">

Okosító ringatózás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Meg még lazító, nyugtató is. A hintázás pozitív hatásairól már írtunk nemrégiben, amikor is bemutattunk egy olyan lelőhelyet, ahol minden korosztály számára lehet alkalmas hintát találni. Az ecoBaby webshop kínálatában fedeztük fel a csepphintát, amelyet volt szerencsénk kipróbálni és egy lelkes ötéves tesztelő segítségével személyes véleményt is alkotni róla.

A csepphinta tökéletes megoldás azoknak a gyerekeknek (na és szüleiknek), akiknél problémát okoz az, hogy a gyerek nem annyira szeret leülni csak úgy rajzolgatni, hanem igazából egész nap pörög-forog, ami egy idő után – lássuk be – a szülőnek is rém fárasztó tud lenni. De a hinta tökéletes megoldás erre, mert bevallják, vagy nem, még a nagyobbacska kisgyerekek is nagyon szívesen ringatóznak, pláne úgy, ha ez már nem holmi babáknak való hinta, hanem egy igazán modern kinézetű, színes és vonzó valami. Abban még a leginkább örökmozgó gyerek is szeret kuckósat játszani, be lehet bújni, bevinni a kedvenc babát vagy plüssállatot, egy puha takarót, vagy akár egy könyvet.

JOD70-XX_model-together_002

A  Csepphinta szemet gyönyörködtető, élénk színekben készült, bármelyik gyerekszoba dísze lehet, ráadásul kíváló minőségű pihe-puha pamuthuzata mosható is, ha netalántán abban fogyna el az uzsonna-keksz vagy túrórudi…  A felszereléssel sem lesz gond, mert a háromszög formájú felfüggesztés teljesen biztonságos és egyszerűen felszerelhető, és nem kell aggódni amiatt, hogy leszakad a hinta a nagy lengedezéstől. Esetünkben az ajtófélfa bírta el, de itt egy régi, békebeli ház óriási ajtajáról beszélünk, és persze nagy belmagasságról. Ahol ez kisebb, ott lehet, hogy a plafonba érdemes erősíteni, ehhez elég egy fúrógép és egy ügyes apuka, legfeljebb csak szükség vagy nagyon kemény beton esetén kell falfúró szakember, de megéri a fáradságot, mert nagy kedvenc lesz a játék, az biztos.

A  hintával együtt meg lehet, sőt meg is érdemes rendelni egy úgynevezett forgószemet. A csepphinta nagy kedvenc lesz, ha ezzel az apró kiegészítővel szereljük fel, mert így pöröghet, foroghat is benne a gyerek. A forgás forgószem nélkül nem ajánlott, mert az anyag idővel tönkremegy, megkopik. Mozgásfejlesztésre is kiválóan alkalmas lesz a csepphinta, forgószemmel kiegészítve, ugyanis gyakorolhatjátok a fantasztikus hatású forgó mozgásokat. Balra-jobbra, előre-hátra, körkörösen, kis körben, nagy körben bárhogy lehet próbálkozni, és érdemes ezeket a gyakorlatokat mindig ugyanazzal a mondókával, vagy dallal kísérni, ez is fejleszti a koncentrációs készségeket.

hintacsikok

A gyereket természetesen lehet hintáztatni, de az is nagyszerű, hogy magától is fel tud mászni, bebújni, bekuckózni és ringatózni, vagy a lábát kinthagyva kicsit hajtania magát.  Ez a csepphintával is gyakorolható többdimenziós mozgás stimulálja az idegrendszert és fejleszti a gyerek egyensúlyérzékét, mozgását és ahogy írtuk, komoly hatással van a koncentrációs készségre is, ami fontos lesz később, amikor írni-olvasni tanul a szemünk fénye.

A személyes teszt rapid eredménye: a reggeltől estig beszélni képes ötéves hosszú percekig tud csendben lenni, amíg a hintában ringatózik. A napközbeni hisztik esetén önként vonult el a hintába, és bújt el a “zaklató és figyelő tekintetek elől”. Az esti, néha harcokba ütköző lefekvési, elalvási folyamatot jelentősen meggyorsította a hinta jelenléte, az első elandalodásig érdemes a gyereket a hintában hagyni, utána gyors mese és jóéjtpuszi, és könnyebb lesz az álomba szenderülés. A délutáni pihenőt is örömmel töltötte a gyerek a hintában, amikor már a szülő nem ragaszkodik az alváshoz, csak tényleg egy kis lazításhoz, pihenéshez, erre a hintába való begubózás tökéletesen alkalmas.

JOD70-44_ambiance_051

A hinta egyébként 80 kg-ig bírja a terhelést, de azért jobb a békesség, inkább csak 3-9 éves gyerekek használják a csepphintát. Amely a már említett zárt felfüggesztésnek hála minden irányú mozgást, hintázást, pörgést lehetővé tesz, nem tud kiakadni, kicsúszni, szétkapcsolódni. Amíg csak belefér, vagy rá tud mászni a gyerek, imádni fogja ezt a hintát. (utána meg lehet elgondolkodni, hogy hová fér el egy jó kis függőszék…)

Szóval: akár még most, karácsony előtt érdemes átböngészni az ecoBaby.hu kínálatát, ez egy olyan ajándék lehet, amely egészen biztosan óriási örömet okoz majd az egész családnak! Nem kell amiatt sem aggódni, hogy már nem ér oda a küldemény, mert készletről bármelyik termék választható, 1 napon belül szállítani tudják. Ráadásul most minden csepphinta mellé a Mackórendelő gyógytornászai által összeállított feladatsor is jár bónuszként, hogy a hintázás és ringatózás valóban fejlesztő és okosító is legyen!