Különleges évforduló volt a minap. Kereken 50 évvel ezelőtt indult el világhódító útjára a Nutella, az olaszországi Piemont tartomány Alba nevű városkájából. Pietro Ferrero olasz cukrászmester, már az 1920-as évektől kezdve kísérletezett egy tápláló és édes krémmel, mely kenyérre kenve gyerekek és fizikai munkát végzők tökéletes reggelije lehet. Végül fia, Michele Ferrero tökéletesítette a csokoládés mogyorókrémet, új címkét és tégelyt terveztetett, házasította az angol nut, azaz mogyoró szót egy olasz képzővel, így indult 1964-ben világhódító útjára a Nutella. Ma már a világ 100 országában ez az egyik óriási kedvenc, édességigénytől függően kalácsra, kenyérre, vagy süteménybe, palacsintába, krémekhez használjuk, és valljuk be, bűnös élvezet, de nagyon finom! Évente 350 ezer tonna készül belőle, a világ tíz nagy gyárában.
A piemonti mogyoró, amelyből a Nutella készül, az Európai Bizottság földrajzi eredetvédelmét is élvezi, zamatos aromája és íze pörkölés után is megmarad. A mogyorót olajtartalma miatt sokan egészségtelennek hiszik, pedig nagyon is egészséges. A mogyoró viszont telítetlen zsírsavakat tartalmaz, s mint ilyen, nagyon jó hatással van egészségünkre. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának. Az élelmi rostok még az elhízás ellen is védenek, hiszen jóllakottság érzetet keltenek, nem véletlen, hogy tízóraira, uzsonnára egy kis marék mogyoró elrágcsálása is ajánlott. A mogyoró gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A mogyoró pedig kakaóval, avagy csokoládéval társítva duplán egészséges, hiszen mindkét táplálék tartalmaz rezet és vasat, amely a csontok szilárdságát javítja, az agy fejlődését segíti, és izmainkra is jó hatással van. Tehát a mogyorós csokoládé, avagy a csokoládés mogyorókrém igenis nagyon jó hatással van az egészségünkre. (na jó, diéta közben azért ne kanalazzuk lelkesen az üvegből…)
Igazából tudjátok rólunk, hogy mi elég praktikus háziasszonyok vagyunk, hiszen a kevés szabadidőnket szívesebben töltjük a családunkkal, mint a konyhában állva, így sokszor előnyben részesítjük a készen kapható termékeket is, hiszen szerencsére ma már óriási választékban elérhető minden, mi szem-szájnak ingere. A kész Nutella természetesen tökéletes, de nemrég olvastunk egy receptet, ami annyira jól hangzik, hogy egy ráérősebb napon kénytelenek voltunk ki is próbálni. Most pedig megosztjuk veletek.
Házi Nutella – Hozzávalók
- 20 dkg mogyoró
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2 dl 3,5 %-os tej
- 3 evőkanál tejpor
- 1 kávéskanál méz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- csipetnyi só
Így készül:
A mogyorót sütőpapíron előmelegített sütőben, kb. tíz percig pirítjuk. Utána ledörzsöljük róla a héját, és még melegen összetörjük, hogy krémes állagú mogyoróvajat kapjunk. Egy kis edényben felforraljuk a tejet a tejporral, a mézzel, a kakaóval és a csipetnyi sóval. Vízgőz felett krémesre olvasztunk egy tábla kockákra tört tejcsokit és egy tábla étcsokoládét. Az olvadt csokikrémet összekeverjük a tejes masszával, majd a langyos mogyoróvajjal. Csatos üvegekbe adagoljuk, és örömmel kanalazzuk, kenjük, fogyasztjuk.
Szerintünk a Nutella a legeslegjobb palacsintatölteléknek, így az lesz az első, amivel kipróbáljuk a házi változatot. Ti mivel fogjátok kezdeni? Vigyázat, függőséget okoz! Mi szóltunk!