">

Okoseszközök sportoláshoz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , ,
Az életünk minden területe egyre inkább digitalizálódik. Szinte nincs olyan, ahol ne lenne jelen a mindennapjainkban valamilyen okos eszköz. Az élsportban eddig is rendelkezésre álltak ezek a teljesítményt számszerűsítő készülékek, azonban csupán az utóbbi évek technológiai fejlesztései tették elérhetővé a széles tömegek számára is. Amit eddig csak a szponzorok jelentős anyagi támogatását élvező élsportolók használhattak, az ma már bárki számára könnyedén elérhető. Sőt napjainkban a fejlesztők számára az egyik legnépszerűbb területté vált az amatőr sport és fitnesz.

Mindannyiunkban benne rejlő tulajdonság, hogy motiváltabbak tudunk maradni, ha a végzett tevékenységről folyamatosan visszajelzést kapunk. Amikor végre rávesszük magunkat és elmegyünk futni, nem leszünk rögtön karcsúbbak, de büszkébbek igen, ha a táv végeztével visszajelzés érkezik a megtett távról, arról, hogy mennyi kalóriát égettünk el és mennyi ideig tartott mindezt teljesíteni. Egy okosóra vagy okoskarkötő birtokában mindezt mi magunk is élvezhetjük. A Xiaomi Fitnesz okosóra észrevétlenül simul a csuklónkra, miközben összegyűjti a mozgásunkkal kapcsolatos adatokat. Vannak alkalmazások, amelyek segítségével mások sportolási tevékenységét is nyomon követhetjük, ezzel motiváltabbá válhatunk mi magunk is. Ilyen például a strava.com.

Fontos a mozgás és pihenés egyensúlya is

Ha a mozgást sikerül beépíteni a mindennapi rutinba, akkor hamar elérkezik az a pont, hogy hiányzik, ha valamiért kimarad egy alkalom. Ilyenkor van, aki a túl sok mozgást választja és ez túlerőltetéshez vezethet. Az okosóránk folyamatosan monitorozza a pulzusunkat és automatikusan értesítést küld, ha kiugró értéket mér. Ezzel hozzájárul a biztonságos sportoláshoz és a pihenési idő mennyiségére is javaslatot téve megakadályozza a szervezet túlterhelését.

A sportolási szokások teljes egészében megváltoztak napjainkban. Régebben, ha valaki eldöntötte, hogy futni fog, akkor vett egy jó futócipőt. Ma ehhez még speciális ruházat is jár és mindenféle adat mérésére alkalmas sportóra, amely méri a pulzust, számlálja a lépéseket és méri a megtett távolságot is. Ezen felül a telefonunkra is kerülhet néhány új alkalmazás, amely edzéstervet készít és praktikus tanácsokkal is ellát és az okosmérleg sem hiányozhat a listáról, amely a testzsírszázalékunkról is pontos képet ad. A Huawei Watch okosóra például a szokásos pulzusmérésen és lépésszámlálón felül különféle edzésanimációkat is tartalmaz, amellyel a nap huszonnégy órájában saját személyi edzőnk lehet.

Az egészséges életmód igénye egyre nagyobb szerep kap az életünkben, ezzel párhuzamosan pedig okos fitnesz eszközöket egyre növekvő érdeklődés kíséri.