">

Növényi étrenddel is lehet tökéletes a diéta?
Aki diétázni kezd, gyakran kapkodja a fejét a sok irányzat és elv között. Az elmúlt években például egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az élelmiszergyártók is felismerték az újonnan jelentkező igényeket. Ha bemegyünk egy nagyobb élelmiszerboltba, szinte biztosan kapunk vegán felvágottat, vegán hamburgerpogácsát, esetleg vegán „darálthúst”. Ezáltal szinte az összes hagyományos, hússal készült ételt el tudjuk készíteni kizárólag növényi alapú élelmiszerekből is.

Felmerül tehát a kérdés, hogy ha maradunk a növényi étrendnél, akkor is tudunk-e testsúlyt veszíteni, formálódni, fogyni. A Toman Diet budai központjában csütörtökönként kérdezhetnek meg minden őket érdeklő dolgot a vendégek Zalai Noémi dietetikustól, aki most ezzel a sokak érdeklődésére számot tartó témával kapcsolatban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

„A vegán étrend 100%-osan növényi alapú, tehát nélkülözi a húst, halakat, tengeri herkentyűket, az összes tejterméket, a mézet és a tojást is a táplálkozásból. Sokan nem tudják elképzelni az életüket a rántott hús, virsli, vagy szalámi nélkül, de ezen felül a vegán étrend egészséges mivoltában is kételkednek” – kezdi Zalai Noémi. – „Amennyiben ezt az étrendet választjuk, való igaz, hogy nagyon tudatosan kell alakítanunk az étkezéseinket ahhoz, hogy semmilyen tápanyagban ne szenvedjünk hiányt.”

Noémi szerint itt az idő eloszlatni a növényi étrenddel kapcsolatos tévhiteket.

A vegán étrend fehérjehiányos?

Semmiképpen sem. Gazdag növényi fehérjeforráshoz juthatunk például a hüvelyes zöldségek, a gabonafélék, az olajos magok fogyasztásával. Használhatunk hús helyett borsófehérje granulátumot, szójatermékeket, illetve egyéb hüvelyesekből készült termékeket is.

Félnünk kell a szója fogyasztásától?

Nem, a szója mértékletesen fogyasztva egészséges és biztonságos. A szója egy, a hüvelyesek családjába tartozó növény. A teljes szójabab összetételét tekintve 18% olajat, 35% fehérjét, valamint 9% rostot és 30% szénhidrátot tartalmaz. Nem beszélve gazdag vitamintartalmáról: B1, B5, C, B6, B2, E-vitamint, folsavat, és B3-vitamin, ásványi anyagok közül pedig a magnézium, kálium, calcium, cink, vas, valamint foszfortartalma jelentős.

A legnépszerűbb szójából készült élelmiszer a tofu, amelyet a szójatejből állítanak elő, és natúr íze miatt nagyon jól használható bármilyen ételbe.  A szójatej a tej helyettesítésére alkalmazható, összetételét tekintve: 3,5% fehérjét, 2% zsírt, 2,9% szénhidrátot tartalmaz.

A vegán étrend együtt jár a vitaminhiánnyal is?

Gyakori tévhit a vegán étrenddel kapcsolatban, hogy a fehérjehiány mellett B12, vas, vagy kalcium hiánnyal is kell számolnunk. Vegyes táplálkozás esetén az első, ami eszünkbe jut, ha a vaspótlásról van szó, az a vörös húsok. Valóban igaz, hogy a húsok tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a vasat, de növényi forrásokból is be tudjuk vinni a szükséges mennyiséget. Kiváló vasforrást jelentenek például a száraz hüvelyesek, azok közül is kiemelkedő a lencse vastartalma.

A spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta szintén megfelelő lehet vaspótlásra, nem is beszélve a cékláról. Az olajos magvak közül a tökmag, a szezámmag és a lenmag rendelkezik jelentős mennyiségű vassal. Felszívódásuk természetesen nem ugyanaz, mint a vörös húsok esetében, hiszen a növényi táplálékokból kisebb arányban tud felszívódni a vas, de egy megfelelően összeállított növényi étrenddel semmiképpen sem lesz vashiányunk.

A kalcium egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely nemcsak a csontjaink, és fogaink egészsége védelmében fontos, de többek között szerepet játszik az izom és ingerületátvitelben is. Vegyes táplálkozásban a legtöbb kalciumot tejtermékekből visszük be. Azonban a ma kapható növényi tejek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, mint a tehéntej, hiszen mindet kalciummal dúsítják. Önmagában is tartalmaznak viszont kalciumot a diófélék, magvak és magvajak, illetve például a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, az amaránt, a szója, a csicseriborsó, a fehérbab is.

A B12 vitamin elsősorban állati eredetű termékekben fordul elő, de mint tudjuk, ha egészséges bélflórával rendelkezünk, akkor a szervezetünk is állít elő B12 vitamint, emiatt sem kell hát tartanunk.

Amennyiben pedig tudatosan állítjuk össze étrendünket, nem fogunk semmilyen tápanyaghiányban szenvedni, és fantasztikus ízélményekben sem lesz hiányunk, sőt bátran belevághatunk egy komolyabb életmódváltásba is a Toman Diet vegán termékeinek segítségével.