">

Okosan fénylő épületek

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Az épületek energiafogyasztásának egyik legnagyobb részét a világítási rendszer teszi ki. Ez jelentős hatással lehet az üzemeltetési költségekre és ezáltal az épület üzemeltetőjének pénzügyi jólétére. Ugyanakkor nagyobb horderejű következményei is vannak. A Nemzetközi Energiaügynökség kutatása szerint az épített környezetek energiaigénye 2050-ig 50%-kal fog növekedni, hacsak nem teszünk konkrét lépéseket a hatékonyság javítása érdekében. Az intelligens világítási rendszerek nagyszerű lehetőséget kínálnak az energiaigény csökkentésére és a gazdasági célú épületek környezeti hatásainak minimalizálására. Van azonban egy másik nyomós ok is az intelligens épületvilágítási rendszer telepítésére: a használók élménye.

Így befolyásolja a világítás a használók komfortérzetét, egészségét és biztonságát

„Bár a legtöbb épülettulajdonos költségmegtakarítás céljából telepít intelligens épületvilágítási rendszert, ez a technológia lehetővé teszi azt is, hogy biztonságosabb, egészségesebb és kényelmesebb tereket hozzanak létre a használók számára” – mondja Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő,  a Hello Future alapítója.

Az intelligens világítási rendszerek IoT-érzékelőket és fejlett analitikát használnak a világítási szintek automatikus beállításához, hogy egészséges megvilágítást teremtsenek az egyének preferenciái, a kihasználtság, a természetes fény mennyisége és egyéb tényezők alapján. Ez nemcsak rendkívül praktikus és kényelmes, de a használók egészségére is hatással van:

  • Bármilyen vizuális kényelmetlenséget okozó látási körülmény valószínűleg szemfáradtsághoz vezet, ami fejfájást, koncentrációs problémákat és homályos látást okozhat.
  • A napszakkal nem szinkronban lévő világítás (erős fény az éjszaka közepén, gyenge megvilágítás a nap közepén) megzavarhatja a cirkadián ritmust. A cirkadián ritmus zavara számos egészségügyi komplikációval jár, beleértve az alvászavarokat, hangulatzavarokat, anyagcserezavarokat, gyenge immunműködést és még a rákot is.

A rossz fényviszonyok biztonsági kockázatokhoz, balesetekhez is vezethetnek, csökkenthetik a termelékenységet, és befolyásolhatják a munka minőségét, különösen akkor, ha egy feladat precizitást igényel. Az intelligens világítási rendszerek segítenek biztosítani, hogy a világítás megfeleljen a környezetnek, reagáljon a használók változó igényeire, és ne veszélyeztesse az egészséget.

„Az intelligens épületvilágítási rendszer lehetőséget kínál az energiatakarékosságra és a költségek csökkentésére, valamint az épületben tartózkodók kényelmének, egészségének és biztonságának elősegítésére” – folytatja Nagy Magdolna.  –„Bármely integrált rendszer – legyen szó világításról vagy más automatizált rendszerekről – átgondolt tervezést, hozzáértő vállalkozót és néha egyedi szoftvert igényel. A modern automatizált világítási rendszerek összetettsége és állandóan változó jellege miatt a szakembereknek nemcsak tapasztalatra van szükségük, hanem folyamatosan tanulniuk kell a világítástechnika és az épületautomatizálás új fejlesztéseiről is. A Hello Future csapata mindezt figyelembe véve tervezi meg és alakítja ki az épület intelligens világításrendszerét.”