az egészségről van szó, hiszen a CHROLELLA, mely egy egysejtű zöld alga, az egyik legjobb klorofill forrás a bolygón. A klorofill segíti a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, stimulálja a vörösvértest képződést. A MACA fehérjében és szénhidrátokban is gazdag. Az izomtömeg növeléséhez, valamint az egészséges csontok megőrzéséhez pedig a fehérje elengedhetetlenül szükséges. A legenda úgy tartja, hogy az inka harcosok macát fogyasztottak a csaták előtt, mivel az erőt és kitartást adott nekik a harcra. A GOJI BOGYÓ, más néven Farkasbogyó származási helye Kína északi része, ahol már évezredek óta alkalmazzák a tradicionális gyógyászatban. Finom rágcsálnivaló, amely testünket természetes cukrokkal, fehérjékkel, rostokkal és ásványi anyagokkal – réz, kálium és vas – táplálja. A Mexikóban őshonos CHIA MAG, más néven az Azték zsálya mag pedig rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek hozzájárulhatnak az egészséges koleszterinszint stabilizálásához.

Ezeket a hozzávalókat könnyedén beépíthetjük a mindennapos étrendünkbe például gyümölcs és zöldségturmixok keretében, melyek egy teáskanálnyi superfooddal kiegészülve biztosítják a napi vitaminbombát. Ezekkel a receptekkel megismerkedhetünk például a Napsugár Életház május 22-e és 29-e között tartandó Turmix Plussz programján is, ahol 7 napon keresztül 7 színű turmix, leves és juice-paletta kerül terítékre a fenti superfoodokkal kiegészülve, melyek eligazodásában a hazai piacon fellelhető egyik legtisztább superfood termékcsalád képviselője, a PlanetBio szakembere segít majd. Ahogy az élet minden területén, úgy itt sem mindegy, hogy melyik termesztő termékeit választjuk, fontos, hogy ezek az élelmiszerek növényvédő szerektől, adalékanyagoktól, illetve genetikailag módosított alapanyagoktól is mentesek legyenek, valamint szigorúan ellenőrzött körülmények közül érkezzenek, organikus gazdálkodásból származzanak, és a növények a lehető legtöbb enzimet és tápanyagot megőrizzék a termesztés során.

A szupererő legyen mindenkivel! Részletek itt: www.napsugarelethaz.hu

Ízelítőként pedig álljon itt egy jó kis recept:

szuperero_2

Tavaszi Rét Juice – a tavaszi friss „plussz”!

Hozzávalók:

  • ½ db kígyóuborka
  • ½- 1 db alma
  • 1 teáskanál chlorella alga
  • 3-4 szál petrezselyem
  • ½ citrom leve vagy lime
  • ízlés szerint pár szelet angolzeller szár
  • tisztított víz vagy kókuszvíz

Elkészítés:

A hozzávalókat présgépbe vagy gyümölcscentrifugába tesszük és kinyerjük az üdítő friss levet! A chlorella algát utóbb elegyítjük a juice-al. Ízlés szerint jégkockával, extra citrommal, akár bazsalikommal is feldobhatjuk.

Próbáljátok ki!

Puszi: Réka és Gabi