Itt a nyár, és gyakran van úgy, hogy bizony nincs kedvünk nemhogy főzni, de még enni se nagyon. Illetve ez nem igaz, a fagyi vagy egy finom hideg gyümölcsleves jöhetne bármikor, a legnagyobb melegben is, de komolyabb kajákra ilyenkor nem mindig van gusztusunk. Meleg van, a gyereket is nehéz odaültetni az asztalhoz, a szokásos fogások pedig ilyenkor még könnyebben megterhelik a szervezetet. Viszont tombolnak a zöldségek a piacon, én nem is nagyon jutok úgy haza, hogy legalább 4-5 féle szín ne lenne a kosaramban. Ami mellett általában nem tudok elmenni, az például a cukkini. Főzve, párolva, akár krémlevesként, akár tésztaraguként, húspótlóként is nagyon szeretem, könnyen, gyorsan puhul, rendkívül hamar finom fogást lehet belőle kreálni. Ilyenkor nyáron pedig külön csábítást jelentenek a saláta cukkinik. Ezek még kecsesebbek, kisebbek, és ebből kísérleteztem ki a görög tzatziki egy számomra finomabb változatát, a cukkini-salátát.
Így készítem:
Hozzávalók:
– 2-3 db zsenge salátacukkini
– 0,5 l tejföl
– 1 gerezd fokhagyma
– só, bors
– zöldséges ételízesítő
– petrezselyemzöld
A cukkinit megmosom, és apróra lereszelem. Ha szép, egészséges a cukkini, én nem szoktam meghámozni, ha valaki nem szereti a héját, nyugodtan tegye meg. Sóval, esetleg pici borssal, vagy zöldséges ételízesítővel fűszerezem. Egy gerezd fokhagymát apróra vágok, vagy nagykéssel szétlapítom, és összezúzva belekeverem egy nagy adag tejfölbe. A fokhagymás tejfölbe zúdítom a reszelt cukkinit, megszórom a tetejét petrezselyemzölddel és kész. Némi hűtést igényel, hogy jobban összeérjenek az ízek. Tökéletes vacsora, vagy akár grillezett húsok mellé üde köret.
A másik szín, aminek nem tudok ellenállni, az a piros. A paradicsom is gyakran megihlet, de ropogóssága miatt a kaliforniai, vagy kápia paprika, vagy éppen a pritamin paprika is óriási kedvenc. Ha látok, mindig veszek néhány darabot, így született az alábbi könnyű fogás.
Hozzávalók
– 2 doboz Natúr Cottage túró (tudjátok, az a szemcsés, darabos
– 2 dl tejföl
– 2 db pritamin vagy kaliforniai paprika
– 1 gerezd fokhagyma
– só
– kapor
A pritamin paprikákat megmosom, kicsumázom, és egészen apró, egyforma kis kockákra vágom. A túrót és a tejfölt egy nagyobb tálban összekeverem, picit sózom és beleteszem a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát. Óvatosan, hogy a túrószemcsék ne törjenek össze, és az étel szép maradjon, belekeverem a paprikakockákat. Gyönyörű a sok apró piros kocka a nagy fehérségben! És hogy egy kis színt még vigyek bele, megszórom egy pici kaporral. Már ha van kéznél éppen, ha nincs, akkor anélkül is nagyon finom. Ezt bármikor meg tudom enni, a szétválasztós diéta fehérjenapjain gyakran fogyasztom, üde és finom. Ha a családnak tálaljuk, egy finom magvas péksüti, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, akár pirítós még teljesebbé teszi a hatást.
A mosolygós, zöld káposztafejek is mindig megvételre szólítanak fel. A legjobb persze a káposztás kocka, de hát nem mindig ehetünk tésztát, ugye… A párolt káposzta is nagyszerű köret, én almával szeretem összepirítani, rendkívül finom íze lesz, de hát ugye ahhoz is be kell kapcsolni a tűzhelyet. Hőségben az annyira nem jó, úgyhogy káposztából is van gyors és finom receptem.
Hozzávalók:
– ½ fej fehér káposzta
– 3 dl tejföl
– 2 dl cukrozatlan növényi tejszín
– só
– bors
– zöldfűszer
Ez is percek alatt kész, frissítő, köretként vagy magában is fogyasztható fogás. A káposztát megmossuk, lereszeljük, minél apróbbra, annál jobb. Közben egy nagy tálban összekeverjük a tejfölt a tejszínnel (én nagyon szeretem a növényi tejszínt, akinél más van kéznél, lehet azzal is készíteni.) Sózzuk, borsozzuk, és a számunkra kedves fűszerből még egy picit adhatunk hozzá. Kész az öntet, ugorhat bele a reszelt káposzta. Ennek is hasznára válik, ha hűl egy picit, aztán eldönthetjük, hogy magában fogyasztjuk, vagy mondjuk pirított csirkemellcsíkokkal. Komplett ebéd lesz belőle, könnyen villanthatunk vele egyet a család vagy éppen a barátok előtt :-)
Az én nyári kedvenceim tehát ezek, a recepteket szokás szerint letölthetitek itt: Nyári salátatrió Gabitól
Jó étvágyat!
Puszi: Gabi